1. Ozaveščanje oz. informacijska podpora
 2. Polepšajmo otrokom bivanje na oddelku
 3. Omogočimo Junakom nekaj več
 4. Organizacija, udeležba in sodelovanje na dobrodelnih športnih in kulturnih dogodkih
 5. Kulturno – izobraževalni program
 6. Programi za samopomoč

1. OZAVEŠČANJE oz. informacijska podpora

Zaradi splošne potrebe po informiranju staršev in drugih družinskih članov otrok z rakom ter širše javnosti je društvo zasnovalo program informiranja. Aktualne informacije podajamo v različnih oblikah.

Pri informiranju ima pomembno vlogo društvena spletna stran (www.junaki3nadstropja.si), kjer lahko starši in drugi zainteresirani najdejo informacije o poteku zdravljenja, o hemato-onkološkem oddelku, o pravicah in olajšavah, ki jim pripadajo, o izkušnjah staršev, o zdravljenju v tujini … Poleg tega pa tudi aktualne novice o dogodkih, novostih in o delovanju ter izvajanju programov društva. 

Uporabniki spletne strani se lahko prijavijo na e-novice. Tako so redno obveščeni o delovanju društva in o novostih. Po predhodnem dogovoru po e-pošti pa smo na voljo tudi preko telefona.

Na spletni strani lahko starši poiščejo nasvete strokovnjakov, ki so za dodatna vprašanja na voljo po e-pošti. Sodelujemo s pravnico, specialno pedagoginjo, fizioterapevtko … Iščemo sodelovanje tudi z drugimi strokovnjaki.

Za komunikacijo s starši, ki se na nas obračajo z zelo različnimi vprašanji, smo vzpostavili zaprto Facebook skupino. V njej si starši (pa tudi bolniki – najstniki) med seboj izmenjujejo mnenja in izkušnje. Člani društva pomagamo tudi pri zahtevnejših vprašanjih, ki jih nemalokrat naslovimo na strokovnjake – zdravnike, psihologe in druge, odvisno od problematike.

Širšo javnost dodatno informiramo preko javne Facebook strani (Društvo staršev otrok z rakom), kjer objavljamo vse novosti, poročamo o delovanju društva in dogodkih, ki jih organiziramo ali smo na njih prisotni. Tako javnosti predstavljamo, kaj vse otroški rak prinese v družino.

Javnost ozaveščamo, da je 15. februar mednarodni dan boja proti otroškemu raku in da je september mesec boja proti otroškemu raku.

Projekti programa informiranja:

 1. Mednarodni dan boja proti otroškemu raku – 15. 2.
 2. Zlati september 2021
 3. Druge oblike širjenja glasu o Junakih
 4. Krvodajalske akcije
 5. Izdajanje strokovnih publikacij

1. Mednarodni dan boja proti otroškemu raku – 15. 2.

Društvo bo na ta dan organiziralo stojnico, namenjeno ozaveščanju o otroškem raku. Na stojnici bo izpostavljenih 10 dejstev o otroškem raku. Širši javnosti tako predstavljamo problematiko otroškega raka in zainteresirane spodbujamo k podpori obolelim otrokom. Na informativni stojnici v centru Ljubljane se bodo članom društva pridružili strokovnjaki – zdravniki iz hemato-onkološkega oddelka Pediatrične klinike. Mimoidoči bodo lahko na stojnici dobili informacije o bolezni, na voljo pa bodo tudi zloženke za starše obolelih otrok in letaki za širšo javnost, ki jih je društvo pripravilo v sodelovanju s strokovnjaki. Na stojnici bomo zbirali prostovoljne prispevke in delili zlate pentlje. Poleg tega bo možno dobiti ročno izdelane izdelke Junakov, promocijski material društva (silikonske zapestnice, balone …) in druge izdelke, ki jih društvu za ta namen podarijo različni donatorji ali posamezniki. 

Vabimo vse, da nas podprete z obiskom stojnice. 

V letu 2021 želimo glas o mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku in Junakih razširiti tudi v vzgojno-izobraževalne ustanove (v šole in vrtce). Za šole in vrtce, ki jih obiskujejo Junaki ali pa so na njih zaposleni starši Junakov, bomo pripravili zlate pentlje (ali material za izdelavo) in letake v elektronski obliki za informiranje o otroškem raku. 

Vabimo vse Junake in njihove starše, da se nam pri projektu pridružijo. Vabilo za sodelovanje bo društvo objavilo 18. 1., prijave pa bomo zbirali do 25. 1. 2021. Vabimo pa tudi vse ostale šole in vrtce v Sloveniji, da projekt podprejo in na ta dan otroke seznanijo z rakom pri otrocih. Učitelji, vzgojitelji, starši in otroci, predlagajte šolam in vrtcem, da naj bo ta dan posvečen ozaveščanju o raku pri otrocih!  Pripravili smo letak/plakat v pdf obliki z 10 dejstvi o otroškem raku, ki vam ga lahko pošljemo in ga uporabite za informiranje. Prav tako smo pripravili navodila za izdelavo zlatih pentelj, ki jih lahko v okviru delavnic izdelajo otroci sami. Pišite nam na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

Projekt informiranja ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku lahko podprete z donacijo društvu. Poleg finančnih donacij bomo veseli tudi drugih oblik pomoči/sodelovanja. Predloge, ideje in možnosti sodelovanja nam lahko sporočite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

2. Zlati september 2021

September je mesec ozaveščanja o otroškem raku. Simbol boja proti otroškemu raku pa je zlata pentlja. Cel mesec bo društvo z različnimi aktivnostmi širšo javnost ozaveščalo o otroškem raku. Vabimo vse, da si v tem mesecu pripnete zlato pentljo in tako pomagate pri ozaveščanju o otroškem raku.

Lani se je kot en izmed boljših načinov ozaveščanja izkazalo dnevno objavljanje zgodb. Vsak dan smo z objavo na javni Facebook strani društva predstavili enega Junaka, otroka z rakom. Zgodbe so dosegle in se dotaknile mnogih ljudi. Tudi v septembru 2021 bomo objavljali zgodbe Junakov. Poskušali bomo predstaviti čim bolj realno sliko. Med nami so Junaki, ki se trenutno borijo z rakom in za katere si vsi želimo, da bi to bolezen premagali. Prav tako so med nami mnogi Junaki, ki so bolezen premagali in so danes zdravi otroci. Veliko otrok ima zaradi stranskih učinkov agresivnega intenzivnega zdravljenja različne posledice, pa vendar se z njimi pogumno soočajo in so hvaležni, da so raka premagali. Na žalost pa vse zgodbe nimajo srečnega konca. Kar 20 % otrok boj z boleznijo izgubi. V tem trenutku je nekaj otrok na paliativni negi, za njih žal ni več možnosti ozdravitve. Kar preživljajo njihovi starši in ostali bližnji, se z besedami ne da opisati. Med nami pa je tudi mnogo družin, ki so že doživele najhujše – zaradi raka so izgubile otroka. 

