Memorial 2023

Konec preteklega leta smo v načrt dogodkov dodali nekaj čisto novega, a zelo posebnega. Poimenovali smo ga memorial. S tem dogodkom smo se želeli pokloniti vsem otrokom, ki so nas zaradi raka mnogo prehitro zapustili. Načrtovanja smo se lotili s spoštovanjem in željo narediti tako občutljiv dogodek lep, da bi se vse družine, kljub teži dogodka, počutile dobro in našle nek varen prostor med ljudmi, ki so doživeli isto. 

Zbrali smo se na idilični lokaciji v Ruski dači v Gameljnah. Čudovito pripravljen prostor je dal dogodku prav posebno vzdušje. Pripravili smo kratek program, ki ga je s čutnimi pevskimi vložki popestrila Alenka Godec.  Predvsem smo družinam dali priložnost za medsebojno oporo in za pogovore z ljudmi, ki so doživeli enako. Prisluhnili pa smo tudi pismom, ki so jih starši ali sorojenci napisali svojim ljubljenim otrokom na drugi strani mavrice. Za osrednji del dogodka pa smo želeli simbolno dejanje, ki bi nas popeljalo k otrokom, ki jih ni več z nami. Razmišljali smo o lampiončkih, balonih, svečkah in podobnem. Potem pa smo se skupaj s predstavniki Ruske dače odločili za nekaj drugačnega, edinstvenega, kot so bili edinstveni pokojni otroci. Pripravili smo ledene ploščice, v katerih so bili listi lovorikovca z imeni otrok. Družine so poiskale svojo ploščico in jo položile v ribnik. Led se je počasi stopil in razblinil. Tako je simboliziral minljivost vseh nas. List z imenom pa je ostal. Tako kot tudi vsi naši ljubljeni večno živijo v naših mislih, v naših spominih. 

Dogodek je bil zelo čustven, poln objemov, seveda tudi brez solz ni šlo. A videli smo tudi, da družine najdejo moč, smisel in upanje, da se še vedno smejejo in kljub težki izkušnji živijo naprej. 

@Ruska dača, hvala za topel sprejem, vse ideje in neprecenljivo pomoč pri organizaciji ter izvedbi dogodka. 

Hvala Jana, Petra in Vedran. 

Hvala @Alenka Godec, da ste se odzvali na povabilo in nam s pevskimi vložki in srčnostjo polepšali večer. Over the rainbow bo za vedno ostala v naših srcih. 

Hvala @arcitc luxury ice za prekrasne in edinstvene ledene ploščice, v katere je bilo vloženega zares veliko truda, premisleka in dela. 

Hvala @Morea hotel za okusno pogostitev. @Printalnica je na platna natisnila fotografije otrok, ki smo jih družinam poklonili v spomin na dogodek. Hvala za hitro, ugodno in predvsem kvalitetno izvedbo! 

Hvala @Hycu, ki je z velikodušno donacijo finančno podprla dogodek.

Iz dna srca se zahvaljujemo vsem družinam, ki ste nam zaupale, se opogumile in se v velikem številu odzvale. Skupaj smo močnejši, zaradi vas je bil dogodek čudovit in si ga, kljub težkim trenutkom, želimo organizirati tudi naslednje leto – da se ponovno zberemo in skupaj spomnimo, da naše zvezdice, naši ljubljeni otroci, nikoli ne bodo pozabljeni. 

In čisto na koncu iskrena hvala osebju hemato-onkološkega oddelka, ki se je odzvalo in se nam pridružilo na dogodku. Prav vi ste Memorialu dali veliko začetnico – nekaj več! Zavedamo se, da tudi vam ni bilo lahko priti in zelo cenimo, da ste zbrali moč in bili z nami. Mnoge družine so vas po dolgem času objele in se pogovorile z vami – dobile nek zaključek, ki jim je manjkal. HVALA!

FOTO: Matjaž Rušt