Kaj smo vam omogočili?

Nazadnje urejeno: 2023-05-19
Predviden čas branja: 8 min

Eden od ciljev društva je zagotoviti najboljše možno počutje otrok med bivanjem v bolnišnici. Boljše počutje otrok pozitivno vpliva na potek zdravljenja. Pri iskanju primernih popestritev in drugih stvari v društvu tesno sodelujemo z osebjem hemato-onkološkega oddelka. 

Tako smo na oddelek uvedli glasbeno terapijo in likovne ustvarjalnice, ki se redno izvajajo. Poleg tega najemamo tri parkirna mesta v bližini Pediatrične klinike, namenjena staršem Junakov. S sobo za starše na oddelku redno polnimo s pijačami, kavo in priboljški. Za starše pa organiziramo tudi on-line tedensko telovadbo. 

Vse je v celoti financirano s strani društva in je za otroke z rakom ter njihove starše brezplačno.

Izven oddelka organiziramo različne dogodke, na katere so vabljeni vsi Junaki, njihovi ožji družinski člani in družine Junaških zvezdic. Pomagamo pa tudi pri nakupu šolskih potrebščin in nudimo enkratno denarno pomoč družinam obolelih otrok. 

Priboljški v sobi za starše

Za starše, ki bivajo na oddelku, je na voljo soba za starše, v kateri je hladilnik, mikrovalovka in kopalnica (wc+tuš). V njej je tudi nekaj stolov in miz, kjer lahko starši pojedo svoj obrok ali pa se za nekaj minut umaknejo na samo. 

Sobo za starše v društvu pribl. 1-2 – krat mesečno zalagamo s priboljški oz. prigrizki, kavo, mlekom, sokovi in vodo, vse namenjeno za starše in Junake na oddelku.

Če starši še kakšno stvar pogrešate, nam to sporočite na drustvo@junaki3nadstropja.si, in se bomo potrudili željo izpolnit ob naslednji dostavi. 

V sobi so na voljo tudi osnovni higienski pripomočki (copati, milo, šampon, zobne krtačke …), namenjeni staršem, ki se nenačrtovano znajdejo na oddelku ali pa kakšno stvar pozabijo doma. 

V času povečanega števila okužb covid-19 se tudi na oddelku poostrijo ukrepi za preprečevanje okužb. Takrat v društvu aktiviramo dostavo do vrat bolniških sob – stevarda. 

2-krat tedensko preko posebne povezave in aplikacije zberemo naročila in jih dostavimo do sob naslednji dan. Dostava in artikli so brezplačni. 

Spremljajte našo zasebno Facebook skupino – Junaki 3. nadstropja (zasebna skupina junakov in njihovih staršev) ali pa nam pišite na drustvo@junaki3nadstropja.si, če bi potrebovali dostavo.

Brezplačna parkirišča 

Društvo Junaki 3. nadstropja je za potrebe staršev otrok z rakom najelo 3 parkirna mesta na Jenkovi ulici 13. Parkirišče je od Pediatrične klinike oddaljeno 230 m (3 min peš). 

Odprto 24/7.

Namenjena so predvsem za potrebe enodnevnega parkiranja, kadar ima otrok pregled v hemato-onkološki ambulanti ali ima predviden sprejem na hemato-onkološki oddelek. Staršem otrok z rakom so na voljo brezplačno.

Društvo bo glede na potrebe oz. zasedenost najelo dodatna parkirna mesta.

Več informacij o uporabi lahko najdete v naši zasebni Facebook skupini – Junaki 3. nadstropja (zasebna skupina junakov in njihovih staršev) ali pa nam zanje pišite na drustvo@junaki3nadstropja.si

Glasbena terapija

Glasbeno terapijo individualno vodi glasbena terapevtka. S to terapijo se Junaki sproščajo, zabavajo in tudi izražajo s pomočjo različnih glasbenih inštrumentov, kar blagodejno vpliva na njihovo psihično počutje ?