Vabimo vse starše Junakov in starejše Junake, da nam pošljete svojo zgodbo in opišete, kako se je bolezen začela, kakšna je diagnoza, vaši strahovi, potek zdravljenja, kaj se dogaja sedaj. Vse ostale pa vabimo, da všečkate in delite Facebook stran Društvo Junaki 3. nadstropja, v septembru preberete zgodbe Junakov in nam pomagate širiti glas o Junakih.

Podobno kot ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku bomo tudi v septembru organizirali stojnice in po različnih krajih ozaveščali o otroškem raku. Na stojnicah bomo zbirali prostovoljne prispevke in delili zlate pentlje. Poleg tega bo možno dobiti ročno izdelane izdelke Junakov, promocijski material društva (silikonske zapestnice, balone …) in druge izdelke, ki jih društvu za ta namen podarijo donatorji ter posamezniki.

Datume in mesta naših stojnic bomo naznanili čim bo znano in potrjeno. 

Iščemo mesta oz. dogodke, ki bi nas želeli podpreti in nam dati možnost, da s stojnico širši javnosti predstavimo Junake, otroke z rakom. Naša želja je, da se pojavimo na mestih in dogodkih, kjer bi lahko dosegli čim več ljudi. Vse, ki bi nam pri tem lahko pomagali, prosimo, da nam pišete na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

Zlat izdelek v zlatem septembru

Za sodelovanje pri projektu Zlati izdelek iščemo partnerje, saj želimo zlati september predstaviti čim več ljudem in s tem ozaveščati o raku pri otrocih. 

Želimo si, da bi proizvajalci, dobavitelji ali prodajalci različnih izdelkov, kot “Zlate” označili in obarvali določene izdelke oz. pakete izdelkov, od katerih bi se lahko del izkupička namenil izvedbi programov društva.

Prav tako bi v septembru lahko v zlato obarvali kataloge in druge medije.

Vsekakor pa smo pripravljeni prisluhniti tudi drugim predlogom glede možnosti sodelovanja pri septembrskem ozaveščanju o otroškem raku. Pišite nam na: drustvo@junaki3nadstropja.si

 • LIDL: Izredno smo veseli in hvaležni, da je sodelovanje pri tem projektu za leto 2021 že potrdil Lidl Slovenija. Lidl je prvi prepoznal naša prizadevanja in nas pri tem podprl. Enega izmed izdelkov, ki bo na voljo v vseh prodajalnah Lidl v Sloveniji, bomo v septembru obarvali v zlato barvo in tako ozaveščali o otroškem raku. 
 • E. Leclerc: Katalogi E. Leclerc bodo obarvani v zlato, v njih boste našli več zlatih izdelkov.

Upamo, da se nam kmalu pridruži še več trgovcev oz. dobaviteljev! Vsi, ki bi lahko pri tem pomagali, nam pišite na drustvo@junaki3nadstropja.

Projekt Zlati september lahko podprete tudi z donacijo društvu. Poleg finančnih donacij bomo veseli tudi drugih oblik pomoči/sodelovanja. Predloge, ideje in možnosti sodelovanja nam lahko sporočite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

3. Druge oblike širjenja glasu o Junakih

Ozaveščanju se najbolj intenzivno posvetimo ob mednarodnemu dnevu boja proti otroškemu raku in v mesecu boja proti otroškemu raku. Pa vendar so otroci z rakom med nami vsak dan. Vsak teden se namreč na novo diagnosticira 1 – 2 otroka z rakavim obolenjem. Želimo si, da bi se ljudje vsak dan zavedali, da so med nami otroci, ki bijejo bitko s to kruto boleznijo.

V letu 2020 smo sodelovali s TS media, ki je na svojem spletnem portalu Siol Trendi objavljal zgodbe Junakov, pa tudi intervjuje s strokovnjaki, s strokovnim osebjem hemato-onkološkega oddelka Pediatrične klinike v Ljubljani. 

Tudi v letu 2021 si želimo podobnega sodelovanja z mediji.
Odprti smo za vse predloge glede sodelovanja na tem področju. Veseli bomo, če nas kontaktirate in skupaj poiščemo še kakšno obliko širjenja glasu o Junakih. Pišite nam na e-pošto: drustvo@junaki3nadstropja.si

4. Krvodajalske akcije

Otroci z rakom zaradi posledic kemoterapevtskega zdravljenja pogosto potrebujejo transfuzijo krvi oz. krvnih pripravkov. Na stojnicah ozaveščamo tudi o tem in spodbujamo ljudi k darovanju krvi. Člani društva se redno udeležujemo krvodajalskih akcij. Lani smo se udeležili dveh. V letu 2021 so v načrtu tri, in sicer v februarju, juniju in novembru. O datumih in lokacijah bomo sproti obveščali.

Vabimo vse člane in ostale podpornike, da se nam pridružite pri teh akcijah!

5. Izdajanje strokovnih publikacij

V okviru programa izdajamo zloženke, letake, plakate in drugo strokovno gradivo. 

 • Zloženka; Predstavitev društva Junaki 3. nadstropja (za starše); prvi natis 2020
 • Letak; 10 dejstev o otroškem raku, v sodelovanju s strokovnjaki – dr. Marko Kavčič (specialist na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike); prvi natis 2020
 • Letak in plakat; Predstavitev društva Junaki 3. nadstropja (za javnost); prvi natis 2020
 • Prevodi knjižic za majhne otroke, predvideno tekom celega leta 2021.

K sodelovanju vabimo tiskarje, ki bi z (delno) donacijo tiskovin pomagali društvu pri ozaveščanju o otroškem raku.

Vabimo vse, da z donacijami podprete projekt izdajanja strokovnih publikacij in tiska ostalih materialov, ki jih društvo potrebuje za svoje delovanje.

2. PROGRAM “POLEPŠAJMO OTROKOM BIVANJE NA ODDELKU”

Namen programa je zagotavljanje najboljšega možnega počutja otrok med bivanjem v bolnišnici. Boljše počutje otrok pozitivno vpliva na potek zdravljenja. V okviru tega programa poteka več aktivnosti.

