Remisija in ponovitev bolezni

Nazadnje urejeno: 2023-09-09
Predviden čas branja: 1 min

REMISIJA IN MOŽNOST, DA SE BOLEZEN PONOVI

Remisija nastopi takrat, ko v telesu več ne moremo zaznati raka in simptomi bolezni niso prisotni.

Remisija je lahko začasna ali trajna. Ta negotovost pa družinam otrok z rakom povzroča skrbi in vzbuja strah, da se bo bolezen ponovila. Pogosto je remisija trajna, vseeno pa je dobro zdravnika povprašati o verjetnosti ponovitve bolezni. Razumevanje tveganja za ponovitev in kakšne so možnosti zdravljenja v primeru ponovitve je zelo pomembno. Oboleli otroci in njihove družine se lažje soočijo s ponovitvijo bolezni, če imajo dovolj informacij o tem. 

STRAH PRED PONOVITVIJO BOLEZNI 

Ena največjih skrbi, s katerimi se soočajo družine po koncu zdravljenja, je strah pred ponovitvijo bolezni. Ta strah je povsem naraven, kadar je obvladljiv. Pretiran strah pa lahko vodi do znižanja kvalitete življenja. 

Otroci in starši, ki se zelo bojijo ponovitve bolezni, imajo lahko težave s spanjem, prehranjevanjem, se težko skoncentrirajo in sprejmajo odločitve ter se izogibajo dejavnostim, ki so jih pred tem veselile in izpopolnjevale. Prav tako je velika verjetnost, da se pojavijo psihične težave, stiska ali pa se celo razvije posttravmatska stresna motnja. 

PONOVITEV BOLEZNI

Če se po koncu zdravljenja rak vrne, gre za ponovitev bolezni oziroma relaps. Rak se lahko pojavi na istem mestu kot prej, na bližnjem mestu ali pa na kateremkoli drugem mestu v telesu. 

Kadar se bolezen ponovi, se ponovno opravi različne teste, da dobijo zdravniki čim več informacij. Po vsej testih se ponovno pripravi načrt zdravljenja. Tudi ob ponovitvi zdravljenje poteka podobno kot prvič. Lahko vključuje kirurški poseg, kemoterapijo, radioterapijo, ampak v drugačni kombinaciji ali z drugačnim zaporedjem. Ko gre za ponovitev bolezni, se otroke lahko vključi v klinične preizkušnje. Pomembno je tudi spremljevalno zdravljenje, ki lajša stranske učinke in druge težave. 

https://www.cancer.net/cancer-types/childhood-cancer/types-treatment

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.