Mednarodni dan žalujočih mater

Danes. 1️⃣. maja je praznik dela, ki ga poznamo in praznujemo 🇸🇮🥳. Ob tem vam čestitamo in vam želimo lep in sproščen dan. 🌸

✨Manj znano pa je, da je prva nedelja v maju mednarodni dan žalujočih mater 🙍‍♀️🙎‍♀️.

Leta 2010 je Carlie Marie Dudley ustanovila ta poseben dan. Z njim je počastila matere, katerim so umrli otroci in ženske, ki zaradi neplodnosti ali drugih zdravstvenih razlogov ne morejo biti matere💔.

Poleg psihičnega in fizičnega trpljenja se matere soočajo s številnimi drugimi izzivi. Izguba je težka in žalovanje traja celo življenje.
Velikokrat so v zadregi in ne znajo odgovoriti na enostavno vprašanje, kot je: “Koliko otrok imaš?” ali pa: “Koliko so zdaj stari tvoji otroci?”❓❔

Študije kažejo, da matere, ki izgubijo otroke, pogosteje trpijo zaradi telesnih in duševnih težav.

Zaradi teh razlogov je nujno, da žalujoče matere poiščejo pomoč. 🆘
✴️Zelo koristne so podporne skupine. V društvu se tega zavedamo in smo skupaj s Slovensko društvo Hospic spomladi zaključili že z drugo pogovorno skupino žalujočih mamic. Po končanih intenzivnih srečanjih s strokovno pomočjo se mamice zvezdic mesečno družimo preko video klicev.

✨Če si tudi ti žalujoča mama otroka, ki je umrl za rakom, si vabljena v našo zaprto skupino (piši nam in te bomo seznanili s skupino).

📢 Ostale pa pozivamo, da se danes spomnite vseh teh mam, bodite jim v podporo. Spomnite se njihovih otrok.

Poslušajte njihove zgodbe, če jih želijo deliti in ne bojte se izgovoriti imena njihovega otroka. Omemba imena ne poveča bolečine žalujočim, saj jih vedno radi slišijo.

Dajte jim vedeti, da jih podpirate. ❤️

Vir: https://nationaldaycalendar.com/international-bereaved-mothers-day-first-sunday-in-may/