Terapija poteka ob torkih in četrtkih popoldne. Terapevtka Mihaela bo prišla do sobe in potrkala na vrata. Zainteresirani lahko željo po obisku izrazite tudi pri osebju oddelka. V času terapije si lahko starši vzamete nekaj minut zase ali pa ostanete ob otroku in se po želji tudi vključite. 

Več o glasbeni terapiji..

Vsebina programa:

»Glasbena terapija je uporaba glasbe in/ali glasbenih elementov (zvok, ritem, melodija, harmonija) s strani kvalificiranega glasbenega terapevta, s klientom ali skupino, v procesu, ustvarjenem za omogočanje in spodbujanje komunikacije, odnosov, učenja, mobilizacije, izražanja, samo-organizacije in drugih relevantnih terapevtskih ciljev z namenom, da bi zadovoljili fizične, čustvene, mentalne, socialne in kognitivne potrebe. 

Glasbena terapija spodbuja razvoj možnosti in/ali rehabilitacijo funkcij posameznika, tako da le-ta lahko doseže boljšo intra- in interpersonalno integracijo in s tem boljšo kvaliteto življenja skozi preventivo, rehabilitacijo ali obravnavo.« (WFMT, 1997 v Darnley-Smith in Patey, 2003, str. 8)

Glasbena terapija je ponujena otrokom in mladostnikom (ter njihovim staršem), ki se zdravijo na oddelku Pediatrične klinike. Glasbena terapevtka dela s posamezniki v paru ali s skupino otrok/mladostnikov, odvisno od njihovega počutja, potreb, prostorskih danosti,… 

Namen in cilji:

Ker je zdravljenje dolgotrajno, naporno, izčrpujoče tako za otroke/mladostnike (kot tudi za njihove starše) glasbena terapija sledi ciljem na treh ravneh; na telesni, psihični in socialni.

Cilji glasbene terapije

Telesna raven:

 • sprostitev
 • zmanjšanje simptomov
 • ustvarjanje pozitivnega doživljanja lastnega telesa in fizičnih sposobnosti, kljub bolezni in bolečinam

Psihična raven:

 • razbremenitev, preusmerjanje misli
 • spodbujanje avtonomije, lastnega odločanja, izražanja želja, samoniciativnosti
 • izražanje čustev preko glasbe (žalost, jeza, strah, nemoč, tudi veselje…)
 • obujanje spominov, raziskovanje osebnih potencialov
 • podpora zdravim delom sebe
 • uživanje

Socialna raven:

 • kontakt in komunikacija
 • so-ustvarjanje, ustvarjanje občutka vključenosti
 • pozitivno, manj obremenjeno doživljanje skupnega časa s starši, sorodniki, prijatelji v bolnišnici

Temeljni cilj je vzdrževanje in izboljšanje kvalitete življenja, tako za otroka kot za njegovo družino.

Likovne ustvarjalnice

Ker se je glasbena terapija izkazala kot zelo uspešna, smo se skupaj z osebjem odločili, da uvedemo še kakšno zanimivo popoldansko aktivnost. 

Likovna pedagoginja Nastjo tako z otroki in najstniki ustvarja na vse mogoče načine: riše, lepi, izrezuje in še mnogo drugega. 

Likovne ustvarjalnice potekajo 1-krat tedensko ob sredah popoldne. Nastja bo potrkala na vrata sobe in vprašala, ali želite z njo ustvarjati. Lahko pa željo izrazite tudi osebju oddelka. 

On-line telovadba

V Društvu Junaki 3. nadstropja smo za vas pripravili spletno druženje ob telovadbi!

Verjamemo, da tudi vam ob vsej skrbi za Junaka in družino zmanjka časa zase!

A ne pozabimo! Zdrave moramo biti najprej me! Le tako bomo lahko v oporo vsem, ki nas potrebujejo.

