ZLATI SEPTEMBER

Danes je 1. september. Prva misel? Konec počitnic, otroci se vračajo v šole in vrtce. Za večino staršev. A ne za vse. 

Mnogi Junaki, otroci z rakom, se danes ne bodo vrnili v šolske klopi. Nekateri se bodo šolali v bolnišnici, med vrstnike zaradi zahtevnega zdravljenja ne smejo. A danes ne bomo govorili o teh. 

Današnji dan posvečamo tistim, ki v šolske klopi ne bodo sedli nikoli (več). Tistim, ki so nas mnogo prehitro zapustili. 

Na današnji dan pred 3 leti nas je fizično zapustila mala Emi. Danes poteka že tretji Emin pohod – v spomin in opomin. Iz njenega rojstnega kraja  – Škofje Loke do Pediatrične klinike v Ljubljani, kjer se je zdravila Emi in se zdravijo vsi otroci z rakom v Sloveniji.

Danes hodimo v SPOMIN na Emi in na vse ostale otroke z rakom, ki so bitko izgubili. Letno zboli približno 70 otrok in kar 20 % jih bitko izgubi. To je 20 % preveč. Starši mislijo na njih in jih pogrešajo vsak dan. Danes pa se jih lahko spomnimo vsi in si njim v čast pripnemo zlato pentljo. 

In danes hodimo v OPOMIN. Da opomnimo na to, da moramo biti hvaležni za vsak dan, ki ga lahko preživimo s svojimi najdražjimi. Tudi starši otrok z rakom so bili najprej samo starši. Otroci se z rakom ne rodijo. Otroci za rakom zbolijo. Kar čez noč, brez opozorila. In brez razlage zakaj. Objemimo svoje najdražje in jim povejmo, da jih imamo radi – vsak dan. 

Danes se začenja ZLATI SEPTEMBER, mesec ozaveščanja o otroškem raku in ZLATA PENTLJA je simbol otroškega raka. 

Zlato pentljo si pripnemo, da izkažemo spoštovanje vsem Junakom:

  • otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom, 
  • vsem, ki so premagali otroškega raka, 
  • družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka, 
  • zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.