Kako lahko pomagate?

Nazadnje urejeno: 2022-02-25
Predviden čas branja: 1 min

Vsake tri minute, nekje na svetu, ena družina prejme grozno novico – vaš otrok ima raka.

Medtem, ko se družina sooča z novo realnostjo, se okolica sprašuje, kaj storiti, kaj reči, kako biti v oporo, s čim pomagati? 

  1. NE ČAKAJTE, DA DRUŽINA PROSI ZA POMOČ 

Družine pogosto ne prosijo za pomoč, saj so v šoku in tudi sami ne vedo, kaj bi jim pomagalo v teh težkih trenutkih. Ponudite pomoč pri vsakodnevnih opravilih – prinesite hrano, pospravite stanovanje, pomagajte pri varstvu sorojencev ipd. 

  1. POGOVORITE SE S SVOJIMI OTROKI IN JIM POJASNITE, KAKŠNE SPREMEMBE LAHKO PRIČAKUJEJO PRI PRIJATELJU.

Zaradi zdravljenja so otroci z rakom bolj utrujeni, izgubijo lase in ne hodijo v šolo. Pogovor bo vašim otrokom pomagal razumeti bolezen in jim hkrati sporočil, da to ni tabu tema. Tako bodo otroci bolnega prijatelja bolje sprejeli.

  1. POMAGAJTE JIM ZAPOLNITI DAN. 

Imeli bodo veliko odvečnega časa v bolnišnici in tudi doma. Priskrbite material za ustvarjanje, družabne igre, barvice, pobarvanke ipd. Hvaležni bodo, ko se bodo s čim zaposlili in ne preveč razmišljali o diagnozi. Pomagate lahko tudi s pripomočki za v bolnišnico – beležka, toaletna torba s higienskimi pripomočki, natikači itd.

  1. BODITE KREATIVNI PRI ZBIRANJU DENARNE POMOČI.

Zaradi kovida se je mnogo spremenilo tudi na tem področju. Če želite zbirati denar za družino, poskusite z virtualnimi dogodki, saj se mnogi med epidemijo ne želijo udeležiti dogodkov v živo (npr. dobrodelni koncert). Z dogodki kot je na primer dobrodelni spletni kviz lahko omogočite ljudem, da pomagajo in se ob tem ne izpostavljajo nevarnosti zaradi epidemije.

  1. NAJPOMEMBNEJŠE PA JE, DA STE PRISOTNI. 

Mnogi dnevi bodo za družine težki in v takih trenutkih potrebujejo prijatelja, ki zna prisluhniti, samo poslušati v tišini, brez nasvetov, kako se počutiti bolje. Ne bojte se postavljati vprašanj o bolezni, zdravljenju, preiskavah… Starši se soočajo z najhujšimi strahovi – pogosto potrebujejo prostor, kjer lahko to pokažejo, preden se vrnejo k skrbi za bolnega otroka. To potrebujejo tudi po koncu zdravljenja, saj vsaka kontrola, vsaka preiskava povzroča stisko in strah pred ponovitvijo bolezni.

Vir: https://www.ssmhealth.com/blogs/ssm-health-matters/september-2020/supporting-families-with-pediatric-cancer

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.