Na Krasu je bilo prekrasno

Včerajšnji izlet smo poimenovali Na Krasu bo krasno in nismo se zmotili. Dan smo začeli v Postojnski jami, kamor se je iz vse Slovenije pripeljalo kar 53 Junaških družin. Zasedli smo dva vlakca in se podali v raziskovanje podzemlja. Spoznali smo nastajanje čudovitih kreacij v naši največji jami in zrli v oči človeški ribici. Na znamenitih stopnicah, ki vodijo do jame, smo se ogreli med poziranjem za našo največjo skupinsko fotografijo doslej. 

Postojnski jami se najlepše zahvaljujemo, da so nas sprejeli odprtih rok in omogočili velikodušen popust za družine Junakov!

Pot nas je nato vodila do Parka vojaške zgodovine, kjer je bilo že na daleč čutiti, da pričakujejo prav posebne goste. Sodelavci Marte, mamice Junaške zvezdice Jakoba, so se maksimalno potrudili in nas v štirih skupinah popeljali po zgodovinski poti med številnimi vojaškimi eksponati. Splezali smo v pravo vojaško podmornico in ustvarili vsak svoj periskop. Da smo zmogli ogled celotne zbirke, je zaslužna bogata in okusna malica, za piko i pa še osvežilni sladoled. Po dobrih treh urah smo obljubili, da se bomo še vrnili.

Za čudovito doživetje in bogato pogostitev je zaslužnih cel kup srčnih ljudi, ki se jim iz srca zahvaljujemo.

Hvala Park vojaške zgodovine Pivka  (direktor g. Janko Boštjančič in celotna ekipa Parka), Občina Pivka (posebna zahvala ga. Mihaeli Smrdel in ga. Ani Penko), Center o velikih zvereh Dina Pivka, g. Andrej Godina v vlogi Martina Krpana, Pekarna Vopex d.o.o. Postojna in Pivka d.d.

Posebna zahvala pa gre gonilni sili, Jakobovi mamici Marti, njegovi družini, sorodnikom, prijateljem in številnih srčnim prostovoljcem, brez katerih dogodka ne bi mogli izpeljati.

Za nadaljevanje dneva in pravo Junaško veselico pa je poskrbela družina Junaka Žige. Ob podpori lokalne skupnosti in občine Ilirska Bistrica se je dan zaključil v slogu. Odlične hrane ni manjkalo, niti žive muzike, otroci so se noro zabavali v napihljivih gradovih in nekateri prvič videli alpake (in njihov pljunek). V zraku je bilo čutiti povezanost in dobro voljo.

Če nas ne bi mrak in prijetna utrujenost ter za nekatere tudi večurna vožnja domov, bi z veseljem še ostali do poznih ur. 

Za epilog dneva so zaslužni mnogi srčni ljudje, velika hvala čisto vsem:
– Gostilna Skok – starša Junaka Žige (za vse neprespane noči) in vsi ostali člani družine, ki so nas tako lepo sprejeli in gostili
– Šotori Petre, ki so nam ugodno priskrbeli prireditveni šotor
– Občina Ilirska Bistrica za pomoč pri izvedbi in gostoljubje 
– Društvo Tuščak za pomoč in darilca
– mladina, ki je pomagala pri postavljanju šotora, usmerjanju prometa
– sovaščanke, prijateljice, ki so pomagale pri pripravi ambienta ter strežbi hrane in pijače
– muzikantoma, ki sta popestrila dogajanje
– Igrala Napihljivcek, ki so omogočila nepozabno zabavo za najmlajše

Najlepše pa se zahvaljujemo tudi Bovha za hitro, kvalitetno in ugodno izdelavo jop, Kmetiji pr’ Francon za slastne jogurte, Printalnica.si, ki vedno ekspresno poskrbi za tiskovine in Gami Ljubljana za posojo kombija.

Prav vsi ste pričarali nepozaben dan Junakom 3.nadstropja! Na Krasu je bilo prekrasno.