Zdravljenje otroškega raka se razlikuje od zdravljenja odraslih

Nazadnje urejeno: 2022-09-25
Predviden čas branja: 1 min

Načeloma se za zdravljenje otrok z rakom uporabljajo enaka zdravila in metode kot za odrasle. 

Ker pa otrok ni miniatura odraslega – od njega se razlikuje po svoji anatomiji in fiziologiji, poleg tega pa še raste –, se tudi vrste raka, ki se pojavljajo pri otrocih, v mnogočem razlikujejo od tistih pri odraslih. 

Posamezne vrste raka pa zdravimo z različnimi kombinacijami zdravil.

Poleg velikih razlik v vrsti rakov, ki se pojavljajo pri otrocih in odraslih, pa obstaja tudi razlika v odzivu organizma na zdravljenje raka. Kostni mozeg otroka ima veliko sposobnost obnavljanja, zato otroci »prenesejo« večje odmerke citostatikov kot odrasli. Po drugi strani pa je otroški organizem bistveno bolj občutljiv za zdravljenje z obsevanjem, saj lahko organi in tkiva, ki se še razvijajo in rastejo, pod vplivom ionizirajočega sevanja v razvoju in rasti zaostanejo.

Rak pri otroku se tako zdravi s kombinacijo več načinov zdravljenja: s kirurgijo, kemoterapijo in z radioterapijo, način zdravljenja pa je odvisen od vrste raka, ki ga ima otrok, od razširjenosti bolezni in od splošnega zdravstvenega stanja malega bolnika. Vse načine zdravljenja je treba uporabiti čim bolj »varčno«, da so posledice zdravljenja čim manjše.

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.