10 vrst otroškega raka

Nazadnje urejeno: 2024-01-23
Predviden čas branja: 3 min

V Sloveniji za rakom letno zboli do 80 otrok in mladostnikov. Vsi se zdravijo v 3. nadstropju Pediatrične klinike UKC v Ljubljani na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo, zato jih imenujemo Junaki 3. nadstropja. Predstavljamo 10 najpogostejših vrst otroškega raka v Sloveniji. Pripravili smo ga v sodelovanju s strokovnjaki iz oddelka.

  1. LEVKEMIJA

Najpogostejša oblika raka pri otrocih (30 %). Zniža se število zdravih krvnih celic, zato se najpogosteje kaže z bledico in utrujenostjo zaradi slabokrvnosti, vročino, podplutbami. Lahko so prisotne bolečine v kosteh, trebuhu, težko dihanje … Glavni način zdravljenja je kemoterapija.

Pogostejša je akutna limfoblastna levkemija (ALL), ki se pozdravi pri 80 % otrok. Redkejša akutna mieloblastna levkemija (AML) se pozdravi pri 65 % otrok. Večina otrok, ki so se zdravili zaradi levkemije, se razvije in raste normalno. Če se bolezen ponovi, se to največkrat zgodi v prvih dveh letih po ukinitvi zdravljenja.

  1. MOŽGANSKI TUMORJI ALI TUMORJI OSREDNJEGA ŽIVČNEGA SISTEMA

Zrastejo v možganih, redkeje v hrbtenjači ali ob njej. Lahko so benigni ali maligni. Najpogostejša oblika benignega tumorja je pilocitni astrocitom, najpogostejša oblika malignega pa meduloblastom, ki zraste v malih možganih. Letno pri nas zboli do 20 otrok. Znaki bolezni so glavobol, bruhanje in zaspanost, motnje  ravnotežja, vida, škiljenje, težave pri požiranju in govorjenju, poslabšanje sluha. Pojavijo se lahko krči, motnje v gibanju ali občutenju, čezmerno izločanje urina, težave pri odvajanju blata. Otroci so razdražljivi in nimajo teka. Petletno preživetje otrok je 70 %, ki velja za benigne in maligne tumorje skupaj.

Skoraj vedno po odkritju tumorja sledi operacija. Kadar je tumor maligen, sledijo kemoterapije in/ali obsevanje.

  1. LIMFOMI

So tumorji, ki nastanejo v limfnem tkivu, najpogosteje v bezgavkah. Delimo jih na Hodgkinove in Nehodgkinove limfome. Hodgkinov limfom se pojavi večinoma v najstniških letih. Letno v Sloveniji za limfomom zboli pribl. 12 otrok. Prvi znaki so povečane neboleče bezgavke, najpogosteje na vratu. Pojavi se lahko kašelj, težave z dihanjem, povišana telesna temperatura, izguba telesne teže in nočno znojenje. 85 % otrok se pozdravi. 

Bistven del zdravljenja je kemoterapija, lahko pa tudi obsevanje.

  1. NEVROBLASTOM

Je maligni tumor, ki se najpogosteje pojavi v trebuhu v nadledvičnih žlezah, lahko zraste ob hrbtenici v zadajšnjem delu trebuha, redkeje vratu ali prsnega koša V Sloveniji se odkrije povprečno pri 4 otrocih letno, večinoma v starosti do štirih let. Znaki so odvisni od mesta rasti tumorja, najpogosteje se pojavi zatrdlina v trebuhu. Pojavi se lahko tudi temnejša obarvanost okoli oči, dihalna stiska, zožena zenica. V prvem letu otrokove starosti se nekatere oblike nevroblastoma spontano umaknejo. Uspešnost zdravljenja je pribl. 70 %.

Redko zadostuje le operacija, pogosteje intenzivna kemoterapija, včasih obsevanje ali presaditev kostnega mozga.  

