Alternativno in komplementarno zdravljenje

Nazadnje urejeno: 2022-09-16
Predviden čas branja: 1 min

Kemoterapija, obsevanje, presaditev kostnega mozga ali krvotvornih matičnih celic in operativni posegi so najpogostejše vrste zdravljenja raka pri otrocih. Tem se v zadnjih letih kot dopolnilo pridružujejo tudi biološka zdravila.

Ker pa ne gre odmisliti strahu ob morebitnem neuspešnem koncu, ker ima že samo zdravljenje nekatere neželene učinke in lahko tudi kasneje pusti posledice na zdravju posameznikov, se skoraj vsak starš vpraša, kaj za ozdravitev svojega otroka lahko naredi še sam.

Obstajajo načini, kako lahko poleg medicinskega zdravljenja izboljšamo kakovost bolnikovega življenja: glasbena terapija, hipnoza, masažna terapija, vaje za sprostitev, joga, duhovni programi in še marsikaj. To imenujemo dopolnilno ali komplementarno zdravljenje (ob medicinskem).

Komplementarno zdravljenje pa moramo ločiti od alternativnega zdravljenja, katerega sporočilo je, da lahko ozdravi raka na dosti bolj naraven in manj mučen način (kot na primer medicinsko priznana kemoterapija ipd).

Komplementarna medicina si ne domišlja, da lahko ozdravi raka ali da lahko vpliva na njegov potek, ampak le pomaga bolniku blažiti simptome njegove bolezni in krepiti njegovo moč.

Vsekakor se svetuje, da se o načinu in vrstah zdravljenja odkrito pogovorite z otrokovim onkologom.

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.