10 dejstev o otroškem raku

Nazadnje urejeno: 2022-02-25
Predviden čas branja: 1 min

O otroškem raku se ne govori toliko kot o raku pri odraslih. Rak pri otrocih tudi ni tako pogost kot pri odraslih. Pa vendar med nami so otroci, ki se pravkar borijo z rakom in takšni ki so ga premagali. Žal pa so nas mnogi zaradi raka veliko prekmalu zapustili. V sodelovanju s strokovnjaki, zdravniki iz hemato-onkolođkega oddelka na Pediatrični kliniki smo za namen ozaveščanja pripravili letak z 10 dejstvi o otroškem raku.

  1. Rak pri otrocih je redka nenalezljiva bolezen. V Sloveniji za rakom letno zboli 70 – 80 otrok. Vsak teden raka na novo odkrijejo pri enem do dveh slovenskih otrocih.
  2. Pri otrocih se rak pogosto kaže z neznačilnimi znaki in simptomi, kar otežuje prepoznavanje bolezni.
  3. Zaradi raka po svetu letno umre 90.000 otrok. V razvitem svetu je otroški rak drugi najpogostejši vzrok smrti (za poškodbami) pri otrocih starih 5 – 14 let. V Sloveniji zaradi raka letno umre 10 – 15 otrok.
  4. S paliativno nego in zdravljenjem olajšamo bolniku težave, ki se pojavijo pri napredovanju bolezni in kadar je bolezen neozdravljiva.
  5. Z zgodnjo diagnozo in optimalnim zdravljenjem pri nas ozdravi skoraj 80 % otrok z rakom. Dokazano je, da imajo otroci z rakom najboljšo napoved izida, kadar jih je mogoče vključiti v klinične raziskave.
  6. V razvoj zdravil za rakave bolezni otrok se nameni premalo sredstev. Večinoma se uporabljajo zdravila namenjena odraslim.
  7. Stranski učinki zdravljenja raka pri otrocih pogosto pustijo dolgoročne posledice, zato potrebujejo redne preglede in obravnavo tudi, ko z zdravljenjem zaključijo.
  8. V Sloveniji so s strani zavarovalnice polno krita vsa, tudi najnaprednejša zdravila, ki so na voljo za zdravljenje raka pri otrocih. Od novembra 2020 staršem otrok z rakom ni več treba plačevati za sobivanje ob bolnem otroku v bolnišnici.
  9. Vsi otroci in mladostniki, ne glede na vrsto raka, se pri nas zdravijo na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Na nekatera specialna zdravljenja se otroke z rakom napoti tudi v tujino. 
  10. Za zdravljenje otrok z rakom je potreben interdisciplinaren pristop, ki poleg samega zdravljenja vključuje tudi psihosocialno podporo otroku in njegovi družini.
Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.