3.7. – Mednarodni dan žalujočih staršev

Julij je mednarodni mesec žalujočih staršev. Organizacija A Child Of Mine – Supporting Bereaved Parents je l. 2020 ustanovila mednarodni dan žalujočih staršev, ki je 3.7.

Želeli so povezati starše, ki jih je prizadela smrt otroka. 

Letošnja tema mednarodne kampanje je: “Love Lives On” (“Ljubezen živi naprej”).

Na ta dan se ozavešča o starših, ki so izgubili otroka ne glede na starost in okoliščine smrti, da na tej poti žalovanja niso sami in njihovi otroci nikoli pozabljeni.

V društvu Junaki 3. nadstropja posebno pozornost namenjamo staršem in sorojencem otrok, umrlih za rakom, ki jim pravimo Junaške Zvezdice. Vabljeni so na druženja in dogodke društva. Prav tako so deležni ugodnosti, ki jih društvo namenja družinam otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku.

V društvu se zavedamo, kako pomembna je medsebojna podpora. Za mamice in očete organiziramo različna druženja. 

V jeseni bomo organizirali vikend oddih žalujočih mamic in očetov.

Prav iz medsebojne podpore in druženja mamic Zvezdic je nastala želja po skupini, ki bi se podpirala, razumela situacijo in šla skozi težko obdobje žalovanja. Neformalni skupini so se pridružili tudi starši otrok, ki so se še zdravili ali pa so uspešno zaključil zdravljenje. Kasneje je iz tega nastalo društvo Junaki 3. nadstropja.

Da ljubezen živi naprej v svoji knjigi “Pisma Maticu” na zelo čustven, iskren in ljubeč način piše Doris Kukovičič, mamica Matica, ki je umrl za rakom. 

Knjiga povezuje starše, ki so izgubili otroka, in jih opogumlja, da živijo, kljub neskončni bolečini. Bolečine pa je tako velika, ker imajo svojega otroka neskončno radi. Knjiga pomaga sprejeti nesprejemljivo in daje občutek, da je starševska ljubezen tako močna, da jih poveže z otroki prek vseh dimenzij.

POVEZAVA do knjige.

Vabljeni, da se pridružite kampanji “Ljubezen živi naprej” z deljenjem objave in prižigom svečk ob 19. uri. Tako podprite žalujoče starše in jim dajte vedeti, da njihovi otroci niso pozabljeni.