Katere besede najbolj bolijo?

Nazadnje urejeno: 2022-02-25
Predviden čas branja: 2 min

Bolezen, rak pri otrocih, žal še vedno velja za tabu temo. O tem se ne govori, večina ljudi se o tem ne želi pogovarjati in razmišljati, ker je preveč žalostno, pretežko. Še huje pa je, ko govorimo o otrocih, ki so bitko s to hudo boleznijo izgubili. Smrt otroka je nekaj najhujšega, kar lahko doleti starše. Tega se zaveda večina ljudi. Ko se to zgodi nekomu, ki ga poznamo, pa naj bo to naš sorodnik, prijatelj, sosed, sodelavec ali pa znanec, največkrat ne najdemo pravih besed. Ljudje ne vedo, kako pristopit, kaj reči, niti kako bi se sami soočili s tem. Zato se prepogosto zgodi, da se umaknejo, se takšni družini preprosto začnejo izogibati. To boli bolj kot vsaka napačna beseda.

Starše, ki so zaradi raka izgubili otroka, smo vprašali: Katere besede/dejanja najbolj bolijo?

V nadaljevanju objavljamo osebni zapis in razmišljanje mamice, ki je zaradi raka izgubila otroka. Povzema in razmišlja o nekaterih odgovorih ostalih staršev, ki so navedeni na koncu.

“Ljudje smo zelo različni, vsak izgubo doživlja drugače in vsakega zmotijo, bolijo drugačne besede ali pa dejanja. Izguba otroka te zaznamuje in spremeni za vedno. Katere besede ali dejanja torej najbolj bolijo? Starše, ki smo izgubili otroke, bolijo nepremišljene besede o tem, kako nekdo sam ne bi zmogel preživeti kaj takšnega. Ob takšnih besedah se vprašaš, kaj ljudje s tem mislijo? Oni tega ne bi zmogli? Kaj bi torej storili? Končali svoje življenje? Mi očitajo, da sama ne naredim tega? Podobno je s komentarjem: kako si močna! Tudi to lahko razumemo kot, da nas nekdo obsoja, da smo tako močni in da ne bolj žalujemo za otrokom. Ko ti umre otrok, ni pomembno, koliko otrok še imaš, ali pa, koliko jih boš še imel. En je umrl in tega ne more nadomestiti nihče. Zagotovo je lažje najti smisel za nadaljevanje življenja, če imaš še kakšnega otroka, ki te potrebuje in razveseljuje. Vendar pa to zagotovo ne pomeni, da je žalovanje ali izguba kaj manjša. Eno izmed najtežjih vprašanj je: Koliko otrok imaš? S takšnim vprašanjem te čisto nevede in nehote prizadenejo mnogi. Težko je odgovoriti na kratko. Kar na enkrat je tako enostavno vprašanje težko in boleče. Odgovor je za nas v resnici enostaven. Mi vemo, koliko otrok imamo, pa če so fizično ob nas, ali pa samo v mislih. Vendar pa odgovor na to vprašanje vedno potrebuje veliko dodatnega pojasnjevanja. Ljudje vedno vprašajo, kje je drugi, tretji ali pa četrti otrok. Na izbiro imaš torej, da neznancu, ki je postavil čisto enostavno vprašanje, poveš celotno zgodbo. Ali pa odgovoriš drugače kot čutiš. Izgube med sabo primerjati ni nikoli primerno. Izgube otroka pa se sploh ne da primerjati z nobeno drugo izgubo. 

In za konec še to. Ko naslednjič slišite, da je zbolel otrok – ne recite ali ne napišite: s pozitivnostjo in z optimizmom boste premagali bolezen. Pomislite na vse, ki smo otroke izgubili. Kljub temu, da smo bili pozitivni in optimistični. Sej ne menite, da je naš otrok umrl, ker nismo bili dovolj optimistični?

“Ne vem, kako zdržiš? Jaz ne bi mogel”

“Boš imela še kakšnega otroka, pa boš pozabila. Sicer pa boli tudi odmik oseb.”

“Ko nekdo reče/napiše: če boste pozitivni, boste sigurno premagali bolezen. Kot da mi pa nismo bili.”

” Ne joči, ker bo (ime) žalostna. Da ne pomislijo več na (ime). Da ob posebnih dnevih se delajo kot da ni nič, saj mene tudi boli, ko je ni, enačijo smrt otroka z … smrtjo živali, dedka, a to je še aktualno”

” Kako si močna!”

“Dobro, da imate še otrok”

“Je nek umrli prednik v preteklosti naredil neko grozovito dejanje in to zdaj mi plačujemo. 

Da je sin pustil prostor sestrici in se je zato umaknil. 

Da nimam druge izbire, da moram živet naprej. Da pa saj sva mlada in imava lahko še enega otroka” 

“Koliko otrok imaš?”

“Obljubljeni obiski, ki jih ni od nikoder. Po dolgem času zdravljenja in izolacije te na cedilu pustijo sorodniki in prijatelji, ne upajo si poklicati ne obiskati.Ko sodelavci pozabijo nate, ni več ne klicev ne sms-ov kako si. Se ne udeležijo pogreba.”

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.