Zato potelovadimo skupaj!

Telovadbo vodi mag. Mojca Perko.

Program za Junaške mamice je brezplačen in zajema:

 • spletno vadbo,
 • svetovanje v živo po vsaki vadbi,
 • podporo, pomoč in vzpodbudo.

Vadba je prilagojena tudi za mamice, ki ste s svojim Junakom v bolnišnici, saj bo vadba preprosta, brez pripomočkov, njen namen pa bo v nas bodriti optimizem! Sodelujejo lahko tudi ostali člani družine.

Srečanja so vsak torek zvečer (okoli 18h) preko zooma! 

Link za prijavo in točno uro najdete v zaprti FB skupini staršev otrok z rakom Junaki 3. nadstropja. Lahko pa nam pišete tudi na mail drustvo@junaki3nadstropja.si.

Se vidimo in zamigamo!

Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin 

Vsako leto družinam otrok z rakom pomagamo pri nakupu šolskih potrebščin – pomoč je namenjena tudi sorojencem. 

Pridružite se naši zasebni Facebook skupini – Junaki 3. nadstropja (zasebna skupina junakov in njihovih staršev) in bodite obveščeni o vseh ugodnostih. Za več informacij nam lahko tudi pišite na drustvo@junaki3nadstropja.si 

Enkratna denarna pomoč družinam otrok z rakom 

Vsako leto novembra objavimo razpis za denarno pomoč staršem otrok z rakom. 

Huda bolezen otroka vedno poslabša finančno stabilnost družine. Enkratna denarna pomoč je namenjena vsem družinam otrok, zdravljenih na hemato – onkološkem oddelku Pediatrične klinike, ki so diagnozo (na novo ali ponovitev bolezni) dobili v zadnjem letu. Prav tako je denarna pomoč namenjena družinam otrok, zdravljenih na hemato – onkološkem oddelku Pediatrične klinike, ki so v tem obdobju zaradi bolezni umrli. Socialni status ni kriterij za dodelitev sredstev. 

Pridružite se naši zasebni Facebook skupini – Junaki 3. nadstropja (zasebna skupina junakov in njihovih staršev) in bodite obveščeni o vseh ugodnostih. Za več informacij nam lahko tudi pišite na drustvo@junaki3nadstropja.si 

Pomoč pri nakupu enteralne prehrane (energijski napitki)

V sklopu programa “Omogočimo Junakom nekaj več” smo pripravili novo obliko pomoči za družine otrok z rakom – za najbolj ranljive, ki se trenutno zdravijo.

Projekt poteka v sodelovanju z Ustanovo za pomoč otroku z rakom. Pri pripravi razpisne dokumentacije nam je pomagala strokovnjakinja, dietetičarka hemato-onkološkega oddelka.

Intenzivno kemoterapevtsko in / ali radioterapevtskego zdravljenje otrok z rakom pogosto vodi do slabe prehranjenosti. Podhranjenost je pogost zaplet otroškega raka in njegovega zdravljenja. Vpliva na zmanjšano toleranco do terapije in imunsko funkcijo, povečano tveganje za okužbe, zapoznelo celjenje ran, spremenjen metabolizem zdravil ter slabši klinični izid. Vpliva pa tudi na kakovost življenja in celotno preživetje bolnika. Študije navajajo, da 10 – 50 % otrok in mladostnikov razvije podhranjenost ob diagnozi ali med zdravljenjem. Na pojavnost in stopnjo podhranjenosti vpliva narava bolezni/diagnoze, njenega stadija in lokacije tumorja. Otroci, ki so podhranjeni že ob postavljeni diagnozi, imajo slabši izid v primerjavi s tistimi, ki so ob diagnozi ustrezno prehranjeni.