Projekti programa “Polepšajmo otrokom bivanje na oddelku“:

 1. Hrana po okusu otrok
 2. Nikoli sam na oddelku
 3. Popestritev dolgih dnevov
 4. Drobne pozornosti
 5. Veseli december

1. Hrana po okusu otrok

Otrokom v času bivanja v bolnišnici pripadajo 3 obroki dnevno v sklopu bolnišnične prehrane. Zaradi specifičnih stranskih učinkov zdravljenja (slab apetit, slabosti, spremenjen okus, razjede v ustih in splošno slabo počutje) večini otrok bolnišnična hrana ne ustreza. Na hemato-onkološkem oddelku imajo otroci možnost prehrane po izbiri, a v mnogih primerih tudi to ni dovolj.

V društvu si prizadevamo, da je na oddelku ves čas na voljo dodatna hrana za otroke: mleko, čokolino, kosmiči, paštete, sokovi, mineralna voda z mehurčki, navadna voda, slani in sladki prigrizki … Primerna je porcijsko pakirana hrana z daljšim rokom uporabnosti. Hrano na oddelek v sobo za starše dostavljamo vsak drugi ponedeljek.

Starši in Junaki, sporočite nam vaše želje in potrebe. Prisluhnili vam bomo in po najboljših močeh uresničili, kar bo možno. K sodelovanju in pomoči z donacijami vabimo proizvajalce in dobavitelje teh izdelkov. Pišite nam na: drustvo@junaki3nadstropja.si

2. Nikoli sam na oddelku

V društvu se dobro zavedamo, kako pomembna je prisotnost starša ob otroku, ne glede na starost otroka in to ves čas hospitalizacije.

V okviru tega programa izvajamo sofinanciranje bivanja staršem ob hospitaliziranem otroku. Več preberite tukaj: link na sofinanciranje. 

V letu 2020 smo v društvu pripravili pobudo za spremembo zakonodaje glede bivanja staršev ob otroku v bolnišnici. S predlogom smo uspeli prepričati prave ljudi, ki so nam prisluhnili in pomagali. Z 28. 11. 2020 je začel veljati nov zakon (krajše PKP6), po katerem je bivanje ob otroku v bolnišnici za starše brezplačno do otrokovega dopolnjenega 15. leta, za otroke s posebnimi potrebami pa do 18. leta. Zakon velja 1 leto. V tem letu pa si bo društvo prizadevalo, da se zakon spremeni tako, da bo to veljalo tudi naprej.

Če nam lahko pri teh prizadevanjih kakorkoli pomagate, nam pišite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

SOFINANCIRANJE BIVANJA STARŠEV OB OTROKU V PEDIATRIČNI KLINIKI – V okviru programa “Nikoli sam na oddelku”

Zaradi novega zakona (PKP6), po katerem starši otrok z rakom lahko ob otroku na oddelku bivajo brezplačno, ne glede na starost, se program do nadaljnega ukinja. Nov zakon velja 1 leto. Verjamemo, da nam bo v tem času uspelo doseči, da se zakon trajno spremeni.

V marcu 2021 bomo s pomočjo namenske donacije NLB izpeljali izredni razpis za povračilo stroškov bivanja staršev ob otroku na hemato-onkološkem oddelku za obdobje januar – julij 2020. Za ta namen bomo razpisali 15.000 EUR sredstev.

Več o programu:

Program sofinanciranja bivanja staršem je namenjen samo družinam otrok zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku. Otroci, ki zbolijo za rakom, ne glede na starost, nujno potrebujejo ob sebi starša ves čas. Bolnišnice to brezplačno omogočajo samo staršem otrok mlajših od 6 let. Starši otrok starejših od 6 let morajo sobivanje plačevati, kar lahko za njih predstavlja hudo finančno obremenitev. Otroci z rakom so tekom intenzivnega kemoterapevtskega zdravljenja v bolnišnici hospitalizirani pogosto in za dlje časa. 

Starš otroku z rakom pomaga tudi pri opravilih, ki so povezana z zdravljenjem in jih sam ne bi zmogel oz. bi za pomoč moral poklicati medicinsko sestro:

 • ob vsakem vstajanju iz postelje je treba iz elektrike izklopiti aparaturo/stojalo za infuzije in ga spet priklopiti (vtičnice so postavljene visoko), 
 • pred tuširanjem je treba zavarovati katetre s plastično vrečko in obliži, pri tuširanju starš pomaga s stojalom za infuzije, 
 • pri določeni kemoterapiji je treba meriti količino urina (lulanje v kahlo in nato pretakanje urina v merilno posodo, kar je zlasti zahtevno sredi noči) in to beležiti v posebno tabelo, 
 • merjenje pH urina in beleženje v posebno tabelo, 
 • pomoč ob bruhanju (hitro je treba pridržati posodo za bruhanje, če bi otrok sam čakal sestro, bi bilo vse pobruhano), 
 • starši pomagamo otrokom pojesti tablete, zdravila, 
 • ob izolaciji otroka smo edina družba, 
 • pri posebnih in rutinskih posegih (lumbalne punkcije, UZ, RTG, CT … smo ključna psihološka opora). 

Namen sofinanciranja bivanja staršem je tako izboljšanje psihičnega počutja otrok, kar pozitivno vpliva tudi na potek samega zdravljenja (hitrejše okrevanje, manj zapletov, boljše sodelovanje otroka pri pregledih in zdravljenju, posledično manj odpora do bolnišnice). 

Vsak drugi mesec (prvega v mesecu) se na spletni strani društva objavi razpis in vsi pogoji za pridobitev pravice do koriščenja programa. Na podlagi prispelih prijav in razpoložljivih finančnih sredstev se določi delež sofinanciranja upravičencem. 

Program se je začel izvajati s prvim razpisom – septembra 2020 in se bo izvajal dokler nam ne uspe spremeniti zakona, ki ureja to področje. V društvu menimo, da bi moralo biti bivanje ob otroku brezplačno ne glede na starost otroka. To bi morala biti osnovna pravica staršev. Zato smo pripravili pobudo za spremembo 23. člena ZZVZZ in jo poslali vladi, državnemu zboru, vsem poslanskim skupinam, nekaterim županom in drugim vplivnim oz. medijsko izpostavljenim osebam.

K sodelovanju vabimo vse, ki bi nam lahko pomagali pri naši pobudi za trajno spremembo zakona, ki ureja področje bivanja staršev v bolnišnici ob otroku.Za sodelovanje oziroma predloge nam pišite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

3. Popestritev dolgih dnevov

Otroci, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku, so pogosto v bolnišnici in tam ostajajo dlje časa. Kljub trudu osebja na oddelku in igralnici polnih igrač, postanejo dnevi dolgi in monotoni. Večina dogajanja na oddelku je dopoldne – tako resnega dela (vizite, pregledi itd.), kot zabavnega (igralnica, vzgojiteljica/učiteljica, rdeči noski in drugo). Popoldne in med vikendi ter šolskimi počitnicami pa dogajanja skoraj ni.

