Program “POLEPŠAJMO OTROKOM BIVANJE NA ODDELKU”

Namen programa je zagotavljanje najboljšega možnega počutja otrok med bivanjem v bolnišnici. Boljše počutje otrok pozitivno vpliva na potek zdravljenja. V okviru tega programa bo potekalo več aktivnosti.

Zaradi omejitev ob epidemiji koronavirusa večino aktivnosti trenutno ni mogoče izvajati. 

Zato smo se osredotočili na vzpostavitev programa sofinanciranja bivanja staršem za katerega iščemo donatorje.

Sofinanciranje bivanja

Program sofinanciranja bivanja staršem ob otroku je namenjen samo družinam otrok zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku. Otroci, ki zbolijo za rakom ne glede na starost, nujno potrebujejo ob sebi starša ves čas. Bolnišnice to brezplačno omogočajo samo staršem otrok mlajših od 6 let. Starši otrok starejših od 6 let morajo sobivanje plačevati, kar lahko za njih predstavlja hudo finančno obremenitev. Otroci z rakom so v bolnišnici tekom intenzivnega kemoterapvetskega zdravljenja hospitaliziranu pogosto in za dlje časa. 

Namen sofinanciranja bivanja staršem je tako izboljšanje psihičnega počutja otrok, kar pozitivno vpliva tudi na potek samega zdravljenja (hitrejše okrevanje, manj zapletov, boljše sodelovanje otroka pri pregledih in zdravljenju, posledično manj odpora do bolnišnice). 

Vsak drugi mesec (prvega v mesecu) se na spletni strani društva objavi razpis in vsi pogoji za pridobitev pravice do koriščenja programa. Na podlagi prispelih prijav in razpoložljivih finančnih sredstev se določi delež sofinanciranja upravičencem. 

Program se bo predvidoma začel izvajati s prvim razpisom – septembra 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete celoten program kot smo ga zastavili. Aktivnosti se bodo začele izvajati takoj, ko bodo to dopuščala pravila oddelka, ki so trenutno zelo stroga zaradi epidemije koronavirusa in s tem povezanim zagotavljanjem varnosti otrok.

Hrana po okusu otrok

Otrokom v času bivanja v bolnišnici pripadajo 3 obroki v sklopu bolnišnične prehrane. Zaradi specifičnih stranskih učinkov zdravljenja – slab apetit, slabosti, spremenjen okus, razjede v ustih in splošno slabo počutje, večini otrok bolnišnična hrana ne ustreza. Na hemato-onkološkem oddelku imajo starši možnost hrane po izbiri – a žal v mnogih primerih tudi to ni dovolj. Zato si v društvu prizadevamo, da je na oddelku otrokom ves čas na voljo dodatna hrana (mleko, čokolino, kosmiči, paštete, sokovi in radenska). Tako k sodelovanju in pomoči z donacijami vabimo proizvajalce teh izdelkov.

Nikoli sam na oddelku

V društvu se dobro zavedamo kako pomembna je prisotnost starša ob otroku ves čas. To pomeni, da starši pogosto nimajo možnosti obiska trgovine in lekarne za stvari, ki jih nujno potrebujejo. Zaradi tega bodo naši prostovoljci vsak drugi dan na voljo, da gredo po stvari, ki jih starši in otroci potrebujejo in jih dostavijo na oddelek. Za nasmeh na obrazu otrok pa poskrbijo s kakšno sladkarijo.

V okviru tega programa bomo izvajali program sofinanciranja bivanja staršem, predstavljen zgoraj.

Popestritev dolgih dnevov

Otroci, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku so v bolnišnici pogosto in tam ostajajo dlje časa. Kljub trudu osebja na oddelku in igralnici polnih igrač, postanejo dnevi dolgi. Večina dogajanja na oddelku je dopoldne – tako tistega resnega (vizite, pregledi, itd.), kot tistega zabavnega (igralnica, vzgojiteljica/učiteljica, rdeči noski in drugo). Popoldne in med vikendi ter šolskimi počitnicami pa dogajanja skoraj ni. Zato si v društvu želimo, da otrokom s koncerti in predstavami polepšamo tudi kakšno popoldne (ce bi slo skoz…)
V sklopu popestritve dolgih dnevov in po zgledu iz tujine bomo izvajali tudi projekt Zaželi si. Društvo bo na posebno željo otroka uredilo obisk, posnetek ali videosrečanje z otroku ljubo – znano osebo ali vzornikom (pevec, pevka, športnik, športnica, pisatleji/ica…) iz Slovenije.

Oblecimo Junake

Ko je otrok v bolnišnici je navadno oblečen v bolnišnično pižamo. Za veliko otrok ta pižama predstavlja breme – zavedanje, da niso doma, ampak v bolnišnici. Zaradi tega v sodelovanju s šiviljami pripravljamo projekt šivanja pižam za otroke hemato-onkološkega oddelka. Pižame bodo ustrezale bolnišničnim standardom, a bodo oblikovane posebej za otroke hemato- onkološkega oddelka. Tako želimo izboljšati počutje otrok.