Donacija zaščit za PICC kateter

Zaščite za PICC kateter bodo Junakom olajšale tuširanje

Ko otrok zboli za rakom, se vsakdan družine postavi na glavo. V otrokovo življenje prinese polno novosti. Večinoma so otroci pred diagnozo povsem zdravi in se z vsem srečujejo prvič. Naenkrat je soočen z novimi ljudmi (zdravstveno osebje), prostori (soba na oddelku, prostori za različne preiskave) in drugim (odvzemi krvi, zdravila itd).

Skoraj vsi otroci z rakom se zdravijo s kemoterapijo (citostatiki). Večina citostatikov se aplicira parenteralno (v žilo). Otrokom za ta namen vstavijo PORT ali PICC kateter in s tem zagotovijo stalni dostop do žile (za lažje jemanje krvi in aplikacijo zdravil). V društvu smo prevedli knjižice, v katerih je na otroku primeren način razloženo, kaj je PORT in PICC (https://idrawchildhoodcancer.com/slovenian-books/)

PICC kateter je vstavljen na zgornjem delu roke in se ne sme zmočiti. Roka je na mestu katetra ves čas povita, otroci pa morajo biti pri umivanju zelo previdni.
Da bi jim olajšali tuširanje in jim omogočili tudi kopanje, smo priskrbeli vodoodporne zaščite za PICC katetre, ki jih bodo lahko otroci uporabljali tudi doma. Zaščite smo že predali osebju oddelka.

Iz srca se zahvaljujemo slovenskemu farmacevtskemu podjetju, ki je z donacijo omogočilo nakup. 🙏❤️