Zato si v društvu prizadevamo, da otrokom z različnimi aktivnostmi (delavnice, predstave, koncert) polepšamo tudi kakšno popoldne in vikend. K sodelovanju vabimo vse ustvarjalce, glasbenike, pedagoge, vzgojitelje in vse druge, ki bi želeli nekaj svojega prostega časa nameniti za prostovoljno delo in tako polepšati kakšen dan otrokom z rakom. Svoje ideje in predloge nam lahko pošljete na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

Na pobudo vodstva oddelka smo poskrbeli, da se je na oddelku ponovno začela izvajati glasbena terapija. Glasbene terapevtke so že prihajale na oddelek in osebje je bilo z učinkom terapij zelo zadovoljno. Žal se je zaradi prevelikega finančnega bremena to pred nekaj leti opustilo. Projekt se je začel izvajati v aprilu 2021. V društvu iščemo podjetja oziroma partnerje, ki bi finančno (v celoti ali deloma) podprli ta projekt. Strošek projekta je 500€ na mesec. Za sodelovanje nam pišite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

V sklopu popestritve dolgih dnevov in po zgledu iz tujine želimo Junakom omogočiti tudi, da se jim izpolni njihove (skrite) želje. Da se na posebno željo otroka uredi obisk, posnetek ali video-srečanje z otroku ljubo-znano osebo ali vzornikom (pevec, pevka, športnik, športnica, pisatelj/ica …) iz Slovenije ali organizira posebno doživetje (npr. let s helikopterjem). Projekt smo poimenovali Zaželi si. Konec leta 2020 je pod imenom Skrinjica želja spontano zaživel podoben projekt, ki ga vodi mamica Junaka. Društvo podpira vse, ki delajo v dobro Junakov in zato je tudi ta projekt podprlo. Po potrebi bo pri izpolnjevanju želja tudi sodelovalo. Junaki in starši Junakov napišite vaše želje in jih oddajte v Skrinjico želja, ki je na hemato-onkološkem oddelku, ali pa na naš email: drustvo@junaki3nadstropja.si in posredovali jih bomo vodji projekta Skrinjica želja.

4. Drobne pozornosti

V društvu se zavedamo, da bivanje v bolnišnici poleg skrbi ob sami bolezni otroka prinaša mnoge izzive. Z majhnimi pa tudi večjimi materialnimi donacijami oddelku želimo otrokom in staršem olajšati vsaj kakšno izmed težav, s katerimi se soočajo. 

En izmed ciljev društva je priskrbeti uporabne pripomočke za sobo za starše na oddelku (mikrovalovna pečica, avtomat za kavo in druge stvari, za katere se bo izkazalo, da se potrebujejo). V društvu želimo biti glas staršev in se zanje z osebjem uskladiti glede možnosti, ki so izvedljive. Poleti 2020 smo v sobo za starše namestili mikrovalovno pečico, priskrbeli smo tudi namensko posodo in pribor, kar se je izkazalo za velik uspeh. V 2021 se bomo glede na potrebe skušali dogovoriti še za kakšno komoditeto, ki bi Junakom in staršem olajšala bivanje. 

Na oddelku imajo otroci na voljo veliko igrač, knjig in materiala za ustvarjanje. V društvu želimo to zbirko še povečati z materialnimi donacijami oddelku –  glede na potrebe in želje otrok. 

Otroke poskušamo razveseliti in spodbujati, da z nasmehom na obrazu prehodijo to težko pot tudi z mnogimi drugimi drobnimi pozornostmi (motivacijski magnetki, medalja ob koncu zdravljenja ipd.). Prav tako se trudimo skrbeti za čim boljše počutje staršev, ki bivajo ob otroku. Tudi njim želimo polepšati težke dneve s kakšno drobno pozornostjo. 

Projekt lahko podprete z donacijo društvu. Poleg finančnih donacij bomo veseli tudi drugih oblik pomoči/sodelovanja. Predloge, ideje in možnosti sodelovanja nam lahko sporočite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

5. Veseli december

Vsak dan, preživet v bolnišnici, predstavlja za otroka in starša stres. Raje bi bili (zdravi) doma z ostalimi člani družine in spali v domači postelji. Zdravljenje je kontinuirano, stranski učinki terapij pa nepredvidljivi, zato za otroke z rakom ni vikendov in praznikov. Praznični december je čas, ki ga večina najraje preživlja v krogu svoje družine. Oboleli pa se v tem času še bolj zavedajo, česar so prikrajšani. Bivanje v bolnišnici v času praznikov povzroča še dodatno stisko pri otrocih in njihovih starših. Tega se zaveda mnogo dobrih ljudi in na oddelku že vsa leta potekajo različna obdarovanja otrok, na oddelek prihajajo dobri možje, ki otrokom narišejo nasmeh na obraz. 

Menimo, da v prazničnem času ni nikoli preveč daril in dogajanja. Zato tudi društvo organizira prihod dobrega moža – Dedka mraza, ki obišče otroke na oddelku in jih obdari. Prav tako nismo pozabili na starše, ki v prazničnih časih sobivajo ob otroku v bolnišnici, tudi njih želimo razveseliti s kakšno malenkostjo. 

Datum prihoda Dedka mraza na oddelek bo objavljen, ko se dogovorimo z osebjem na oddelku o vseh podrobnostih. 

K sodelovanju vabimo podjetja ali posameznike, ki bi donirala igrače, material za ustvarjanje, sladkarije ali kakšne druge izdelke, primerne za obdarovanje otrok ali staršev. Pišite nam na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

Prav tako lahko projekt podprete s finančno donacijo društvu.

3. PROGRAM “OMOGOČIMO JUNAKOM NEKAJ VEČ”

Namen programa je, da se otrokom z rakom omogoči najboljšo možno bolnišnično obravnavo in da se pripomore k boljšemu počutju otrok ter staršev. Trudimo se olajšati sam prihod in sprejem v bolnišnico. Staršem želimo prihraniti kakšno skrb in tako pomagati k boljšemu psihičnemu počutju staršev. Boljše počutje staršev pozitivno vpliva tudi na otroke in s tem na potek zdravljenja. V okviru tega programa poteka več aktivnosti.

