Finančna diskriminacija

Nazadnje urejeno: 2022-02-25
Predviden čas branja: 1 min

Otroci se po koncu zdravljenja soočajo z mnogimi težavami in posledicami – fizične, psihološke in težave pri vključevanju v družbo. Ker je zdravljenje vedno bolj uspešno, je na svetu vedno več (mladih) odraslih, ki so v otroštvu premagali raka. Zaradi tega se vedno več govori še o eni problematiki – o finančni diskriminaciji.

Kadar potrebujemo zavarovanje ali kredit, zavarovalnice navadno zahtevajo celotno zdravstveno kartoteko, v katero pa je vključena tudi diagnoza – rak. Na podlagi tega zavarovalnice preživele obravnavajo kot ljudi z visoko stopnjo tveganja in jim posledično ponudijo slabše pogoje (celo 300% višje zavarovalne premije) ali pa njihove vloge v celoti zavrnejo. To pomembno vpliva na življenje preživelih – možnosti potovanj, pridobivanje zdravstvenega in življenskega zavarovanja. Prav tako znatno vpliva na zmožnost osamosvajanja – nakup lastnega stanovanja (pridobivanje kredita). Vse to predstavlja veliko socialno-finančno breme za preživele. To se odraža na vseh področjih življenja – tako zasebno kot poslovno, in to mnogo let po uspešno zaključenem zdravljenju.

Zaradi tega so tri evropske države (Francija, Belgija in Luksemburg, kmalu se bo pridružila še Nizozemska) oblikovale pravno pobudo “Right To Be Forgotten” (Pravica do pozabe) za vse, ki so preživeli raka. Predlagajo, da po določenem časovnem obdobju po zaključenem zdravljenju zavarovalnice več ne bi mogle pridobiti informacij o bolezni. Za tiste, ki zbolijo v odrasli dobi je predlagano obdobje 10 let. Za vse, ki so preživeli otroškega raka, pa je predlagano obdobje krajše – 5 let po zaključku zdravljenja. Predvidevajo tudi izjeme, za katere bi se to obdobje še dodatno skrajšalo – za vrste raka, ki imajo zelo dobro prognozo.

Vir: www.europeancancer.org

V Sloveniji takšne pobude še nismo zasledili. V društvu spremljamo dogajanje v tujini in si bomo prizadevali, da bodo tudi naši otroci imeli enake pravice kot otroci v drugih, razvitih, državah. Politika nam je enkrat že prisluhnila – za vse starše je od novembra 2020 sobivanje ob otroku s posebnimi potrebami (kamor sodijo tudi otroci z rakom) v bolnišnici (ne glede na starost) brezplačno. Verjamemo, da lahko s pravimi argumenti in z voljo, dolgoročno dosežemo še kakšen premik. 

Vam je vsebina tega članka v pomoč?
Ni v pomoč 0

Deli Članek

Vsebine objavljene v tem članku so informacijske narave

Vsebine so na tem mestu zgolj zbrane in povzete iz različnih virov.
Zaradi možnosti sprememb virov, za točnost informacij ne odgovarjamo.