Pogovor z Urško Kolenc – september 2022

Nazadnje urejeno: 2023-09-25
Predviden čas branja: 1 min

Pri otrocih se rak pogosto kaže z neznačilnimi znaki in simptomi, kar otežuje prepoznavanje bolezni.

Stranski učinki zdravljenja raka pri otrocih pogosto pustijo dolgoročne posledice, zato potrebujejo redne preglede in obravnavo tudi, ko z zdravljenjem zaključijo. V Sloveniji so s strani zavarovalnice polno krita vsa, tudi najnaprednejša zdravila, ki so na voljo za zdravljenje raka pri otrocih. Od novembra 2020 staršem otrok z rakom ni več treba plačevati za sobivanje ob bolnem otroku v bolnišnici. Rak pri otrocih je redka bolezen. A to ne pomeni, da ne obstaja. Otroci z rakom so med nami.

Društvo Junaki 3 nadstropja se trudi, da bi družinam obolelih otrok olajšali soočanje z novo realnostjo in da bi okolica znala pravilno odreagirati in biti v oporo družini. V ta namen so v sodelovanju s strokovnjaki iz hemato-onkološkega oddelka Pediatrične klinike zbrali nasvete kako pristopiti do družin otroka z rakom in tudi kako ne. Urška Kolenc, pobudnica ustanovitve in predsednica društva Junaki 3. nadstropja: “Ko otrok zboli za rakom, se nam odpre cela vrsta vprašanj in zagat. Težko nam je kar povedati, kaj dejansko potrebujemo. V bistvu niti ne vemo. Zato nas vprašanje ‘Kako lahko pomagam?’ lahko spravi v zadrego. Je pa tudi čisto v redu. Družinam, ki se soočajo s to boleznijo pri otroku, najbolj pomagate z vsakodnevnimi opravili, na primer, greste v trgovino ali se ponudite, da boste za kakšno uro čuvali sorojenca. Da mamo in očeta povabite na kavo in se takrat vsaj za nekaj časa ne pogovarjate o bolezni. To so za koga malenkosti, ki pa takim družinam veliko pomenijo. Pa poslušajte jih in sprejmite vsa njihova najrazličnejša čustva, s katerimi se spopadajo. Že pogled ali topel objem naredita veliko dobrega.”

V takih obdobjih ni treba razglabljati o statistiki. Starši so se znašli na drugi strani odstotkov in njihov otrok edini, a ki jih zanima. Staršem niti ni v pomoč izjava kot je “Jaz tega ne bi zmogel”, četudi je izrečena dobronamerno, še pravi Urška Kolenc. “Veliko bolje je spodbuda in opogumljanje kot je ‘Verjamem vate!‘”

September je zlat, v podporo otrokom, ki so se soočili z rakom, namreč nosimo zlato pentljo.
Naša predsednica, Urška Kolenc, je o tem spregovorila v oddaji Radio Koper svetuje.

PRISLUHNITE TUKAJ.

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.