Projekti programa “Omogočimo junakom nekaj več“:

 1. Donacije medicinskih pripomočkov hemato-onkološkemu oddelku
 2. Preureditev bolnišničnih prostorov, namenjenih za starše in otroke
 3. Problematika parkiranja
 4. Druga pomoč družinam Junakov
 5. Finančna pomoč družinam Junakov

1. Donacije medicinskih pripomočkov hemato-onkološkemu oddelku

Standardna oprema je, kot na vseh oddelkih, tudi na hemato-onkološkem oddelku zagotovljena in jo financira bolnišnica sama. Ker pa želimo otrokom z rakom omogočiti nekaj več (hitrejšo obravnavo, boljšo dostopnost do medicinskih pripomočkov in naprav, več udobja) v tesnem sodelovanju z osebjem na oddelku iščemo rešitve, ki bi najbolj pripomogle k temu. V letu 2020 smo s pomočjo donatorjev oddelku donirali:

V 2021 želimo izpeljati še kakšen podoben projekt. Skupaj z osebjem oddelka smo sestavili  in bomo dopolnjevali seznam medicinske opreme, ki se trenutno najbolj poterbuje:

 • bolniške postelje z vgrajeno tehtnico, ki oslabelim otrokom prihranijo naporno vstajanje s postelje za vsakodnevno tehtanje telesne mase, 
 • črpalke za doziranje citostatikov in drugih zdravil, ker so sedanje težke in zastarele. 

Projekt lahko podprete z donacijo društvu. Poleg finančnih donacij bomo veseli tudi drugih oblik pomoči/sodelovanja. Predloge, ideje in možnosti sodelovanja nam lahko sporočite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

2. Preureditev bolnišničnih prostorov, namenjenih za starše in otroke

Otroci z rakom v bolnišnici preživijo veliko časa, saj je zdravljenje dolgotrajno. Naš cilj je, da je bivanje v bolnišnici čim bolj prijetno, tako za otroke kot za njihove starše. Zato želimo preurediti nekatere prostore na oddelku, ki so namenjeni za otroke in starše (igralnica, soba za starše …).

V letu 2021 bomo izpeljali prvi večji projekt, in sicer ureditev namenske sobe za pogovore med zdravniki in starši – sobe zaupanja. Trenutno na oddelku ni primernega prostora, kjer bi zdravniki staršem nemoteno podajali informacije o otrokovi bolezni, poteku zdravljenja in skupaj z njimi sprejemali pomembne odločitve glede samega zdravljenja. Kadar lahko, svoje prostore odstopi oddelčna psihologinja, sicer pa ti pogovori potekajo v mnogo preveliki in hladni sejni sobi, ki jo zdravniki uporabljajo za sestanke. Ti pogovori pa potekajo tudi v bolnišničnih sobah ob prisotnosti otrok (do česar naj ne bi prihajalo, otroku je treba informacije o bolezni posredovati na njemu razumljiv in starosti primeren način) ali celo na hodniku. Zato je nujna ureditev sobe, ki bo namenjena izključno za pogovore med zdravniki in starši. Sobe, ki bo prijetna in udobna, staršem pa bo omogočila zasebnost in prostor za jok v trenutkih, ko prejmejo informacije, ki jih nihče ne želi slišati (vaš otrok ima raka, zdravljenje je dolgotrajno, izvidi niso v redu, prognoza je slaba, izčrpali smo vse možnosti zdravljenja). 

Projekt bomo izpeljali v sodelovanju z Lidl Slovenija, ki je glavni donator projekta. 

Z donacijo pa lahko pomagate tudi vi. Zaželene so tako finančne donacije, kot druge oblike sodelovanja za katere nam pišite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

Morebiten presežek sredstev bo namenjen za izboljšavo ostalih prostorov. Prav tako pa že iščemo partnerje za sodelovanje pri urejanju ostalih prostorov.

3. Problematika parkiranja

Iskanje prostega parkirišča je ena izmed bolj stresnih stvari ob prihodu v bolnišnico. Otroci z rakom so zaradi zdravljenja oslabeli in težko hodijo (včasih tudi tega ne zmorejo) že na kratke razdalje. Prav tako imajo oslabljen imunski sistem, zato je uporaba javnega prevoza odsvetovana. Starši otroke tako pripeljejo z avtom, ki bi ga morali parkirati čim bližje vhodu. Vsi otroci z rakom dobijo kartico za invalide, kar staršem omogoči parkiranje na vseh prostorih za invalide pred Pediatrično kliniko. Žal pa je teh parkirišč bistveno premalo. V najbolj obremenjenih jutranjih urah je skoraj nemogoče parkirati v neposredni bližini. Zaradi tega iščemo rešitve, ki bi staršem prihranile stresno iskanje parkirnega mesta.

Maja 2020 smo o omenjeni problematiki pisali županu MOL, ki je našo prošnjo posredoval na LPP. Z LPP smo se dogovorili za poskusno izvedbo sistema P+R. Ta bi staršem omogočil brezplačno parkiranje v parkirni hiši Studenec in prevoz s kombijem na klic (ki bi hkrati peljal samo 1 – 2 otroka z rakom in spremljevalca) do vhoda bolnišnice in potem nazaj do parkirišča. Projekt bi se moral začeti izvajati novembra 2020, a zaradi epidemije koronavirusa to žal ni mogoče. Glede izvajanja v letu 2021 se še dogovarjamo. Storitev bo brezplačna samo v preizkusni dobi, potem bo strošek predvidoma 1,2 € na prevoz. Prizadevamo si, da ta strošek ne bi bremenil staršev, temveč ga bi krilo društvo.

Konec leta 2020 smo se z upravljavcem parkirišča na Jenkovi cesti v bližini Pediatrične klinike dogovorili za najem 3 parkirnih mest, ki so namenjena izključno staršem otrok z rakom. Parkirišča so staršem na voljo od januarja 2021. Glede na potrebe se bomo dogovarjali za dodatna parkirna mesta. Strošek parkiranja v celoti krije društvo.

Vabimo vse, da s finančno donacijo podprete projekt. Prav tako bomo veseli predlogov in pomoči glede reševanja problema parkiranja. Pišite nam na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

4. Druga pomoč družinam Junakov

Otroci, ki zbolijo za rakom, prihajajo iz zelo različnih družin in okolij. Ne glede na predhodno finančno situacijo v družini, bolezen otroka vedno prinese mnoge dodatne stroške in skrbi. Četudi večina družin, ki se sooči z diagnozo otroškega raka, ni socialno ogroženih, dolgotrajno zdravljenja otroka za vsako družino predstavlja veliko finančno breme. Z boleznijo otroka se prihodki družine skoraj vedno zmanjšajo (dolgotrajen bolniški stalež enega od staršev, pogosta pa je celo izguba službe), stroški pa se povečajo (prevozi otroka v bolnišnico, plačevanje bivanja ob otroku – več link, plačljiva nekatera spremljevalna zdravila, nakup energijskih napitkov in zaščitnih mask, višji stroški za posebno hrano in prehranska dopolnila, vključevanje alternativnih metod zdravljenja …). 

