10 zmot in resnic o otroškem raku

Nazadnje urejeno: 2023-01-09
Predviden čas branja: 1 min

Ker je rak pri otrocih še vedno tabu tema, mnogi o njem nimajo pravih informacij. Pogosto imajo zmotna prepričanja sovrstniki obolelih otrok, kar negativno vpliva na sprejemanje otrok z rakom in jim otežuje vračanje v “normalno” življenje po zaključku zdravljenja. Zato smo za namen ozaveščanja s pomočjo zdravnikov hemato-onkološkega oddelka pripravili letak 10 zmot in resnic o otroškem raku.

ZMOTARESNICA
Oboleli otroci so kužni in lahko z rakom okužijo druge.Otroški rak ni nalezljiva bolezen (kot gripa), se ne prenaša na druge. So pa oboleli otroci zaradi zdravljenja bolj dovzetni za okužbe in prej zbolijo kot zdravi.
Po zaključenem zdravljenju imajo otroci žalostno prihodnost. Oboleli imajo težave s plodnostjo. Pričakovana življenjska doba je kratka.Večina se po zdravljenju vključi nazaj v normalno življenje.  Pri 2 od 3 otrok je povečano tveganje za pozne posledice in sekundarnega raka, kar pa ne vpliva na pričakovano življenjsko dobo.Večina nima težav s plodnostjo.
Po zaključenem zdravljenju so otroci z rakom ozdravljeni. Ne potrebujejo več rednih kontrol.Redne kontrole so ključne. Potrebno je redno spremljanje preživelih in celostna podpora psihologa.
Oboleli imajo po vrnitvi v normalno življenje težave v šoli in službi.Večina preživelih opravi šolanje in ustvari kariero brez težav. Nekateri pa se po zdravljenju soočajo s kognitivnimi in učnimi težavami.
Obolelim otrokom in mladostnikom ne smemo povedati, da so zboleli za rakom.Bolezni ne moremo skriti pred otrokom. Otrok zdravljenje lažje sprejme, če mu podamo  starosti primerne informacije.
Oboleli so za celo življenje zaznamovani s stigmo raka (družba, partnerstvo, zaposlitev,).V večini držav se obolele po zdravljenju smatra kot junake in živ dokaz, da je otroški rak ozdravljiv. Kjer stigma še obstaja, je ozaveščanje o otroškem raku še toliko pomembnejše.
Otroški rak ne obstaja. Rak je bolezen starih ljudi.Rak se pojavi pri vseh starostih, od novorojenčkov naprej. Je pa pri otrocih redkejši kot pri odraslih.
Otroški rak je dedna bolezen.Večina otroških rakov je posledica naključnih mutacij. Manj kot 10% otroških rakavih obolenj je dednih.
Za raka pri otrocih ni zdravila.V razvitih državah pribl. ¾ otrok z rakom dočaka odraslo dobo.Zdravljenje raka je v zadnjih desetletjih napredovalo in zajema kombinacijo različnih  metod: kemoterapija, obsevanja, imunoterapija (biološka) zdravila, operacije.
Vsi tumorji so kancerogeni.Tumorji so benigni in maligni. Slednji so nevarni, če se ne zdravijo, saj se delijo in širijo po vsem telesu. Pri vseh pa je potrebna ustrezna in pravočasna strokovna obravnava.
Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.