  1. TUMORJI ZARODNIH CELIC ALI GERMINATIVNI TUMORJI

Praviloma zrastejo v središčni črti telesa v trebuhu, prsnem košu, vratu, v možganih ali v gonadah (testisi/ovariji). Lahko so benigni ali maligni, pogosto so mešani. V Sloveniji za to vrsto tumorja zbolijo letno 2 do 4 otroci. Pojavijo se lahko v vsaki starosti. Znaki so odvisni od mesta rasti tumorja. To vrsto raka zdravimo s kemoterapijo in operacijo, včasih tudi z obsevanjem. Zdravljenje je uspešno v 80 %.

  1. RABDOMIOSARKOM

Je najpogostejši tumor v skupini tumorjev mehkih tkiv. V Sloveniji odkrijejo letno povprečno 3 otroke s tem tumorjem. Lahko se pojavi v kateremkoli delu telesa, znaki so odvisno od mesta rasti tumorja. Približno 70 % otrok se pozdravi. Preživetje je slabo pri razširjeni bolezni, zlasti pri zasevkih v kosteh.

  1. OSTEOSARKOM (OSTEOGENI SARKOM)

Osteogeni sarkom običajno zraste v dolgih kosteh rok in nog, najpogosteje okoli kolena. Pogostejši je pri mladostnikih in se kaže z oteklino ter bolečino, ki se stopnjujeta. Lahko pride tudi do zloma kosti. V Sloveniji zdravijo vsako leto približno 3 otroke. Po kemoterapijah se tumor skupaj s kostjo, v kateri je nastal, z operacijo odstrani. Manjkajočo kost kirurg nadomesti s protezo. Redko je potrebna amputacija. Zdravljenje se nadaljuje s kemoterapijo. Približno 70 % otrok se pozdravi.

  1. EWINGOV SARKOM

Je zelo maligen kostni tumor, ki hitro raste in zgodaj zaseva. Tipično zraste v ploščatih kosteh, kot somedenica, rebra, vretenca (kostni) ali v mehkih tkivih (izvenkostni). Kaže se z oteklino oz bulo, bolečino, lahko vročino. V Sloveniji se vsako leto zdravita povprečno 2 otroka s to vrsto raka, najpogosteje v starosti 10 – 18 let. Približno 70 % otrok se pozdravi.

Ta vrsta raka se zdravi običajno s kemoterapijo in pogosto tudi z obsevanjem. Kirurg tumor odstrani, če s tem ne povzroči invalidnosti.

  1. NEFROBLASTOM ALI WILMSOV TUMOR LEDVIC 

Letno v Sloveniji odkrijejo do 2 otroka s tumorjem, ki nastane v eni izmed ledvic.

Čeprav je ob odkritju tumor pogosto že velik, se večinoma izven ledvice ne razširi. Največkrat so otroci brez težav in se zatrdlina zatipa slučajno. Lahko pa se pojavijo bolečine v trebuhu, slabost, zvišan krvni tlak, kri v urinu, otroci izgubijo apetit in imajo zvišano telesno temperaturo. Otrok se najprej zdravi s kemoterapijo, sledi odstranitev ledvice in po operaciji pogosto dodatna kemoterapija, redko obsevanje. Z eno ledvico otrok živi normalno. 90 % otrok se pozdravi.

  1. RETINOBLASTOM

Je maligni tumor očesne mrežnice. V Sloveniji ga odkrijejo pri 1 – 2 otrocih letno. Večina se jih z njim že rodi, odkrije pa se najpogosteje med 12. in 18. mesecem, vse do 5. leta starosti. Najpogosteje se pojavi v enem očesu. Prvi znak je običajno spremenjena zenica v očesu, ki postane motne bele barve, pri fotografiranju iz zenic prizadetega očesa ni tipičnega rdečega odseva.

Drugi znaki so lahko škiljenje, razširjena zenica ali slabši vid. Bolezen se zdravi z lokalno terapijo (operacija, ki lahko vključuje odstranitev zrkla, pri manj razširjenih tumorjih krioterapija, laserska terapija), neredko tudi s kemoterapijo. Kadar se očesno zrklo odstrani, se praznina nadomesti z očesno protezo. Retinoblastom je ozdravljiv v več kot 90 %.  

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.