Cilj društva je pomagati družinam pri nakupu medicinskih pripomočkov in zdravil. Prav tako pomagamo pri sofinanciranju nekaterih stroškov, ki niso neposredno povezani zdravljenjem (npr. nakup šolskih potrebščin), predstavljajo pa veliko finančno breme zaradi vseh dodatnih stroškov, ki jih zdravljenje raka prinese.

V letu 2020 smo izpeljali dve takšni akciji.

Prva je bila akcija zbiranja zaščitnih mask za otroke z rakom ob začetku epidemije koronavirusa. Otroci z rakom zaradi oslabljenega imunskega sistema potrebujejo zaščitne maske tudi v običajnih razmerah, ko še niso bili dodatno ogroženi s COVID-19. Zaradi množičnega nabavljanja mask ob začetku epidemije jih je bilo zelo težko (ali pa nemogoče) kupiti. Z akcijo smo omogočili, da so imeli otroci z rakom maske ves čas na voljo. Akcija še vedno poteka.

Druga akcija je bila donacija šolskih potrebščin družinam otrok z rakom pred začetkom novega šolskega leta. Ob pomoči donatorjev, založb, društva Palčica pomagalčica in dobrih ljudi smo pomagali več družinam. To akcijo želimo izpeljati tudi v juliju 2021. Pozivamo družine otrok z rakom, ki potrebujete pomoč pri nakupu šolskih potrebščin, da nam pošljete seznam šolskih potrebščin (čim ga dobite za vse šoloobvezne otroke v družini) na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

V začetku julija bomo imeli končen seznam otrok, ki jim bomo v tem letu priskrbeli šolske potrebščine. K sodelovanju pa vabimo vse založbe in prodajalne šolskih potrebščin, da nam z materialnimi donacijami pomagate pri zbiranju šolskih potrebščin za otroke z rakom.

Projekt lahko podprete z donacijo društvu. Poleg finančnih donacij bomo veseli tudi drugih oblik pomoči/sodelovanja. Predloge, ideje in možnosti sodelovanja nam lahko sporočite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

5. Finančna pomoč družinam Junakov

Ko pridobimo status humanitarnega društva, bomo lahko direktno finančno pomagali družinam Junakov.

4. ORGANIZACIJA, UDELEŽBA IN SODELOVANJE NA DOBRODELNIH ŠPORTNIH TER KULTURNIH DOGODKIH

Z udeležbo oz. sodelovanjem na različnih športnih in kulturnih dogodkih izvajamo program ozaveščanja javnosti, spodbujanja telesne aktivnosti (krepitev zdravja) obolelih otrok, vključevanja v družabno življenje in zbiranja finančnih sredstev zanje.

Telesna aktivnost je za otroke z rakom zelo pomembna, saj krepi telo, izboljšuje odpornost in prispeva k boljši samopodobi otroka – dviguje samozavest. Otroke spodbujamo, da razvijejo pozitiven odnos do športa in rekreacije. Cilj spodbujanja rekreacije je integracija, socializacija, oblikovanje osebnosti, intelektualni razvoj in družabnost obolelih otrok, česar so pogosto prikrajšani zaradi zdravljenja.

Dogodki, ki jih organiziramo sami ali sodelujemo z drugimi organizacijami, so zasnovani tako, da otroke z rakom postavijo v središče pozornosti, da so videni. To pozitivno vpliva na njihovo počutje in samozavest. Javnosti pa sporočamo, da so takšni otroci med nami, da imajo v življenju nemalo težav, a vseeno nasmeh na obrazu. Kljub bolezni, imajo enake želje kot zdravi otroci – biti sprejeti, uživati v življenju in doseči svoje cilje. 

Dogodki so medijsko podprti in nam omogočajo, da o otroškem raku ozaveščamo širšo javnost. Hkrati pa javnost nagovarjamo, da z donacijami podpre naše društvo in s tem otrokom in njihovim družinam posredno pomaga pri lajšanju psihosocialnih stisk.

Projekti programa:

 1. Tek Junakov
 2. Dobrodelni golf turnir
 3. Emin pohod
 4. Alive Step Up
 5. Katja Dance Company
 6. Drugo

1. Tek junakov

V letu 2020 je Tek Junakov zaradi epidemije koronavirusa odpadel. Tek Junakov je zaradi epidemije odpadel tudi v letu 2021. Društvo pa je na dan, ki je bil previden za tek, na prizorišču v Škofji Loki, organiziralo druženje Junakov. Verjamemo, da bo v letu 2022 Tek Junakov ponovno zaživel.

2. Dobrodelni golf turnir

Dobrodelni Golf turnir za Junake 3. nadstropja bo v letu 2021 organiziran že tretjič. Do sedaj je Aleksander Onišak (www.golfballz.eu) organiziral za Junake 3. nadstropja dobrodelni turnir na prostem (septembra 2019 na igrišču Zlati grič) in indoor turnir (februarja 2020 v indoor centru Celje). Za leto 2021 je načrtovan dobrodelni turnir na prostem predvidoma v drugi polovici meseca maja. Denarna sredstva se bodo pridobila s prijavninami, prostovoljnimi prispevki in nakazili na TRR društva. Tokrat se bodo lahko Junaki in njihove družine seznanili z igro golfa in se v njej tudi preizkusili. Točni datum in lokacijo bomo objavili takoj, ko bo znano.

3. Emin pohod

Pohod poteka vsako leto 1. septembra, na dan, ko je Junakinja Emi za vedno zaspala. Hodimo Emi v spomin in v opomin na to težko bolezen. Pohod je leta 2020 prvič potekal po dveh težavnostno različnih trasah v dveh različnih dneh. Prvič, 29. 8. 2020, iz Ljubljanje v Emino rodno Škofjo Loko po ravninski trasi in drugič, 1. 9. 2020, iz Škofje Loke čez Polhograjsko hribovje do Pediatrične klinike v Ljubljani. Na obeh pohodih so se zbirala sredstva za društvo. Med pohodom je bila organizirana malica pri hotelu Medno. Pohod je bil tudi medijsko pokrit, v živo se je neposredno iz pohoda z radijem pogovarjala predsednica društva, Urška, Emina mamica.

Pohod bo tudi v letu 2021 organiziran v dveh delih, prvič v soboto, 28. 8. 2021 (smer Ljubljana – Škofja Loka), drugič pa v sredo, 1. 9. 2021 (smer Škofja Loka – Ljubljana). Točna trasa bo objavljena v juliju.