Če potrebnega dnevnega vnosa hrane otroci ne morejo doseči z uravnoteženo in pestro prehrano, se svetuje uživanje energijsko-beljakovinskih oralnih prehranskih dodatkov, ki pomembno vplivajo na zmanjšanje kroničnega vnetja, preprečitev izgube telesne mase in pomagajo pri boju z boleznijo. Kadar z običajno prehrano ali s prilagoditvami prehrane pri bolniku ne moremo zagotoviti zadostnega hranilno-energijskega vnosa ali predvidevamo, da bo energijski vnos nezadosten, moramo pri bolnikih z delujočimi prebavili pričeti z enteralnim hranjenjem prek cevke.

Stroški enteralne prehrane v domačem okolju, ki jo predpiše klinični dietetik, so visoki. Kljub receptu in posebni prošnji zdravnika, ZZZS teh stroškov ne krije v celoti. Zato bomo v sodelovanju z Ustanovo za pomoč otroku z rakom staršem povrnili samoplačniški del stroškov.

RAZPISNA DOKUMENTACIJA

Razpis
Vloga + prošnja
Izjava – obvezna priloga
Kratka navodila

Brezplačno bivanje ob otroku v bolnišnici

V društvu se dobro zavedamo, kako pomembna je prisotnost starša ob otroku, ne glede na starost otroka in to ves čas hospitalizacije. Pred letom 2020 je bilo bivanje ob obolelem otroku, starejšem od 6 let, v bolnišnici plačljivo.

V letu 2020 smo staršem sofinancirali bivanje ob otroku v bolnišnice, poleg tega pa smo pripravili pobudo za spremembo zakonodaje glede bivanja staršev ob otroku v bolnišnici. S predlogom smo uspeli prepričati prave ljudi, ki so nam prisluhnili in pomagali. Z 28. 11. 2020 je bil s PKP6 spremenjen tudi Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po katerem je sedaj bivanje ob otroku v bolnišnici za starše brezplačno do otrokovega dopolnjenega 15. leta, za otroke s posebnimi potrebami, med katere sodijo tudi otroci z rakom, pa do 18. leta.

Soba zaupanja in akvarij

Izgradnja Sobe zaupanja je bil prvi res velik projekt društva. Soba zaupanja je namenjena težkim pogovorom med zdravniki in starši.

Pri snovanju sobe zaupanja smo izhajali iz lastnih izkušenj in pričakovanj naših članov, hkrati pa smo prisluhnili tudi potrebam zdravstvenega osebja. Izbrali smo tople barve in prijetne materiale, dodali pa smo tudi kotiček za otroke, saj so predvsem mlajši otroci najpogosteje zraven pri pogovorih.

Na oddelku prej niso imeli na voljo namenskega prostora za mnogokrat nepredstavljivo težke pogovore staršev z zdravnikom, pomembne odločitve pa so včasih morali sprejeti v natrpani sobi ali na hodniku. Pogovori med starši in zdravniki so zaupni, velikokrat težki, včasih tudi spodbudni. Pogovor s starši o poteku bolezni je nujen, je občutljiv in prav je, da se o tem pogovarjamo v okolju, ki je varno, ne nujno sterilno, toplino in vredno zaupanja. Soba zaupanja to omogoča.

V sklopu sobe zaupanja smo na oddelku naredili tudi akvarij. Akvarij je v sobi zaupanja kot element, ki pomirja. Poleg tega pa je akvarij viden tudi iz druge strani, iz igralnice. Tako lahko otroci kadar želijo opazujejo ribice.

V društvu skrbimo in v celoti financiramo tudi vzdrževanje akvarija.

