Kaj je rak?

Nazadnje urejeno: 2022-09-15
Predviden čas branja: 1 min

Rak je splošno ime za obsežno skupino različnih bolezni, katerih glavna značilnost je nenadzorovana razrast spremenjenih, rakastih celic.

Delitev celic je v človeškem organizmu normalen proces, vendar le toliko, kolikor je to potrebno za normalno, fiziološko obnavljanje starajočih se celic. Pri rakavih celicah pa se delitev ne ustavi, zaradi nenadzorovane delitve se spremenjene rakave celice pogosto razraščajo v okoliško tkivo, prek krvnih ali limfnih žil pa se lahko razširijo (metastazirajo) tudi v oddaljene organe.

Rak lahko nastane skoraj povsod v telesu. Ko se rak razvije, se normalni fiziološki procesi porušijo. Celice postajajo vedno bolj nenormalne, stare ali poškodovane. Te celice preživijo, ko bi morale že odmreti in nastanejo nove celice, ko niso potrebne. Te dodatne celice se delijo brez ustavljanja in lahko tvorijo spremembe, ki jim pravimo tumorji.

Celice raka se pogosto lahko izognejo imunskemu sistemu, mreži organov, tkiv in specializiranih celic, ki ščitijo telo pred okužbami in drugimi boleznimi. Čeprav imunski sistem običajno odstrani poškodovane ali nenormalne celice iz telesa, se lahko nekatere rakave celice »skrijejo« pred njim.

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.