Vikend oddih za žalujoče mamice

Društvo vodimo starši, ki smo s svojimi bolnimi otroki preživeli veliko časa na hemato-onkološkem oddelku. V tem času smo skozi lastne izkušnje in pogovore z ostalimi starši spoznali mnoge stiske, ki jih starši doživljajo ob hudi bolezni otroka. Vsem, ki pridejo na ta oddelek, je težko, a najhujše doživi približno 20 % staršev – ti svojega otroka zaradi rakave bolezni izgubijo. Letno zboli približno 80 otrok, 16 jih ne bo preživelo.

Vsak starš se z izgubo sooča drugače. V takšnih trenutkih je težko pomagati, saj se tako hude bolečine ne da odvzeti. Pa vendar smo skozi lastne izkušnje in pogovore spoznali, da v takšnih trenutkih starši potrebujejo predvsem nekoga, ki jim prisluhne in jih zaradi enake izkušnje tudi razume.

V društvu smo tako k sodelovanju povabili strokovnjakinjo, psihologinjo z dolgoletnimi izkušnjami na področju žalovanja, ki deluje v Slovenskem društvu Hospic. Oblikovali smo pogovorne skupine za žaljujoče mamice, ki so se izkazale za zelo uspešne. Udeleženke se pod vodstvom strokovnjakinje pogovarjajo, podpirajo, tolažijo in skupaj predelujejo izgubo. 

Vikend oddih “Ne joči mamica” predstavlja nadaljevanje te uspešne zgodbe. Cilj je, da udeleženke v sproščujočem vikendu vsaj nekoliko odložijo breme, ki ga ves čas nosijo s seboj. Da so si v oporo, se pogovarjajo in se še bolj povežejo med sabo. Ob tem pa jim je na voljo tudi strokovna pomoč.

Letos je bil za žalujoče mamice rezerviran drugi vikend v oktobru. Tudi letos je potekal v Rimskih Termah. Vikenda se je udeležilo 13 mamic, ki so zaradi raka izgubile otroka.

Program je bil zasnovan tako, da so imele mamice čim več časa za sproščen pogovor, da so lahko spregovorile, si prisluhnile in si nudile prepotrebno oporo. Letos smo k sodelovanju povabili tudi glasbeno terapevtko Mihaelo, ki je s sodelavko Simono izvedla čustveno dopoldansko delavnico. Meditacijo petih elementov (vaje za optimizacijo dihanja) pa je predstavil Denis Porčič – Čorčip. Obema se najlepše zahvaljujemo! 

Poskrbeli smo tudi za razvajanje s kopelmi, savnami in masažami.

Za darilca se zahvaljujemo @creatimOriflame. Za penino pa Vinska klet Frelih. 

Hvala vsem donatorjem in dobrim ljudem, ki omogočate, da izvajamo naše programe. 

Hvala tudi žalujočim mamicam, za zaupanje in udeležbo. Upamo, da ste vsaj za kratek čas odložile breme, ki ga ves čas nosite s sabo.