4 dni do 15.2

4 dni nas loči do …

15.2. – MEDNARODNEGA DNEVA BOJA PROTI OTROŠKEMU RAKU

ZAKAJ MORAMO OZAVEŠČATI?

Ali veste, zakaj je tako pomembno, da se o raku pri otrocih govori na glas in brez zadržkov?

Da se to temo predstavi tudi najmlajšim otrokom? Z vami delimo dva resnična dogodka, ki vam bosta dala misliti…

“6-letna deklica mi je zaupala, da so se sošolci ob gledanju filma norčevali iz gologlavih otrok. Učiteljica jim je razlagala, da to ni prav in zraven jokala. Ko jim je učiteljica povedala, da je bil en Junak njen učenec in dekličin bratranec, pa so se umirili in bili bolj prijazni. Ne morem verjeti, da so takšni že v prvem razredu. Nujno je vsako letno ozaveščanje!”

“Ko je moja 7-letna hči, ki je premagala raka, sošolcem povedala, da je morala lulati v kahlo, ker ni smela hodit po lumbalni punkciji, so jo zafrkavali, da je dojenček.”

To se ne bi smelo dogajati! Otroke moramo naučiti, da se iz bolezni in bolnih ljudi/otrok NIKOLI ne norčujemo. Bolezen lahko doleti vsakega. In vsak si, kljub bolezni, želi biti sprejet med vrstniki. 

10 VRST OTROŠKEGA RAKA

Nadaljujemo pa tudi s predstavitvijo našega novega letaka, 10 VRST OTROŠKEGA RAKA:

7. OSTEOSARKOM (OSTEOGENI SARKOM)

Osteogeni sarkom običajno zraste v dolgih kosteh rok in nog, najpogosteje okoli kolena. Pogostejši je pri mladostnikih in se kaže z oteklino ter bolečino, ki se stopnjujeta. Lahko pride tudi do zloma kosti. V Sloveniji zdravijo vsako leto približno 3 otroke. Po kemoterapijah se tumor skupaj s kostjo, v kateri je nastal, z operacijo odstrani. Manjkajočo kost kirurg nadomesti s protezo. Redko je potrebna amputacija. Zdravljenje se nadaljuje s kemoterapijo. Približno 70 % otrok se pozdravi.