Kulturni dan Junakov 17.9.2022

Društvo Junaki 3. nadstropja smo tudi letos za Junaške družine pripravili kulturni dan Junakov. Da smo ga 17. 9. 2022 lahko izpeljali in Junaškim družinam omogočili druženje s kulturno-izobraževalnim programom, se najlepše zahvaljujemo vsem, ki ste nam to omogočili.

Najprej so nam mečevalci iz Red kraljevega orla povedali veliko zanimivih stvari, kako se je skozi zgodovino spreminjalo mečevanje, kdaj so uporabljali sekire, meče, sablje, kako so se razvijali, kaj nam prikazujejo v filmih in kaj je res … in kako se mečujejo danes. Zahvaljujemo se Aleksandru Gašperlinu in Občini Šenčur za prostor v dvorani Kulturnega doma na Visokem.

Po uri in pol smo se razveselili pizz iz Gostilne Logar.

Z avti smo se odpravili do Gradu Strmol. Hvala gospe Ireni za voden ogled čudovitega gradu in vodstvu, ki nam je to omogočilo. Notranjost gradu je res čudovita, krokodilček gospe Hribar pa ena od mnogih zanimivih posebnosti.

Kavica v kavarni Strmol je bila tudi zelo okusna, fotografije na stenah pa vsem zelo zanimive.

Zahvaljujemo se OŠ Davorina Jenka Cerklje za prostore v šoli. Na koncu nas je bilo toliko, da smo prehodili vse hodnike v šoli in zasedli več učilnic kot je bilo sprva dogovorjeno. 

Po šoli so se eno uro razlegali zvoki tolkal. Junaške družine smo tolkle po tolkalih, kot nas je vodil odličen tolkalist in prijatelj našega društva Franci Krevh. 

Po Tolkalnem krogu smo se posladkali z odličnimi jogurti Kmetije Pr Krč. Ana Krč nam jih vsako leto z veseljem pripravi.

Sledile so še zadnje priprave do vrhunca Kulturnega dne Junakov, to je 2. dobrodelni koncert Junakov 3. nadstropja. 

Nastopajoči so preizkusili oder. Da je čas bolj sladko minil, so se posladkali z odličnimi jabolčnimi zavitki Pekarne Umnik iz Šenčurja in pijačo iz Davidovega hrama iz Kranja.

S sodelovanjem z Občino Cerklje na Gorenjskem, županom gospodom Francem Čebuljem in SAZASom ter pomoči OŠ Davorina Jenka Cerklje, so nastopajoči publiki, ki je zapolnila skoraj vse sedeže v dvorani Kulturnega hrama Ignacija Borštnika v Cerkljah pričarali nepozaben dobrodelni koncert.

Začel se je s čarovnijo rdečega noska Hišnika Jožeta. Premeril je oder in ga tudi razkužil in pričaral nasmehe na obrazih publike. 

Junak Janež Matko Juvančič je zapeli dve pesmi in seveda je bila prva himna društva Barve sveta, ki jo zna vedno več pevcev in v zaodrju so pevke ob pesmi odpirale usta ter se gibale.

Nato je na odru zadonelo okoli 80 otroških grl, ki prepevajo v pevskih zborih v OŠ Davorina Jenka Cerklje pod vodstvom Irme Močnik in Neže Križnar Ristič ter OŠ Matije Valjavca Preddvor pod vodstvom mami Junakinje Simone Kralj.

Polžek se je ženit šel … so zapeli in nato zaplesali plesalci Folklorne skupine Knofki iz OŠ Olševek, Z njimi pleše tudi Junakinja Kati. Mentorica Janja Jagodic je napisala splet in jih naučila tako dobro, da so nasmejali publiko, na koncu pa tako kot ostali nastopajoči poželi velik aplavz.

Mami Junaka Tina Koprivec vodi skupino Nasmeh v kateri poje tudi oče Junaka. S prijatelji so se po enem letu ponovno zbrali za to priložnost in pri pesmi Dan ljubezni si je marsikdo pesem mrmral ob njihovem nastopu.

Sestra Junaške zvezdice Mojca Bedenik je ob spremljavi klavirja, ki ga je igral Gašper Jereb, učitelj Junakinje, zapela dve pesmi. Mojca je imela posebno nalogo. Ob njeni prvi pesmi so se na platnu projicirale fotografije otrok, ki so umrli zaradi raka. Poslušalcem so se zarosile oči. Delček koncerta smo želeli posvetiti tem premnogim otrokom, saj je tudi smrt realnost na hemato-onkološkem oddelku. Z drugo pesmijo nas je  Mojca povedla v operni svet.

Sledil je plesni nastop Katja Dance Company. Katja in Sara sta nam zaplesali odlomek iz plesne predstave, s katero ozaveščajo o otroškem raku, darove pa namenjajo društvu Mali vitezi, v katerem so odrasli Junaki, ki so v otroštvu preboleli možganski tumor.

Še en oče Junaka Primož Štavdeker je nastopal ter na odru igral na kitaro in zapel tri pesmi ter navdušil publiko. S svojo kitaro je navduševal že ma oddelku med sinovim aktivnim zdravljenjem.

Profesionalni tolkalci, ki sestavljajo skupino Slovenski tolkalni projekt – SToP, so spodbudili publiko, da je aktivno sodelovala. Po celi dvorani se je razlegal ritem tolkal, tudi sodov in ponovno navdušili vse poslušalce.

Koncert so zaključili Rock mulčki – Otroški pevski zbor OŠ Nove Jarše pod vodstvom njihovega ravnatelja Emirja Jušiča. Okoli 40 otrok, skupaj z Junakom Teodorjem je spremljal pianist Miha Renčelj.

Dobrodelni koncert je povezovala Junakinja Nina Viktorija Bilban, ki je tudi napisala vezni tekst.

V avli je pred in po koncertu nastopajoče pozdravil Medo Mato, maskota društva. Otroci so se z njim objemali in dajali petke, nastopajoči  in Junaške družine pa napolnile želodce na pogostitivi, ki jo je pripravila Mesarija Kmečki hram.

Bil je še en čudovit dan, poln smeha, novih izkušenj, znanj in novih prijateljstev. Hvala vsem, ki ste bili del tega dne ter snemalcu Boštjanu Rženu, ozvočevalcema Alenu ter fotografu Franciju Brezarju, ker bomo koncert lahko še večkrat pogledali.

Najlepše se zahvaljujemo tudi za prostovoljne prispevke. Namenili jih bomo za program društva Omogočimo Junakom nekaj več.