Zgodba Junakinje Sergeje – levkemija AML

Nazadnje urejeno: 2023-05-03
Predviden čas branja: 1 min

Vse se je začelo septembra 2019. Malo po začetku šolskega leta sem zbolela z virozo. Na zdravniškem pregledu so preverili tudi kri. Izvidi so bili tako slabi, da sem bila nujno napotena v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer so opravili še več preiskav. Od tam pa v hemato-onkološko ambulanto Pediatrične klinike v Ljubljani. Zdravniki so bolezen hitro diagnosticirali – predlevkemično stanje. Čez čas pa se je bolezen razvila iz predlevkemičnega stanja v levkemijo. Takrat sem dobila uradno diagnozo rak kostnega mozga – levkemija tipa AML. 

Pred začetkom zdravljenja sem imela še poseg punkcije jajčnih celic. Sledila sta dva cikla kemoterapij. Seveda so bile težave prisotne. Izguba apetita, sprememba okusa, izguba na teži, izpadanje las, slabost, driska, občutljiva koža, vnetje obnohtnice, izčrpanost, vročina, bolečine v kosteh in mišicah, slaba kri. V času zdravljenja sem prejela več kot 40 transfuzij. Po končanih kemoterapijah so mi januarja 2020 presadili še kostni mozeg. Darovala mi ga je moja 9-letna sestra Anaja. Med transplantacijo je bilo res naporno. Popolnoma sem bila izmučena, psihično in fizično. Hrana mi ni dišala, zato sem izgubila na teži. Imela sem tudi težave s prebavo in pristala na umetni hrani. Najhujše pa so bile razjede (afte) v ustih. Zaradi vseh bolečin sem bila kar nekaj časa na visokem odmerku morfija. 

Od konca intenzivnega zdravljenja je zdaj minilo 8 mesecev. Kontrolne preglede imam na dva tedna. Takrat zdravniki preverijo moje klinično stanje in kri. Sem na vzdrževalni terapiji s tabletami. Na dan pojem okoli 15 tablet. Trenutno imam probleme z visokim krvnim tlakom, zatekanjem nog in nerednim menstrualnim ciklom. Počasi pridobivam na kondiciji in dobro okrevam.

Med potekom zdravljenja sem spoznala veliko dobrih in srčnih ljudi, ki so mi dajali moč, upanje, informacije o vsem še neznanem. Ta izkušnja me je utrdila, mi dala moč, da se v življenju ne bom nikoli predala in se bom borila do konca. Spoznala sem, da ti lahko bolezen tudi veliko da, čeprav se na prvi pogled zdi vse zelo temačno in težko.

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.