Donacije oddelku

Za najboljšo možno obravnavo in počutje obolelih otrok, staršev pa tudi osebja smo Hemato-onkološkemu oddelku donirali/priskrbeli:

V LETU 2023

 • tiskalnik lexmark ms 521 za tisk nalepk
 • sušilnik za lase Remington za starše
 • organizator za infuzijske črpalke
 • multifunkcijska naprava lexmark cx522
 • mikrovalovna pečica Samsung MS23F301TAS za sestrsko sobo
 • A3 plastifikator za bolnišnično šolo/vrtec
 • otroški avto na akumolator Beneo
 • tablični računalnik za posojo Junakom
 • 3x stolček za hranjenje dojenčkov in majhnih otrok
 • vodoodporne zaščite za PICC katetre
 • pripomočki za gibalno terapijo v vrednosti več kot 5000€

V LETU 2022

 • 2x sodoben otoskop z baterijo
 • 2 x Philips prenosni monitor MX100
 • 4x nosilec za Philips monitorje
 • 12x LG daljinec za TV-je v bolniških sobah in nosilce zanje
 • družabne igre, didaktične pripomočke
 • 4 udobne počivalnike-ležalnike za starše
 • vzmetnice za vse bolniške postelje
 • prenosno tehtnico
 • jope za osebje oddelka 
 • knjige, smart games
 • prenosno črpalko in nahrbtnik zanjo
 • klimatsko napravo za sobo zaupanja
 • darila za rojstne dneve obolelih otrok
 • 15 pametnih ur za spodbujanje telesne vadbe
 • podprli smo strokovno srečanje z vodilnimi tujimi strokovnjaki
 • vodoodporne zaščite za PICC katetre 
 • material za ustvarjanje 
 • vozički za umazano perilo in odpadke
 • arhivsko omaro in opremo za napredno diagnostiko v vrednosti skoraj 25.000€ (Kliničnemu inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko)
 • kavomat za sestrsko sobo

V LETU 2021

 • dva invalidska vozička
 • 10 infuzijskih črpalk
 • posteljo za intenzivno nego
 • material za ustvarjanje
 • izgradnja sobe zaupanja (prostora za pogovore zdravnikov s starši)
 • glasbila za izvajanje glasbene terapije
 • računalnik, tablični računalnik
 • zunanji disk za shranjevanje slik, zvočnike
 • otoskop s polnilno postajo
 • ergonomsko oblikovan stol za hemato-onkološko ambulanto
 • kahle
 • kirurške maske za starše in otroke na oddelku

V LETU 2020

 • kirurške maske za starše in otroke na oddelku
 • mikrovalovka in posode za sobo za starše
 • kinetek
 • 4 ušesne merilnike telesne temperature Genius 3
 • 5 osebnih računalnikov
 • napravo za iskanje žil Accuvein AV500
 • konferenčni sistem Polycom

Dedek Mraz

Vsako leto v prazničnem decembru na oddelek pripeljemo Dedka Mraza, ki obdari hospitalizirane otroke. Junaki morajo žal tudi v času, ki ga večina preživi doma v krogu svojih najdražjih, prejemati teraoije. 

Prenosna stojala za infuzijo

V dogovoru z osebjem hemato-onkološkega oddelka smo priskrbeli več prenosnih sotjal za infuzijo, ki so na voljo za brezplačno izposojo. Takšno infuzijsko stojalo omogoča, da lahko nekateri otroci z rakom (kadar je to varno) gredo iz bolnišnice prej kot sicer in na primer parenteralno hrano dobijo kar doma.

Sami zelo dobro vemo koliko obolelim otrokom pomeni vsak dan, celo vsaka ura manj v bolnišnici. Zato bomo poskrbeli, da bo prenosnih stojal za izposojo dovolj, da bodo na voljo vsem otrokom, ki jih bodo potrebovali.

Če vaš otrok, ki se zdravi na hemato-onkološkem oddelku potrebuje takšno stojalo nam pišite na drustvo@junaki3nadstropja.si.

Dogodki društva izven oddelka 

Vabljeni ste tudi na vse naše dogodke izven oddelka. O prihajajočih (pa tudi preteklih) dogodkih lahko preberete tukaj ali v naši zasebni Facebook skupini – Junaki 3. nadstropja (zasebna skupina junakov in njihovih staršev).

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.