Obsevalno zdravljenje ali radioterapija

Nazadnje urejeno: 2023-01-09
Predviden čas branja: 3 min

Radioterapija oz. obsevanje je zdravljenje, pri katerem se uporablja ionizirajoče sevanje, ki uničuje maligne (rakave) celice. Uporablja se samostojno ali v kombinaciji s kirurškim posegom in sistemskim zdravljenjem (kemoterapijo). Radioterapija je lokalni način zdravljenja, saj je učinek omejen na mesto absorpcije ionizirajočih žarkov.

Potek zdravljenja

Radioterapevt onkolog, ki predlaga obsevalno zdravljenje, poda vse informacije o zdravljenju, namenu in stranskih učinkih obsevanja. Odgovori na vsa vaša vprašanja. Običajno prejmete tudi telefonsko številko ali elektronski naslov za morebitna dodatna vprašanja. Radioterapevti so navajeni staršem podajati pojasnila, zato naj vas ne skrbi in jih povprašajte o vsaki malenkosti, četudi se vam zdi neumestna.

Čakalnica

 • Z onkološkega inštituta pošljejo obvestilo z datumom in uro, kdaj se je treba zglasiti za načrtovanje obsevanja.
 • Otroci so obsevani na istih aparatih kot odrasli in si z njimi delijo čakalnico.
 • Priporočamo tudi, da otroku nadenete zaščitno masko. S seboj vzemite vse, s čimer se bo otrok lahko kratkočasil med čakanjem.

Simulator

 • Obsevanje se najpogosteje začne s simulatorjem, s katerim se naredi načrt obsevanja. Hkrati se opravi rentgensko slikanje in zariše orientacijske točke ali črte. Teh črt se do konca obsevanja ne izbriše. Kadar sta obsevana glava ali vrat, se izdela tudi fiksacijska maska.
 • Simulator lahko traja tudi do dve uri. Pri mlajših otrocih poteka pod anestezijo. Otrokom zarisane črte navadno polepijo s pisanimi nalepkami z otroškimi motivi. Nalepke so otrokom všeč, hkrati pa ščitijo črte pred spiranjem. Če črte začnejo bledeti, jih dorišejo.
 • Otroku lahko poleg črt tetovirajo tudi majhne točke – črne pikice, ki služijo za natančnejšo označitev območja obsevanja. Tetoviranje ni boleče, je pa neprijetno.
 • Naredi se tudi kalup oz. fiksacijska maska, s katerim se zagotovi, da je položaj telesa ob vsakem obsevanju enak. To je nekakšen oklep, ki se točno prilega obrazu in onemogoči nehoteno premikanje med obsevanjem. Ko je nameščena, je otroku neprijetno, saj daje občutek ujetosti – a potrpeti je treba le nekaj minut. Mlajšim otrokom se maska namesti, ko je otrok že uspavan, zato zanje to ni težavno.

Postopek obsevanj

 • Pogostost obsevanja je različna za vsakega bolnika – zgolj nekaj obiskov, lahko pa traja tudi 2 meseca.
 • Obsevanje je popolnoma neboleče in traja le nekaj minut. Poteka vsak delovni dan. Med obsevanjem je potrebno popolnoma mirovati, zato se majhne otroke obseva v splošni anesteziji.
 • Otrok se po sprejemu sleče in uleže na predvideno mesto. Med obsevanjem lahko posluša glasbo ali pravljico po svoji izbiri. Starš počaka pred vrati in potek spremlja na monitorju.
 • Mlajše otroke se po sprejemu uspava, starš je lahko zraven, ko se otroka namešča v kalup.
 • Starostna meja za anestezijo ni natančno določena. Otroke do starosti pet let se največkrat uspava, po petem letu pa se presoja za vsakega otroka posebej. Odločitev se sprejme skupaj s starši, ki najbolje vedo, ali je otrok dovolj zrel, da bo dobro sodeloval in nekaj minut ležal popolnoma mirno. Pri uporabi fiksacijske maske se ponavadi uspava tudi nekoliko starejše otroke.

Logistika

Obsevanje navadno poteka ambulantno.

 • STAREJŠI OTROCI, ki ne potrebujejo anestezije, se vsak dan ob predvideni uri prijavijo pri sprejemnem okencu na Onkološkem inštitutu. V čakalnici je pogosto gneča, zato se lahko čaka tudi več ur. Otroke se trudijo obravnavati prednostno.
  Po koncu obsevanja gre otrok lahko domov. Občasno ga pregleda zdravnik, enkrat tedensko se običajno preveri tudi kri (po presoji zdravnikov).
 • MLAJŠI OTROCI, ki potrebujejo anestezijo, gredo vsak dan zjutraj najprej na Pediatrično kliniko. Tam jih pregleda pediater onkolog, ki oceni, ali otrokovo zdravje dopušča anestezijo. Na oddelku otroci navadno prejmejo tudi premedikacijo za pomiritev. V spremstvu zdravnika (navadno specializanta) in starša gre otrok z bolnišničnim prevozom (Lumpi kombi) na Onkološki inštitut. Tam ga pričaka anesteziološka ekipa. Otrok, ki se ga obseva v splošni anesteziji, ima prednost pred vsemi ostalimi in je vedno na vrsti prvi. Čeprav obsevanje traja zgolj nekaj minut, se zaradi uspavanja postopek podaljša na približno 30 – 40 minut. Ko je obsevanje zaključeno, se otroka pod nadzorom anesteziologa prebudi, potem pa se ga z reševalnim vozilom in v spremstvu pediatra odpelje nazaj na Pediatrično kliniko. Ko zdravnik na oddelku oceni, da je otrok povsem prebujen, gre lahko domov.
 • Starši se lahko z pediatrom onkologom dogovorijo, da katerega izmed zgoraj naštetih korakov opustijo in otroka zjutraj sami pripeljejo neposredno na Onkološki inštitut. Zdravniki presodijo, ali je to smiselno in izvedljivo.

Stranski učinki

O morebitnih stranskih učinkih vam največ povedo radioterapevti.
Večina otrok obsevanje dobro prenaša. Možni stranski učinki so odvisni od obsevalnega območja in odmerka. Koža je na mestu obsevanja zelo občutljiva, zato jo je potrebno zaščititi pred mrazom in soncem. Tekom obsevanja se kože ne sme mazati z običajnimi odišavljenimi kremami in mili, negovalno mazilo predpiše radioterapevt ali pediater onkolog. Pri uporabi fiksacijske maske lahko pride do odrgnin in manjših ranic na glavi.

Protonsko obsevanje

Je novejša metoda, ki omogoča bolj natančno obsevanje z manj stranskih učinkov. Po mednarodno sprejetih merilih je protonsko obsevanje primerno za zdravljenje otrok, ko je treba kar najbolj zmanjšati tveganje za poznejši nastanek raka, ki je lahko posledica obsevanja zdravih tkiv v okolici tumorja. Protoni v tumor dostavijo enako sevanje kot fotoni, a poškodujejo manj zdravega tkiva.

V Sloveniji protonsko obsevanje ni na voljo, zato se otroke pošlje v enega izmed protonskih centrov v tujini. Potek je enak kot pri klasičnem obsevanju.

Na protonsko obsevanje otroka napotijo naši onkologi. Vso potrebno dokumentacijo prevedejo in pošljejo v tujino.

Izkušnje staršev in Junakov

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 1

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.