Vrnitev v šolo

Nazadnje urejeno: 2023-09-05
Predviden čas branja: 2 min

Za otroke, ki zbolijo za rakom,  je vrnitev v šolo izrednega pomena. Šola jim pomaga, da se počutijo “normalne” in da nimajo več občutka izoliranosti in osamljenosti, s čimer se med zdravljenjem sooča veliko obolelih.

Oboleli otroci zaradi zdravljenja dlje časa ne obiskujejo klasične šole. Vzrok je v slabem imunskem sistemu, pogostih obiskih bolnišnice, stranskih učinkih zdravljenja in v splošnem slabem počutju. 

Večina otrok pa zato šolanje nadaljuje v šolski bolnišnici. V bolnišnici dobijo pomoč učiteljic, ki so tam, ob tem pa bolnišnična šola skrbi tudi za komunikacijo z matično šolo. Tako večina otrok tudi med zdravljenjem napreduje v višji razred skupaj s svojo generacijo.

Vrnitev v klasično šolo za mnoge obolele otroke pomeni olajšanje, da končno pobegnejo pred svetom bolnišnice in zdravljenja – tja kjer imajo prijatelje, se zabavajo in učijo. Vrnitev v šolo je znak, da se življenje vrača v “normalno”. 

Kljub temu pa se nekateri otroci, predvsem najstniki, bojijo vrnitve v šolo. Skrbi jih lahko, da:

  • so videti drugače zaradi izgube las ali drugih posledic zdravljenja (brazgotine, slabši vid ali sluh, motorične težave idr.),
  • imajo pomanjkljivo znanje ali slabšo koncentracijo (zaradi stranskih učinkov zdravljenja) in bodo težko sledili pouku,
  • so sošolci in sošolke nanje pozabili,
  • jih prijatelji v šoli ne bodo sprejeli kot pred boleznijo, da so zaradi zdravljenja drugačni, 
  • jih bodo ostali otroci na šoli nadlegovali ali zasledovali.

Če zdravljenje vpliva na učne sposobnosti otroka, je to lahko glavni razlog za frustracije in lahko vpliva na otrokovo samopodobo in samozavest. Šola lahko pri tem pomaga najprej z dopolnilnim poukom lahko pa tudi na podlagi odločbe je o usmerjanju. Pogovorite se z učitelji, če menite, da vaš otrok potrebuje pomoč.

Obveščajte učitelje

Pomembno je, da je šola obveščena o otrokovem stanju. Obvestite jih o bolezni in načrtih zdravljenja. Tako bodo lahko učitelji komunicirali z bolnišnično šolo in poskrbeli, da oboleli otroci predelujejo enako snov kot njihovi sošolci.

V vseh fazah zdravljenja pa naj oboleli otrok sam pove, katere informacije o njem lahko učitelj deli s sošolci. 

Nevarnost okužbe

Za večino obolelih otrok je želeno, da se čimprej vrnejo v šolo (npr. med vzdrževalno terapijo, ko še vedno prejemajo zdravila), čeprav je njihov imunski sistem še vedno slab. Pomembno je, da se vrnejo v dnevno rutino, ki so jo poznali pred boleznijo. 

Otroci z rakom se zaradi slabega imunskega sistema soočajo z mnogimi okužbami. Med najbolj nevarnimi za njih pa so norice in ošpice.

Pomembno je, da se tudi starši sošolcev zavedajo te nevarnosti. Če pri svojem otroku opazijo norice ali ošpice, morajo o tem nemudoma obvestiti učitelja, ki ustrezno ukrepa.

Če je oboleli otrok izpostavljen noricami, morate o tem obvestiti njegovega zdravnika. V tem primeru bo otrok najverjetneje preventivno prejel zdravilo, ki prepreči, da bi se bolezen razvila. 

Ne pozabite na sorojence

Diagnoza rak lahko pri sorojencih povzroči zelo močna čustva in občutke. Poleg mnogih strahov in občutkov, enakih tistim, s katerimi se soočajo starši, se lahko počutijo tudi zapostavljene in so ljubosumni, ker gre vsa pozornost staršev obolelemu otroku. Nekateri se počutijo tudi krive, da je sorojenec zbolel in nemočne, ker ne morejo pomagati. Pogosto svoje frustracije izražajo v šoli. Zaradi tega je dobro, da se starši pogovorijo tudi z učitelji sorojencev in jih seznanijo z diagnozo v družini. 

Mlajši otroci

Veliko otrok za rakom zboli v predšolskem obdobju. V času zdravljenja ne obiskujejo vrtca. Izpis iz vrtca ali drugih oblik varstva je nujen zaradi velike nevarnosti okužb. Čeprav nekatere starše skrbi socializacija, je preprečevanje okužb življenjskegapomena za otroke z rakom. 

vir

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.