Ko ima otrokov prijatelj raka

Nazadnje urejeno: 2022-09-27
Predviden čas branja: 2 min

Če je otrokov prijatelj zbolel za rakom, se morda sprašujete, kako bo to vplivalo na vašega otroka. Rak je huda I težka bolezen in zagotovo vpliva na odnos, ki ga imata vaš otrok in oboleli prijatelj. Podajamo nekaj nasvetov, kako pristopiti in pomagati otroku, da bo razumel prijateljevo bolezen.

Za otroke vseh starosti

Na splošno velja, da se otroci, ki se jim pove resnico glede bolezni njihovega bližnjega, s situacijo soočajo bolje, kot tisti, ki se jim resnico prikriva. Otrokov (najboljši) prijatelj naenkrat izgine iz njegovega vsakdana. Odkrit pogovor o bolezni otroku ponudi možnost, da izrazi čustva in mu sporoča, da je v redu, če vpraša, kar ga zanima.

Da se prijatelj zdravi zaradi raka pomeni, da se ne bosta več tako pogosto družila. Prav tako se lahko spremeni način igre, kadar je druženje možno. Svojemu otroku razložite, da njihov prijatelj morda ne bo mogel tekati naokrog kot pred boleznijo in da nekaj časa ne bo obiskoval šole / vrtca. Določene stvari pa bodo ostale enake kot doslej. 

Vedite, da je za oba otroka dobro in zaželeno, da se prijateljstvo ohrani. 

Pomagajte, da se bosta čim več družila – če je možno z obiskom v bolnišnici, sicer pa preko telefonskega pogovora ali video klica. Prav tako lahko predlagate, da otrok prijatelju napiše kakšno spodbudno pismo, naredi okrasek za bolniško sobo ali izdela družabno igro, ki se jo bosta lahko skupaj igrala.

Za otroke stare 3-6 let

Pri treh letih otroci o boleznih ne vedo veliko, zato je najbolje, da je razlaga čim bolj preprosta. Normalno je, da so majhni otroci egocentrični in mislijo, da je vse povezano z njimi – Ali sem jaz kriv za to? Se lahko jaz nalezem? Kdo bo pazil name? Otrok lahko misli, da je rak nalezljiv ali celo, da je on kriv, da je prijatelj zbolel (npr. ker je bil poreden). Pomembno je, da otroku pojasnimo, da ni naredil nič narobe in da rak ni nalezljiv. Prav tako otroka spodbujamo k izražanju svojih občutkov, misli in skrbi.

Za otroke stare 6-12 let

Otroci, ki so v osnovni šoli, so morda že slišali za raka, ampak ne razumejo povsem dobro, kaj to je in kakšen je vzrok za nastanek. Morda tudi razumejo, da lahko ljudje (vključno s starši) zaradi raka umrejo. Zaradi tega lahko sklepajo, da bo njihov prijatelj morda umrl. Najverjetneje so, predvsem sedaj, ko je zbolel prijatelj, pripravljeni, da jim podamo več informacij in odgovorimo na vsa njihova vprašanja. Tudi njim moramo poudariti, da oni niso nič krivi in da rak ni nalezljiv.

Vir:

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.