Kako lahko pomagamo sorojencem obolelih otrok?

Nazadnje urejeno: 2022-09-27
Predviden čas branja: 2 min

Sorojenci otrok z rakom so lahko prestrašeni in zmedeni. Način življenja celotne družine se spremeni. Težko se je držati urnikov in običajnega družinskega ritma, saj se lahko v zadnjem trenutku kaj spremeni. To lahko začne vplivati na šolske obveznosti in popoldanske aktivnosti. Veliko staršev otrok z rakom ima občutek krivde, ker so osredotočeni na potrebne bolnega otroka in nenamerno manj pozornosti posvečajo zdravemu / zdravim otrokom. 

Med zdravljenjem je nemogoče ves čas posvečati enako pozornosti vsem otrokom. Tukaj pa najdete nekaj nasvetov, kako sorojencem pokažemo, da so nam tudi oni pomembni v teh težkih časih.

Poskusite čimbolj ohraniti njihovo rutino.

V stresnih in strašljivih časih je za sorojence še posebno pomembno, da se njihova rutina, njihov vsakdan ohranja. Če je možno, prosite starša njihovega prijatelja oziroma sošolca, da ga pelje na obšolske dejavnosti. Tako v času mnogih sprememb ohranimo del njihovega življenja takšnega kot je bil prej.

Spodbujajte jih, da se veselijo svojih dosežkov.

Sorojenci otrok z rakom se pogosto po tihem umaknejo v ozadje in ne želijo jemati pozornosti obolelemu sorojencu. Če veste, da jim je zgodilo nekaj posebnega, na primer dobra ocena v šoli ali uspešen nastop, naredite nekaj, da pokažete, da ste to opazili in ste ponosni. Za pomoč prosite prijatelje in sorodnike, predvsem če veste, da boste sami preveč obremenjeni.

Pripravite prigrizke ali obroke vnaprej.

Kadar so starši veliko odstoni (v bolnišnici), lahko doma primanjkuje hrane. Če veste, da bo imel oboleli otrok pregled, poskrbite, da bo doma dovolj hrane za sorojence. Če vam primanjkuje časa ali pa je vaš urnik preveč nepredvidljiv, je to odlična zadolžitev za prijatelje in sorodnike, ki sprašujejo: “Ali lahko kako pomagam?”.

Vzemite si nekaj časa samo za sorojenca. 

Za sorojence obolelih otrok je zelo pomembno, da si starši vzamejo nekaj časa samo za njih. Če je možno, določite čas za obisk kina ali za skupno kuhanje samo s sorojencem. Prosite sorodnika ali prijatelja, da v tem času poskrbi za obolelega otroka in se tako za nekaj trenutkov posvetite samo sorojencu. Na tak način boste izvedeli, kaj se dogaja v njegovem življenju in vsaj za nekaj časa preusmerili misli in pozabili na svet z rakom. 

Povežite se s starši obolelih otrok

Pogovorite se starši, ki so se znašli v enaki situaciji kot vi. Predlagajte druženje sorojencev posobne starosti, ki se soočajo z otroškim rakom v družini.

Nihče ni popoln. Ko otrok zboli za rakom, je lahko to tako obremenjujoče, da starši ne zmorejo vsega. Vsak najmanjša pozornost, ki jo namenite sorojencu, lahko pomeni ogromno. Prosite za pomoč, kjer jo potrebujete, sprejmite, da niste popolni in pojdite iz dneva v dan skozi proces zdravljenja. 

Vir: childrenscancer.org

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.