Med željami društva je zagotovo tudi, da bi bil oddelek, kjer se zdravijo vsi otroci z rakom v Sloveniji, čim bolj prijeten. Bolnišnica za otroke z rakom, pa tudi njihove starše, postane v času intenzivnega zdravljenja drugi dom. O širitvi oddelka na teraso na koncu hodnika, ki bi otrokom omogočila dodaten prostor za igro, smo po tiho razmišljali že dolgo. Namenska in dovolj visoka donacija konec leta 2022 pa nam je omogočila, da lahko o tem ne samo govorimo na glas, ampak da smo lahko začeli tudi delati na tem.

Z dograditvijo bo oddelek pridobil približno 80 m2 dodatnega prostora. Preurediti, prenoviti in ustrezneje razporediti pa si želimo tudi obstoječe prostore na oddelku, ki niso namenjeni zdravljenju otrok (bolnišnična šola in vrtec, soba za starše itd.).

Na oddelku smo leta 2021 že uredili poseben prostor za težke pogovore zdravnikov in staršev, t. i. sobo zaupanja. V sklopu tega projekta smo na oddelku uredili tudi akvarij, ki deluje kot pomirjajoč element, otroci pa zelo radi opazujejo ribice v njem.
Preberite več o tem projektu.

Prostor za gibalno terapijo

Na hemato-onkološkem oddelku se je konec leta 2022 v okviru klinične raziskave začela izvajati še ena novost – gibalna terapija. Vanjo so vključeni otroci med intenzivnim zdravljenjem, ki ustrezajo pogojem klinične raziskave.

Za še bolj učinkovito in otrokom zanimivo vadbo smo v društvu kupili raznovrstne pripomočke za gibalno terapijo.

Gibalna terapija je med otroci in starši dobro sprejeta, prav tako pa se že kažejo pozitivni učinki. Z novim prostorom za vadbo, bo ta še bolj učinkovita in dostopna za vse obolele otroke.

Igralnica – vrtec

V bolnišnici je za najmlajše tudi bolnišnični vrtec. Tam je dnevno prisotna vzgojiteljica, ki z otroki ustvarja in jih na različne načine animira. Starši so lahko ves čas prisotni ob otrocih, ali pa si v tem času vzamejo nekaj trenutkov zase, za svoje misli in strahove ali pa za pogovor z drugimi starši na oddelku. 

Bolnišnični vrtec je dobro založen z igračami in knjigami. Ima pa zelo malo prostora. V sklopu prenove želimo prostor za vrtec povečati in otrokom tako urediti bistveno več prostora za igro.

Bolnišnična šola

Šolski otroci tudi v času zdravljenja nadaljujejo šolanje. Ob hudi bolezni se čez noč vse spremeni, otrokom pa nadaljevanje šolanje predstavlja neko povezavo z normalnostjo, jim daje upanje in motivacijo, da bo nekoč spet kot je bilo – in da bodo tudi šolanje nadaljevali skupaj s svojimi sošolci. Bolnišnična šola res dobro deluje in tako res skoraj vsi otroci napredujejo v višji razred. 

Tudi za šolo si želimo urediti nove, bolj svetle in funkcionalne prostore. 

Soba za starše

Na oddelku je soba s kopalnico in čajno kuhinjo, ki je namenjena staršem. Tja se starši lahko umaknejo na samo ali pa se tam pogovarjajo z drugimi starši iz oddelka. Ker je otrokom med zdravljenjem pogosto slabo in ne prenesejo vonja, niti pogleda na hrano, se starši lahko tja umaknejo in pojedo kosilo. Ali pa v hladilniku shranjujejo svojo hrano. 

Sobo za starše v društvu redno polnimo s prigrizki in pijačo po okusu otrok. Več o tem preberite TUKAJ.

Tudi prenova sobe za starše je že nekaj časa v naših načrtih. V 2021 smo prejeli nekaj namenskih sredstev za osvežitev sobe za starše, ki pa jih bomo porabili pri celovito prenovi. 

Mini knjižnica

Da bi bil prostor, ki ga imamo na voljo, čimbolje izkoriščen smo hodnik izkoristili še za mini knjižnico in bralni kotiček. Verjamemo, da bo to ua Junake in starše velika pridobitev.

Prostori za osebje

Z načrtovano prenovo in prerazporeditvijo prostorov posegamo tudi v sedanje prostore za osebje: konziliarni prostor in sobo za sestre. Tudi ti bodo del preureditev, saj bodo s tem prostori, ki niso namenjeni zdravljenju, povezani v smiselno celoto in bolj funkcionalni.

KAKO LAHKO POMAGATE?

Ocena stroškov za dograditev in preureditev prostorov je približno 250.000 €. 

Najprej smo preverili skladnost prizidave s prostorskim aktom Mestne občine Ljubljana. Pripravili smo idejno zasnovo, ki je usklajena z osebjem oddelka in vodstvom klinike. Tudi statik je že potrdil statično ustreznost načrtov.

Pravno-formalna ureditev, ki nam bo omogočila pridobivanje gradbenega dovoljenja je v zaključni fazi. Trenutno iščemo projektanta, ki bo pripravil vso dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

GRADBENE KONSTRUKCIJE, POŽARNI NAČRT, STROJNE IN ELEKTRO INŠTALACIJE

Prešli smo v naslednjo fazo projekta – pridobitev gradbenega dovoljenja za prizidavo. Našli smo projektante, ki nam bodo brezplačno pomagali pri izdelavi projektne dokumentacije (DPP, DGD). V nadaljevanju bomo potrebovali ostale storitve: gradbene konstrukcije, požarni načrt, strojne in elektro inštalacije).

Pomagajte nam poiskati nekoga, ki ima ustrezno znanje in bi bil pripravljen z ugodno ceno pomagati Junakom! Tako bomo lahko Junakom naredili lepše in večje prostore na oddelku kjer med zdravljenjem preživijo veliko časa.

Za več informacij nam pišite na: drustvo@junaki3nadstropja.si

FINANČNA POMOČ

Projekt je zelo obsežen, tako časovno kot finančno in je že v teku. Medtem pa bomo še naprej zbirali namenska sredstva.

TRR: SI56 0284 3026 3567 028, odprt pri NLB. Za kodo namena izberite: CHAR, pod namen napišite: PRENOVA. Sklic: 00 020260
Društvo Junaki 3. nadstropja, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana
Davčna številka: 85422517

MATERIALNA, PRAKTIČNA POMOČ

Strojniki, izvajalci del (izvajalci za groba in fina gradbenega dela, proizvajalci oken in vrat, električarji, vodovodarji, mizarji, pleskarji …) potrebujemo vašo pomoč.

V prvi fazi bomo potrebovali pomoč pri pripravi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. V nadaljevanju pa bomo iskali izvajalce za gradnjo – tako za groba gradbena dela kot potem za fina gradbena dela. Če nam lahko pri tem kakorkoli pomagate – z donacijo ali pa ugodno ceno, nam pišite na: drustvo@junaki3nadstropja.si 

Projekt so podprli in omogočili

 • NLB d.d.
 • Borut Pahor z dobrodelno Katrco
 • Robert Bosch d.o.o.
 • Lions klub Kranj z dobrodelnim tekom Špele Šavs okoli Slovenije
 • Starman d.o.o.
 • Revoz d.d.
 • GA Adriatic d.o.o.
 • Studio list d.o.o.
 • Arhisana d.o.o.
 • EM-CE d.o.o.
 • Schwarzmann d.o.o.
 • Kemiplas d.o.o.
 • Ferrocore d.o.o.
 • AS2 d.o.o.
 • Mnogi posamezniki