Okrogla miza

Člani društva smo se 12. februarja udeležili javne okrogle mize z naslovom “Bo država onkologijo sposobna razvijati in jo ohranjati na visoki ravni tudi v prihodnje?“, ki jo je organiziralo ONKO NET Združenje slovenskih organizacij bolnikov z rakom

V razpravi so sodelovali:

  • Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Ministrstva za zdravje
  • Marjan Sušelj, generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije
  • prof. dr. Viljem Kovač, strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana
  • prof. dr. Vesna Zadnik, vodja Epidemiologije in registra raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana
  • prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, strokovna direktorica UKC Ljubljana
  • prof. dr. Samo Zver, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana
  • mag. Barbara Stegel, generalna sekretarka Mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb
  • Kristina Modic, predsednica Združenja ONKO NET

Povedano je bilo veliko o statistiki raka v Sloveniji. Na leto zboli okrog 15000 ljudi, umre jih 6000. Na prvem mestu po obolevnosti je kožni rak, sledijo mu pljučni, prostata, dojke in debelo črevo. Letno se obolevnost še vedno povečuje.

Nadaljevali so z vprašanjem Kje je prostor za izboljšave (za boljše 5 letno preživetje)?
Vsi govorniki vidijo prednosti in pohvalijo dobre presejalne programe. Še več bi bilo potrebno narediti na preventivi, ker sta še vedno največja dejavnika tveganja tobak in alkohol.
Vsi so bili tudi mnenja, da je potrebno bolje urediti paliativno oskrbo ter urediti/preurediti prostore in dobro načrtovati kadre.

Seveda so jih zmotile čakalne dobe. Pa je na to vprašanje dobro odgovoril dr. Samo Zver, da če gre res za nujni primer in v onkologiji to velikokrat je, se zagotovo najde luknja za pregled. Izpostavil je triažiranje napotnic, ki ga izvajajo odlični zdravniki in tako nujni primeri pridejo na vrsto brez čakalnih dob. Seveda se vsi zavedamo, da je poterbna takojšnja diagnoza in čimhitrejše zdravljenje.

Govoril je tudi izvršni direktor ZZZS in poudaril, da denar za bolnike je in da se širša javnost premalo zaveda, kako draga so onkološka zdravila. Na tej točki so se vsi strinjali, da imamo v Sloveniji srečo, da imajo bolniki zdravila tako rekoč zastonj. So pa seveda vedno možnosti za izboljšave. Tukaj spet nastopi dr. Zver, da vsako zdravilo ni za vsakega in da bi nekgo lahko prejel tudi generiško zdravilo, …

Vmes in na koncu so se vsi strinjali, da je ključ do uspeha v onkologiji sodelovanje in se skoraj zavezali, da bodo še naprej dobro ali bolje sodelovali.

Več o okrogli mizi lahko preberete v prispevku na spletni strani društva Onko Net.