4. Alive Step Up

Alive step up, tek po stopnicah na kristalno palačo v BTC-ju, je športni dogodek, ki je prvič potekal leta 2014. Že ob prvi izvedbi je imel tek dobrodelno noto. Zbirala so se sredstva za fanta, ki je po poškodbi postal tetraplegik. V sledečih letih pa so se zbrana sredstva namenila Pediatrični kliniki. V letu 2016 se je z diagnozo otroškega raka soočila družina, ki je tesno povezana z glavnima organizatorjema. Odtlej se zbrana sredstva na vsakoletnem dogodku namenijo hemato-onkološkemu oddelku Pediatrične klinike. Junija 2019 je Leo, sin prej omenjene družine, izgubil bitko z rakom. Alive Step up je bil tako leta 2019 prvič posvečen njemu. In tudi vse prihodnje izvedbe bodo posvečene spominu na Lea. Zbrana sredstva pa bodo namenjena našemu društvu in s tem hemato-onkološkemu oddelku, kjer se je 3 leta zdravil tudi Leo. Novembra 2020 je zaradi epidemije koronavirusa, kot mnogi drugi dogodki, odpadel tudi Alive Step up. Novembra 2021 pa se bo dogodku pridružilo društvo. 

Novembra 2021 se bodo dogodka udeležili tudi Junaki, ki bodo skupaj s starši osvojili vrh kristalne palače. Za njih bo organizirana povsem nova kategorija. Junake se bo z dvigalom peljalo do 18. nadstropja, kjer bo start. Cilj pa bo, kot za vse, v zadnjem, 20. nadstropju. 

Tek bo potekal v soboto, 20. 11. 2021. Vabimo vse Junake, njihove sorojence in starše, da se prijavijo na tek. Za vas prijavnine ni.

K udeležbi vabljeni vsi, ki radi pomagate in pri tem nekaj dobrega naredite tudi za svoje zdravje. Del prijavnine bo namenjen za otroke z rakom. Več o dogodku, prijavah in sami izvedbi si lahko preberete na njihovi spletni strani

Predstavniki društva bomo na dogodku prisotni tudi s stojnico, ki bo namenjena ozaveščanju in zbiranju prostovoljnih prispevkov oziroma donacij.

5. Katja Dance Company

V letu 2020 smo v sodelovanju s Katja Dance Company in Hotelom Asteria izpeljali dobrodelni plesno-glasbeni dogodek. Dogodek je bil zelo uspešen, zato bomo s Katjo in njeno ekipo sodelovali tudi v letu 2021.

6. Drugo

V letu 2021 se bomo udeležili tudi drugih dogodkov, ki so namenjeni ozaveščanju o otroškem raku ali zbiranju sredstev za njih. 

V 2020 smo se predstavniki društva udeležili Formaratona v Tivoliju in podprli Ustanovo za pomoč otroku z rakom. Formaratona se bomo udeležili tudi v 2021. Vabimo vse člane in ostale, da se nam na teku pridružijo. Datum dogodka bomo objavili, ko bo znan.
Veseli bomo povabila na kakršnekoli dogodke, kjer bi lahko javnost ozaveščali o otroškem raku in zbirali donacije za društvo. Odprti smo tudi za vse oblike sodelovanja. Z veseljem bi se pridružili še kakšnemu dobrodelnemu projektu, na katerem bi se zbirala sredstva za otroke z rakom. Za ideje, predloge in možnosti sodelovanja nam pišite na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

5. KULTURNO-IZOBRAŽEVALNI PROGRAM

Je program ozaveščanja, vključevanja otrok v družabno življenje in zbiranja sredstev za njih.

S kulturno-izobraževalnim programom spodbujamo aktivno vključevanje otrok v kulturno življenje in jim omogočamo, da ustvarjajo in širijo svoje znanje ter interese na področju kulture.

Cilji programa so omogočiti večjo prilagojenost in dostopnost do kulturnih dobrin (npr. obiski muzejev, kulturnih znamenitosti), ustvarjanje pozitivnega odnosa do kulture, spodbujati interes med obolelimi otroki po kulturnem udejstvovanju ter povečati obisk kulturnih znamenitosti, česar so marsikateri Junaki med zdravljenjem prikrajšani.

Projekti programa:

 1. Kulturni dan Junakov
 2. Ustvarjanje in delitev pogumnih malih zgodb

1. Kulturni dan Junakov

V sklopu kulturno-izobraževalnega programa vsako leto organiziramo kulturni dan junakov.

September je mesec ozaveščanja o otroškem raku. Zato smo v ta čas umestili vsakoletni kulturni dan, namenjen otrokom z rakom in njihovim družinam ter vsem, ki jih želijo podpreti. Otroci so aktivno vključeni v glasbeni program in prispevajo izdelke za likovno razstavo. 

V septembru 2020 smo zaradi Covid-19 odpovedali načrtovani kulturni dan. Dogodek je prestavljen na september 2021. Kulturni dan za Junake se bo pričel predvidoma v soboto, 4. 9. 2021, z druženjem družin otrok, ki so se zdravili zaradi raka, obiskom kulturnih znamenitosti in kulturnimi delavnicami ter se zaključil z dobrodelnim koncertom Junakov 3. nadstropja, kjer bodo nastopale različne glasbene skupine. V prostoru pred dvorano, kjer bo koncert, bo razstava risb in drugih izdelkov Junakov. Vstopnice za dobrodelni koncert se vnaprej rezervirajo na naslovu: simona@junaki3nadstropja.si

Prostovoljni prispevki pa bodo namenjeni društvu Junaki 3. nadstropja predvsem, da omogočimo glasbeno terapijo na oddelku.

2. Ustvarjanje in delitev pogumnih malih zgodb

V maju 2020 smo se prijavili  na mednarodni projekt, ki otroke spodbuja, da preko umetniškega izražanja pripovedujejo o svoji izkušnji z boleznijo in zdravljenjem. Gre za mednarodni projekt “Brave little words”, v katerem poleg Slovenije sodelujejo še Madžarska, Poljska in Armenija.

Glavni namen tega projekta je pomagati otrokom in mladostnikom, ki se zdravijo in tistim, ki so zdravljenje že zaključili ter njihovim bližnjim, da se naučijo uporabljati svojo domišljijo in kreativnost pri ustvarjanju stripa. Strip temelji na lastni izkušnji. Ob podpori trenerja se otroci naučijo izraziti svoje izkušnje in emocije s pomočjo super-junaka v stripu. 

V okviru tega projekta se slikarji in pisci stripov povežejo s kliničnim psihologom, ki jim pomaga pri boljšem razumevanju otrok in njihove situacije. Klinični psiholog se vključi v učenje otrok. Prav tako sodelujejo tudi starši. Otroci se risanja stripov in izražanja učijo 3 mesece, nekaj ur tedensko, odvisno od njihovega zdravstvenega stanja in poteka zdravljenja.

