Ali so otroci z rakom po zdravljenju kot ostali zdravi otroci?

Nazadnje urejeno: 2022-09-29
Predviden čas branja: 1 min

Otroci, ki zbolijo za rakom, imajo med in po zdravljenju eno samo veliko željo – biti in ostati zdravi. Sicer pa so kot vsi ostali otroci. Želijo se druženja in igre z vrstniki. Večina se po zdravljenju vključi v družbo in (bistveno) ne izstopa. 

Zdravljenje pa lahko otroke spremeni in so zaradi posledic drugačni kot pred boleznijo. Lahko jim zrastejo drugačni lasje, so bolj utrujeni, se težje zberejo, lahko imajo težave pri gibanju, slabše slišijo, potrebujejo očala in še mnoge druge težave. Lahko pa so tudi bolj zreli, bolj sočutni, bolj cenijo življenje, drugače izbirajo prijatelje itd. 

A tudi zdravi otroci so si med seboj različni. Tudi zdravi otroci imajo različne sposobnosti in osebnostne lastnosti. Vsi smo si različni, vsak človek je na svoj način poseben in edinstven.

Zdravljenje danes otrokom z rakom omogoča preživetje, a ima tudi veliko stranskih učinkov. Večina se jih pojavi že med zdravljenjem ali kmalu po njem in hitro izzveni (npr. slabost, izpad las, driska, zaprtje, neješčost, spremenjen okus, afte, fizična nemoč …). Nekatere težave pa so trajne ali pa se pojavijo šele mesece ali leta po končanem zdravljenju. 

? Več o posledicah zdravljenja si lahko preberete tukaj: 

Skrbno spremljanje otrok po zaključku zdravljenja zagotavlja, da zdravniki kar najhitreje odkrijejo in obravnavajo pozne stranske učinke. Pogostost pregledov pa je odvisna od vrste raka, ki ga je otrok prebolel, od vrste zdravljenja, tveganja za pozne posledice in druga dejstva – starost otroka, količine prejete kemoterapije ali radioterapije in koliko časa je minilo od zdravljenja.

Ker je preživetje otrok z rakom vedno večje, je tej temi namenjene vedno več pozornosti. Ne samo v zdravstvu, pač pa tudi v širšem družbenem življenju. 

Tako lahko otroci, ki so preboleli raka, po zdravljenju pridobijo tudi status otroka s posebnimi potrebami in si tako pridobijo kar nekaj pravic do pomoči v času šolanja. 

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.