Zgodba Junakinje Marije – limfoblastna levkemija, tip B

Nazadnje urejeno: 2023-05-03
Predviden čas branja: 2 min

Marija je ljubka punčka, ki obožuje ličila, punčke in želi biti mama. Vzgojiteljica Janja iz oddelka to najbolje ve. 

Naša zgodba se je začela aprila 2020, ko smo bili zaradi korone zaprti doma. Bil je torek, ko se je prvič pojavila povišana temperatura. A kot pri vseh otrocih smo mislili, da gre za okužbo, dali smo ji paracetamol in temperatura se je znižala. Naslednji dan ni bilo vročine, toda prvič je potožila, da jo bolijo noge. Šli smo k zdravniku, kjer so ji pregledali kri in nas takoj poslali v Skopje. Ko smo opravili celoten “covid postopek”, so Marijo hospitalizirali. Opravili so punkcijo kostnega mozga in v treh dneh so nam sporočili novico – vaš otrok ima akutno limfoblastno levkemijo, B-tip. 

Neznanski šok za vse! 

Bolezen je 90% ozdravljiva in to je bil naš vodnik naprej. Zdravljenje smo začeli v Skopju, vendar rezultati niso bili takšni, kot smo vsi pričakovali. Zdravnik nam je povedal, da razmišljajo o transplantaciji kostnega mozga. A notranji glas nama je govoril, da moramo uspeti s kemoterapijo in naj ne pristanemo tako hitro na transplantacijo!

Začeli smo iskati možnosti za nadaljevanje zdravljenja v tujini. Pri prijateljih, ki so bili na zdravljenju pred nami v Ljubljani, smo dobili stik z dr. Lidijo Kitanovski, ki nas je zelo prijazno sprejela. Povedala je, kaj lahko pričakujemo. Takoj smo odšli v Ljubljano, v Makedoniji smo pustili 6-mesečnega dojenčka, ki se je še dojil, in starejšega brata, ki je bil star 6 let in je obiskoval v prvi razred.

Čeprav v Ljubljani nismo poznali nikogar in  nam je bilo vse tuje, smo vedeli, da delamo najboljše za svojega otroka. 

Dr. Prelog nam je povedal, da ima Maria pozen odziv na terapijo. Proti koncu protokola 1a so blastne celice izginile in Maria je vstopila v remisijo. Ogromno olajšanje za vse nas! Nikoli ne bomo pozabili klica dr. Preloga, ko nam je sporočil to novico. Vsi smo jokali od sreče. 

Zaradi poznega odziva na terapijo je Maria prejemala protokol z visokodozno terapijo. V tem času je Maria dvakrat trpela zaradi sepse. Oživel je tudi virus zoster zaradi česar se je zdravila na infekcijski kliniki. Bili smo v stalnem strahu pred covidom. Strah se je žal uresničil. Maria je bila pozitivna na covid 140 dni zaradi česar je spustila zadnji 6. bloka kemoterapije.

Danes Maria prejema vzdrževalno terapijo. 

Med kemoterapijo je Maria prejela več transfuzij krvi, trombocitov in enkrat rekovalescentno plazmo zaradi covida.

Velika zahvala gre celotnemu osebju iz 3. nadstropja, še posebno Dr. Tomažu Prelogu. Med bivanjem v tretjem nadstropju smo srečali čudovite starše in pogumne junake. Vsem želimo vso srečo in vsakemu Junaku, da premaga to grozno bolezen.

Maria za vsakega Junaka iz 3. nadstropja pošilja velik, topel srček ?. 

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.