Projekt daje glas stotinam intimnim zgodb, ki jih sicer težko delimo z družino, prijatelji ali bralci. Zgodbe, ki navadno ostanejo neizpovedane, tako postanejo močno orodje, ki pri soočanju z boleznijo pomaga mnogim. 

Cilji projekta so:

 • olajšati otrokom bivanje v bolnišnici z izobraževalno, a hkrati razvedrilno aktivnostjo;
 • pomagati otrokom, ki so zboleli za rakom, povedati svojo zgodbo in s tem povezana čustva;
 • projekt zaključiti z izdajo knjige stripov z zgodbami iz štirih držav (prevedena v jezike sodelujočih držav in angleščino) in brošure o uporabljeni metodologiji za psihologe.

Verjamemo, da izdana knjiga stripov ne bo zanimiva samo za ljubitelje stripov, ampak bo postala navdih za otroke in mladostnike, ki se soočajo z rakom in vse spodbujala k deljenju izkušnje preko kreativnega izražanja. Prav tako bi lahko z distribucijo knjige stripov po šolah predstavili bolezen ostalim otrokom in jih tako ozaveščali.

6. PROGRAMI ZA SAMOPOMOČ

Starši in otroci imajo na oddelku ob stiskah na voljo strokovno pomoč (2 oddelčni psihologinji). Pa vendar smo glede na lastne izkušnje in pogovore z ostalimi starši od ustanovitve društva dalje ugotovili, da se poleg strokovne pomoči na oddelku, največkrat potrebuje laičen pogovor in druženje med starši. Nekdo, ki je že prehodil pot, ki je pred starši, ki so ravno izvedeli za diagnozo, lahko s svojimi laičnimi izkušnjami veliko pomaga in svetuje, predvsem pa sočustvuje. Prav tako se starši, ki se približno v istem času soočijo z diagnozo pri svojem otroku, med sabo spodbujajo in drug drugemu pomagajo na tej težki poti.

Projekti programa za samopomoč:

 1. Pogovorne skupine
 2. Letni piknik
 3. Vikend oddih “Ne joči mamica”
 4. Izleti in ostale oblike druženja

1. Pogovorne skupine

Vsako drugo sredo izvajamo zaprte pogovorne skupine, v katere se vključujejo starši otrok z rakom. Teme pogovorov so različne in se prilagajajo željam staršev.

V decembru 2020 smo k sodelovanju v pogovorni skupini, namenjeni mamicam, ki so zaradi raka izgubile otroka, povabili strokovnjakinjo, ki deluje v društvu Hospic. Oblikovala se je zaprta skupina 9 mamic, ki se je srečevala vsak drugi ponedeljek. Pod vodstvom strokovnjakinje – psihologinje Radmile Pavlovič Blatnik je potekalo 10 srečanj, kjer so žalujoče predelovale izgubo, bolečino, strah, se bodrile in druga drugi kazale smisel življenja po tako težki preizkušnji. Skupina se je preko srečanj med sabo zelo povezala in se še naprej srečuje in podpira.

V jeseni bomo ponovno zbirali prijave za oblikovanje nove skupine žalujočih mamic. Če se bo izkazala potreba, pa bomo oblikovali tudi skupino za očete.

Starši, če bi se radi pridružili pogovorom nam lahko pišete na Facebook-u ali pa na email: drustvo@junaki3nadstropja.si

2. Letni piknik

Društvo vsako leto organizira piknik za vse Junake in njihove družine, za vse člane društva in ostale, ki z nami sodelujejo – prostovoljci in strokovni sodelavci. Namen piknika je druženje članov društva in izmenjava izkušenj za boljše psihofizično počutje. Otroke spodbujamo k druženju in brezskrbni igri, da vsaj za nekaj časa pozabijo na vse tegobe, ki jih preživljajo. Z igro in raznimi aktivnostmi v naravi skrbimo za duševno počutje otrok. Krepijo se medsebojne socialne vezi, ki dajejo otrokom občutek enakopravne vključenosti v družbo.

V letu 2021 smo piknik združili s projektom “Peljimo Junake na vrh Slovenije”. V sodelovanju s Slovensko vojsko smo otroke z rakom s helikopterjem peljali na Kredarico. Najpogumnejši pa so v spremstvu vodnikov osvojili sam vrh Triglava.

3. Vikend oddih “Ne joči mamica”

Društvo vsako leto organizira strokovno voden vikend oddih za žalujoče mamice – mame, ki so po hudi bolezni in zdravljenju na hemato-onkološkem oddelku izgubile svoje otroke. V društvu si prizadevamo, da jim v tem času ponudimo mirno in sproščujoče doživetje ter omogočimo, da najdejo laično oporo pri drugih mamicah v različnih fazah žalovanja. Hkrati pa vsako leto zagotovimo nekaj strokovno vodenih vsebin. 

Na spletni strani se vsako leto objavi termin, rok za prijavo, znesek oddiha in razpis za sofinanciranje stroška. V društvu glede na razpoložljive finance in število prijav na razpis poskušamo pokriti čim večji delež stroška.

Termin oddiha: 1.10. – 3. 10. 2021.

Lokacija: Rimske Terme

Več informacij (program, cena in rok)
Projekt lahko podprete s finančno donacijo društvu.

4. Izleti in ostale oblike druženja

V letu 2020 je svet zajela epidemija, ki je močno posegla v vsakdan vseh ljudi. Poleg vseh drugih stisk, ki jih je povzročila, nas je prisilila, da se umaknemo vsak v svoj mehurček in omejimo stike z ljudmi. A ljudje smo družabna bitja in potrebujemo druženja, pogovore in tudi kakšen objem s strani prijateljev. Še toliko bolj te stvari potrebujemo kadar se soočamo s težkimi preizkušnjami, kar seveda huda bolezen otroka je. Epidemija je tako še dodatno otežila življenje in povečala psihične stiske vsem družinam, ki se v tem času soočajo z rakom pri otroku. 

Verjamemo, da se bo v letu 2021 življenje počasi začelo vračati v stanje pred epidemijo. Takoj ko bo možno, bo društvo organiziralo izlet ali drugo obliko druženja za Junake in njihove družine. Druženje in pogovor z ljudmi, ki so se znašli v podobni situaciji pozitivno vpliva na naše počutje. Tako želimo Junakom in njihovim družinam omogočiti kakšen lep dan in hkrati možnost, da najdejo oporo in spodbudo med ljudmi, ki jih najbolj razumejo. 

Več informacij bomo objavili takoj, ko bo to mogoče. 
Tudi ta projekt lahko podprete s finančno donacijo društvu.