Mednarodni dan žalujočih mamic

Vsi poznamo materinski dan. Ob tem pa pogosto spregledamo mamice, ki so svoje otroke izgubile. Danes je dan, posvečen njim – mednarodni dan žalujočih mamic. Spomnimo se nanje in njihove ljubljene otroke, prisluhnimo jim. Mnogi mislimo, da žalujoče mamice ne želijo slišati imena izgubljenega otroka. A mamice si želijo, da spomin na njihovega otroka živi tudi v srcih drugih. 

V aprilu pa smo v društvu uspešno zaključili s prvo serijo psihološke pomoči žalujočim mamicam. Skupine se je udeležilo 9 mamic, ki imajo svoje Junake onkraj mavrice. Intenzivna skupinska terapija je potekala vsak drugi ponedeljek, skupaj 10 krat. Zaradi zdravstvene situacije so se 2-urna srečanja odvijala online. V sodelovanju s psihologinjo in psihoterapevtko Slovenskega društva Hospic so žalujoče predelovale izgubo, bolečino, strah, se bodrile in druga drugi kazale smisel življenja po tako težki preizkušnji. Skupina se še vedno srečuje na 14 dni, vendar manj intenzivno kot na prvih 10. srečanjih. Tekom terapij so žalujoče mamice med sabo spletle posebno vez. Po zaključeni seriji mamice pravijo, da se le med sabo  lahko tako odkrito pogovarjajo in si stojijo ob strani, saj jih druži ista izkušnja – smrt otroka. 

Veseli nas, da bomo s Slovenskim društvom Hospic sodelovali tudi v prihodnje. Z njihovimi dolgoletnimi izkušnjami na področju žalovanja bodo lahko pomagali žalujočim mamicam Junakov. Jeseni se bo oblikovala nova skupina mamic, v pripravi pa je tudi program za žalujoče očete. O prijavah bomo pravočasno obveščali, več informacij pa na drustvo@junaki3nadstropja.si