3 dni do 15.2.

Samo še 3 dni nas loči do …

15.2. – MEDNARODNEGA DNEVA BOJA PROTI OTROŠKEMU RAKU

O tem, da rak ne izbira, smo pisali že večkrat. Zbolijo otroci vseh starosti. Zbolijo pa tudi otroci iz vseh okolij, iz družin vseh socialnih statusov. Vendar pa, ne glede na to, kako je družina finančno situirana pred boleznijo, huda bolezen otroka vedno vpliva na finančno varnost družine. Eden izmed staršev mora ves čas skrbeti za otroka z rakom. To pomeni daljšo odsotnost iz službe. Pogosto je tudi drugi starš zaradi hudega šoka ob diagnozi dlje časa psihično nezmožen za delo. 

Prihodki na bolniški so nižji kot, če hodimo v službo. Zaradi dolgotrajne bolniške pa starši obolelih otrok pogosto celo izgubijo službo – kar je nesprejemljivo. 

Ob vsem tem se zaradi bolezni povišajo še stroški. 

ENKRATNA DENARNA POMOČ OB DIAGNOZI

V društvu imamo s tem namenom osnovan program enkratne denarne pomoči. Vsako leto finančno pomagamo družinam, ki so se soočile z otroškim rakom, ne glede na prihodke družine. Konec lanskega leta smo pridobili status humanitarnega društva, ki nam omogoča, da projekt izvajamo samostojno. Tako je letos razpis aktualen ves čas in se lahko starši nanj prijavijo takoj ob diagnozi ter prejmejo 550 € enkratne pomoči. V prvem mesecu smo tako že pomagali 7 družinam.

Starši razpisno dokumentacijo najdete na oglasni deski društva na oddelku, na naši spletni strani, lahko pa nam pišete na drustvo@junaki3nadstropja.si 

ŽELITE POMAGATI?

Če želite pomagati, lahko to storite tudi z namensko donacijo za direktno denarno pomoč družinam otrok z rakom:

  • z nakazilom na TRR SI56 6100 0002 3978 068, koda namena CHAR, pod namen vpišete “DenarnaPomoc”, za sklic pa SI00 01112023,

Ali

  • pošljete SMS JUNAKI5 na 1919 in tako prispevate 5 € za otroke z rakom.

10 VRST OTROŠKEGA RAKA

Iz našega novega letaka pa danes preberite o osmi najpogostejši obliki otroškega raka:

8. EWINGOV SARKOM

Je zelo maligen kostni tumor, ki hitro raste in zgodaj zaseva. Tipično zraste v ploščatih kosteh, kot so medenica, rebra, vretenca (kostni sarkom) ali v mehkih tkivih (izvenkostni sarkom). Kaže se z oteklino oz bulo, bolečino, lahko tudi z vročino. V Sloveniji se vsako leto zdravita povprečno 2 otroka s to vrsto raka, najpogosteje v starosti 10 – 18 let. Približno 70 % otrok se pozdravi.

Ta vrsta raka se zdravi običajno s kemoterapijo in pogosto tudi z obsevanjem. Kirurg tumor odstrani, če s tem ne povzroči invalidnosti.