Zgodba Junakinje Neje – hepatoblastom

Nazadnje urejeno: 2023-05-03
Predviden čas branja: 1 min

Vse skupaj se je začelo septembra 2019, ravno v mesecu o ozaveščanju o otroškem raku. Neja je bila stara leto in pol. Zadnji mesec po preboleli pljučnici je imela težave z nihajočo telesno temperaturo. Najprej smo pomislili, da ji nagajajo zobki, saj ostalih znakov praktično ni kazala. Bila je normalno igriv in zelo ješč otrok.

19. septembra smo doma po kopanju in med oblačenjem opazili nenavadno manjšo izboklino na levi strani pod prsnim košem. Z možem sva jo isti dan odpeljala v celjsko bolnišnico, kjer so po RTG slikah opazili, da gre za nenavadno večjo tvorbo.

Tako sva bili naslednje jutro z Nejo nujno napoteni v Ljubljano na hemato-onkološki oddelek.

V dveh tednih je opravila vrsto preiskav in biopsijo, s katero so potrdili, da gre za rakavo tumorsko tvorbo na jetrih – hepatoblastom. 

Takrat se je naš svet dobesedno porušil. A, ko gre za otroka, znamo starši prehoditi še tako trnovo pot. Odločena sem bila, da bomo skupaj prehodili to strmo pot do vrha in da bo na koncu naša Neja zmagovalka!

4. oktobra 2019 je Neja začela s prvim blokom kemoterapij. Sledili so še trije s 14-dnevnim razmakom. Kemoterapije je kar dobro prenašala. Laski ji niso izpadli, bilo je samo nekaj slabosti in bruhanja, posledično tudi izgube telesne teže. Po prvem ciklu kemoterapij je dobila povišano telesno temperaturo, zato sva se morali predčasno vrniti na oddelek, kjer so ugotovili, da je to posledica razpada tumorja. 

Med končanimi bloki kemoterapij smo čas preživeli doma, saj je vse potekalo brez komplikacij. Poleg rednega zdravljenja smo vključili še alternativo.

Konec novembra lani je bila naša punčka pripravljena za operacijo. Odstranili so ji tumor na jetrih, velikosti 10 x 10 cm. Bil je kot “privesek”, zato so odstranili le manjši del jeter. Po uspešni, skoraj 4-urni, operaciji sta po okrevanju sledila še 2 bloka kemoterapij. Ker je naša borka imela za vsak cikel primerno kri in je dobro prenašala tudi kemoterapije brez večjih posebnosti, smo zdravljenje takó zaključili v dobrih 3 mesecih. Takoj po končanih kemoterapijah so sledile kontrole na 7 dni. Po slabem mesecu so markerji padli na dovolj nizko raven, da so ji lahko odstranili PICC kateter. Odtlej imava mesečne kontrole, kjer spremljajo markerje (pokazatelje rakavih jetrnih celic), kri ter vsake toliko rentgenske in ultrazvočne preiskave. Doslej ni bilo posebnosti. Neja je zdrav, zelo živahen, odločen in razigran otrok. Naj tako ostane še naprej! 

Zahvala pa gre seveda odličnim zdravnikom, posebej dr. Česen in krasnemu sočutnemu osebju hemato-onkološkega oddelka, kakor tudi alternativi, ki gre z roko v roki z uradno medicino. 

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.