Le še 2 dneva do 15.2.

Ločita nas le 2 dneva do …

15.2. – MEDNARODNEGA DNEVA BOJA PROTI OTROŠKEMU RAKU

ANALIZATOR ŽE KMALU V UPORABI!

Novembra smo prejeli prošnjo s strani Kliničnega inštituta za specialno laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike in Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo za pomoč pri nakupu nujno potrebnega hematološkega analizatorja. 

Odzvali smo se prošnji in s pomočjo dobrih ljudi, podjetij ter z dobrodelnimi akcijami smo zbrali večino potrebnih sredstev za nakup. Tudi dobavitelj nam je prišel nasproti in omogočil plačilo v nekaj obrokih, zato smo analizator lahko naročili in tako zagotovili, da bo čimprej v uporabi. 

Vrednost analizatorja je več kot 100.000€. SRČNA HVALA VSEM, KI STE PRISPEVALI ZA TA NAMEN!

Novi analizator bo omogočil hiter, pravočasen in zanesljiv rezultat krvne slike, avtomatizirano izdelavo in barvanje krvnega razmaza za mikroskopsko morfološko oceno celic, zaposlenim pa delo v skladu z najnovejšimi smernicami. Najsodobnejša tehnologija takšnih instrumentov pripomore k zanesljivi opredelitvi bolezenskih stanj, kar je ključno. Še posebej je to pomembno pri obravnavi otrok s hematoonkološkimi obolenji.

Več o diagnostiki otroškega raka pa lahko preberete TUKAJ.

10 VRST OTROŠKEGA RAKA

Nadaljujemo tudi s predstavitvijo iz našega letošnjega letaka 10 VRST OTROŠKEGA RAKA:

9. NEFROBLASTOM ALI WILMSOV TUMOR LEDVIC 

Letno v Sloveniji odkrijejo do 2 otroka s tumorjem, ki nastane v eni izmed ledvic.

Čeprav je ob odkritju tumor pogosto že velik, se večinoma izven ledvice ne razširi. Največkrat so otroci brez težav in se zatrdlina zatipa slučajno. Lahko pa se pojavijo bolečine v trebuhu, slabost, zvišan krvni tlak, kri v urinu, otroci izgubijo apetit in imajo zvišano telesno temperaturo. Otrok se najprej zdravi s kemoterapijo, sledi odstranitev ledvice in po operaciji pogosto dodatna kemoterapija, redko obsevanje. Z eno ledvico otrok živi normalno. 90 % otrok se pozdravi.