Zgodba Junakinje Žane – meduloblastom

Nazadnje urejeno: 2023-05-03
Predviden čas branja: 3 min

Na prav poseben dan, materinski dan, objavljamo zgodbo Junakinje Žane, ki danes praznuje 4.rojstni dan. In kar je še pomembneje praznuje zaključek zdravljenja! 

Draga Žana želimo ti vse zdravje tega sveta in eno veliko torto danes!

Naša zgodba se začenja z rojstvom naše deklice Žane, rojene na poseben dan, materinski dan, leta 2018. Kar nekaj časa sva rabila, da sva se opogumila za še enega otročka in zato je bilo pričakovanje še toliko slajše. Rodila se je popolna, zdrava deklica, pravi ponos nama, predvsem pa starejšemu bratcu Žigu. V tistem času smo gradili tudi hišo in vse se je nekako poklopilo, res smo uživali. Selitev v novo hišo in dišeči dojenček. Žana je bila radovedna deklica in kaj hitro je nastopil čas vrtca. S tem pa kronična vnetja ušes. Vendar smo prebrodili krizo, pregled na ORL je v septembru potrdil, da je z Žano vse ok in da bo počasi tudi z ušesi boljše. 

Potem pa je v oktobru 2020 nenadoma začela bruhati in se zbujati z glavoboli. Obisk pri dežurnemu pediatru naju je pomiril, a stanje ni bilo nič boljše, viroza je še kar trajala. Pri naslednjem obisku pa je Žanin pediater posumil na nekaj hudega. Urgentno nas je poslal v Ljubljano na pregled in še tisti dan, sredi noči, smo prejeli diagnozo, tumor velikosti ( 3,5 x 4,5 cm), v tako majhni glavici. 

Svet se nam je sesul na tisoče koščkov, še danes ne vem, kako smo zdržali vse te novice in napore. Vsak dan več novic in težko jih je bilo predelovati. Sledila je urgentna operacija za odstranitev tumorja in njegova diagnostika. Kasneje je bil tudi potrjen sum, da gre za meduloblastom. Zato so sledile tudi kemoterapije in obsevanja v Italiji. Žanino okrevanje po operaciji je bilo zelo naporno, saj je imela po operaciji zelo oslabljeno desno polovico telesa. Ponovno se je morala naučiti jesti, hoditi, govoriti. Ko sva se odločila, da se bova borila z vsemi močmi, da premagamo to bolezen, je vse skupaj potekalo “lažje”. V decembru 2020 je začela s prvim blokom kemoterapij. Kemoterapije je težko prenašala, pri vsaki se je kaj zapletlo, a vedno znova smo našli moč in “čudežna zdravila” ter ljubezen, da smo jo spet spravili pokonci. Najbolj jo je razveseljeval bratec Žiga. V marcu 2021, 

na njen 3. rojstni dan, smo imeli v Italiji prvi posvet in meritve za izdelavo maske za obsevanja. Tik pred obsevanjem je končala zadnji, 3. blok kemoterapij. Nato pa smo se v aprilu za 6 tednov preselili v italijanski Trento. Obsevanja je dokaj dobro prenašala, zato smo prosti čas izkoristili za dragocene skupne trenutke, izlete okoli čudovitih jezer, živalskega vrtu in ostalih stvari, kar je Žano še bolj motiviralo. Najbolj se je seveda razveselila vrnitve domov, kjer jo je pričakalo čudovito darilo, mucek Tomi! Čudežni mucek, ki je Žani zelo pomagal pri okrevanju in ko je doma, ji je ves čas za petami. Po vrnitvi iz Italije je imela tudi rehabilitacijo na Soči. Kmalu pa se je življenje spet postavilo na glavo, klic iz Italije, da se je Žana okužila z bakterijo in mora nujno v bolnišnico. Kar 3 tedne je trajalo zdravljenje z antibiotiki. Začelo se je poletje, končno malo “miru”, da je Žana lahko srečala nekatere sorodnike in prijatelje in se veselila kot ostali otroci. Med poletjem so se tudi odločili, da prejme še 6 blokov vzdrževalne kemoterapije. Trenutke med pavzami smo poskusili izkoristiti za kratke oddihe na morju, da si je napolnila baterije in tudi mi ostali. Cel čas kemoterapij smo se borili s težo in delali vse, da bi ji pomagali, da pridela potrebne grame spet nazaj. Pa je prišla jesen in povečano število okužb s koronavirusom.Strah pred okužbo nas je prisilil, da smo spet živeli le v svojem mehurčku. Samo, da bo Žana zmogla vse te kemoterapije. Marec 2022, Žanina zadnja kemoterapija na dan žena. Jupi, zmagali smo!!! 

Vendar tudi tokrat ni šlo brez zapleta. Po končani kemoterapiji je bila Žana zelo slabotna, zato je prejela transfuzijo. Stanje se vseeno ni popravilo in Žana je bila še bolj slabotna. Pregled v bolnišnici je potrdil, da ima bakterijo. Sepsa! Urgentna odstranitev porta in spet kup antibiotikov… še malo in zmaga je pred nami. 

Žana bo zmagala, zmagala na svoj 4. rojstni dan! 

Rekli sva adijo bolnišnici in dobrodošlo življenje! 

Hvala iz srca vsem, ki ste nam stali ob strani in nam pomagali. In Žani, da je tako pogumno šla po tej težki poti!

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.