Danes s ponosom pihamo prvo svečko na torti.

Zdi se kot bi bilo včeraj, a je minilo že eno leto, odkar smo uradno postali Društvo Junaki 3. nadstropja. 

Vse prostovoljne ure, ki smo jih vložili, so se obrestovale. Že v prvem letu delovanja smo presegli svoja pričakovanja. Junake in njihovo bolezen otroški rak smo postavili na zemljevid k ostalim bolj znanim rakom. 

Ponosni smo, da smo pripomogli k spremembi zdravstvene zakonodaje: mejo, do katere starši ob otroku z rakom (in drugih otroci s posebnimi potrebami) v bolnišnici bivajo brezplačno, smo povišali do 18 let. Za ostale otroke pa do 15. leta (prej do 6. leta). Pred spremembo zakonodaje pa smo z razpisom povrnili stroške za bivanje ob hospitaliziranem otroku na hemato-onkološkem oddelku vsem prijavljenim staršem v letu 2020. 

V preteklem letu smo oddelku priskrbeli mnoge prepotrebne medicinske pripomočke in opremo, pri čemer so nam pomagali številni donatorji. V septembru, mesecu otroškega raka, smo javnost ozaveščali o tej bolezni, v medijih objavljali osebne zgodbe Junakov in bili na obisku pri predsedniku države ter predsedniku državnega zbora. Ozaveščanje smo nadaljevali 15. 2. na mednarodni dan otroškega raka. Sodelovali so mnogi vrtci in osnovne šole iz cele Slovenije. Številni objekti in znamenitosti pa so zasijali v zlati barvi. Vsak čas bo končana soba zaupanja. Prostor, ki bo namenjen (pogosto težkim in zaupnim) pogovorom med starši in zdravniki. Soočanje z diagnozo in potekom zdravljenja bo odslej potekalo v prijetnejši atmosferi. Omogočili smo tudi brezplačno parkiranje v bližini Pediatrične klinike za starše otrok z rakom. Po najboljših močeh smo poskušali pomagati staršem v stiski, se z njimi pogovarjali in jim nudili oporo. Angažirali smo tudi strokovnjake, ki nudijo pomoč in oporo staršem ter Junakom, vsak na svojem področju. Na oddelku je po več letih zaživela glasbena terapija. 

V preteklem letu smo spoznali, da si znamo prisluhniti, pomagati in stopiti skupaj, kadar gre za najranljivejše med nami – otroke z rakom. Pri tem gre velika zahvala posameznikom in podjetjem, ki ste nam stali ob strani ter nam omogočili uresničitev naših ciljev s finančnimi in drugimi donacijami. Brez vas nam ne bi uspelo! 

Hvala tudi našim članom in vsem, ki nam sledite, nas spodbujate in nas tako ženete, da se bomo trudili še naprej!