Kulturni dan Junakov

V soboto smo na Gorenjskem uspešno izpeljali pester kulturni dan za družine Junakov Junake 3. nadstropja. 

Začeli smo v Kruhkeriji Gorjanc v kraju Hotemaže. Junaki z družinami so si ogledali mlin in postopek priprave kruhkov. Otroci so kruhke pripravili kar sami, jih postregli staršem in seveda tudi pojedli. Kruhki so bili več kot odlični! Z veseljem se bomo še vrnili. Hvala #kruhkerija za vaš čas in pogostitev!

S polnimi želodčki smo se odpravili v Kulturno dvorano na Visokem, kjer smo izvedli Tolkalni krog. Starši in Junaki smo z različnimi tolkali ustvarjali glasbo. Hvala izjemnemu mentorju Franciju Krevhu #stop, ki nas je navdušil z ritmom! Hvala tudi Občini Šenčur za uporabo dvorane.

Ob bobnanju smo porabili veliko energije, zato smo se odpravili do čokoladnice Mama Paula v Britofu. Tam nas je toplo sprejela Hana Kotar. Razkazala nam je celoten postopek izdelave čokolade in sladoleda. Otroci so poskusili toplo tekočo čokolado, vsi skupaj pa smo se posladkali še s sladoledom. Hvala za sladko razvajanje #mamapaula!

Vrhunec dneva pa je bil dobrodelni koncert, ki smo ga v sodelovanju z Občino Cerklje na Gorenjskem organizirali v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika. Hvala gospodu županu, Francu Čebulju. 

Pred dvorano so nas pričakali in zabavali Rdeči noski. Otroke so kot vedno nasmejali, hvala! 

Za upoštevanje epidemioloških smernic in sprejem v dvorano so skrbeli radarja Jože Pikš in @Igor Mohar ter @Skavti Preddvor.

Na koncertu, ki ga je vodil moderator Jure Čufer, so nastopili:

 • Junak Janež Matko Juvančič, ki je zapel himno Junakov 
 • Mladinski pevski zbor OŠ M. Valjavca Preddvor z zborovodkinjo Simono Kralj 
 • 6-letna Junakinja Neža Žaže je zaigrala na klavir štiriročno z učiteljico Nušo Piber
 • plesni nastop Katja Dance Company s plesalkama Katjo Vidmar in Kristi Kruusmaa
 • Ana Kralj je prebrala avtorsko pesem Junaka Nika Matavulja z naslovom Za Junake
 • pevska skupina Nasmeh pod umetniškim vodstvom Tine Koprivec (mame Junaka) 
 • med nastopom sopranistke Mojce Bedenik smo se ob fotografijah na platnu s solzami v očeh spomnili Junakov, ki so umrli zaradi raka
 • Folklorna skupina Podkuca
 • čarodej in Junak Jan Luis Fedko
 • Junakinja Urška Sikovšek na klarinetu, 14-letna Junakinja Karolina Lukmar z violino in njena mama Mojca Lukmar na klavirju so izvedle avtorsko skladbo Karoline
 • Glasbena skupina SToP, Slovenski tolkalni projekt, so z energičnimi ritmi napolnili dvorano in nasmejali publiko
 • Pevska točka brata in sester Logar – Junaka Mateja, Nike in Mete

Vsem nastopajočim se iskreno zahvaljujemo, da ste se za Junake 3. nadstropja odpovedali honorarju! 

Hvala tudi vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da je koncert uspel (ozvočenje, fotografiranje, snemanje, dekoracija odra, hišniška dela).

Prijetno druženje smo zaključili s kratko pogostitvijo. Hvala za odlične domače jogurte Kmetija pr Krč in za piškote keksarne Delakorda ter vsem ostalim za postrežbo. 

In na koncu velika hvala vsem udeležencem tega dne! Vidimo se prihodnje leto.