Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Bliža se 15. februarmednarodni dan boja proti otroškemu raku.

Vabimo vas, da si 15. 2. pripnete zlato pentljo – simbol otroškega raka in se nam pridružite pri ozaveščanju o raku pri otrocih. V vseslovenski akciji lahko sodelujete na več načinov:

  • izdelajte zlato pentljo in si jo pripnite ter tako širite glas o Junakih – otrocih z rakom, poglejte si video v katerem nastopajo Junaki, rešite anketo, prisluhnite himni Junakov
  • v šolah in vrtcih ozaveščate o raku pri otrocih (letos je poudarek na sprejemanju in razumevanju obolelih otrok, da jim s tem po zdravljenju olajšamo vračanje med vrstnike), lahko pa se naučite himno Junakov
  • občine vabimo, da z zlato ali rumeno osvetlite glavne oz. pomembnejše objekte v vaši občini ali njihova pročelja oz. najbolj vidne dele objekta
  • medije vabimo, da poročate o mednarodnem dnevu otroškega raka in o naših aktivnostih, radie pa prosimo, da zavrtite himno Junakov.

Ugotavljamo, da se o otroškem raku malo ve in da vrstniki obolelih otrok pogosto mislijo, da je rak nalezljiva bolezen. Zaradi stranskih učinkov zdravljenja raka ima večina obolelih otrok težave, kot so izguba las, imunska oslabljenost, utrujenost, težave z gibanjem … njihovi vrstniki pa jih zato ne sprejemajo. Mnogi imajo stiske, ko se po dolgotrajnem zdravljenju vračajo med vrstnike. 

Lani smo posneli 22-minutni film, v katerem oboleli in ozdravljeni otroci ter mladostniki predstavijo bolezen in stiske, ki jih ta prinese. Imenujemo jih Junaki 3. nadstropja.

V letošnjem letu smo posneli 4-minutni video, v katerem učenec, dijakinja in študentka predstavijo, zakaj se med zdravljenjem ne šolajo skupaj s sošolci in kako poteka njihov pouk.

Junak Janež je posnel himno Barve sveta (besedilo: Julija Fajhtinger, glasba: Tilen Sapač). Želimo si, da bi jo peli učenci po vsej Sloveniji in se tako večkrat spomnili na otroke z rakom.

Gradiva in ideje, ki smo jih pripravili:

Vse osnovne šole in občine so obvestilo o akciji že prejele. 

15. 2. si bo Slovenija pripela zlato pentljo. Pridružite se nam!