Junaki so šli “grta” na Koroško

Pri oblikovanju programa za letošnje leto smo načrtovali 11 dogodkov, ki so namenjeni druženju, novim doživetjem in medsebojni opori družin otrok z rakom. Ko sta na izletu na Krasu starša Junakinje Elly dala pobudo za dodaten izlet – izlet na Koroško, se nam je zdelo malo verjetno, da bi lahko v natrpan urnik letošnjega leta umestili še en izlet.

Ampak, kot pravi rek, kjer je volja, je pot. Program, ki sta si ga zamislila, je bil tako dober, da smo ga preprosto morali izpeljati. Hitro smo uskladili datum in začeli z načrtovanjem podrobnosti. Malo nas je skrbelo, da zaradi oddaljenosti in slabših prometnih povezav do Koroške, zanimanja za ta izlet ne bo toliko kot za druge dogodke. Kako zelo smo se zmotili! Prosta mesta so bila hitro zapolnjena, čakalna vrsta pa se je iz dneva v dan daljšala. Staknili smo glave in program prilagodili tako, da smo lahko sprejeli prav vse družine, ki so se dogodka želele udeležiti.

In tako smo se v soboto zjutraj, zopet v velikem številu, zbrali na Koroškem.

Avtobus (Hvala Ljubljanski potniški promet za dobro ceno) je že zelo zgodaj začel dolgo pot iz Ljubljane do naše prve postaje na Muti. Dan smo začeli z obiskom Koroških splavarjev – flosarjev. Dopoldanski dež nam ni pokvaril zabave. Flosarji so pripravili krasno vzdušje, otroci so lahko preizkusili vesla, postregli so nam z okusnim golažem, program pa nas je med drugim tudi do solz nasmejal. Za gostoljubje in ugodno ponudbo se iz srca zahvaljujemo Koroški splavarji na Dravi.

Iz Mute se je skupina najpogumnejših in adrenalina željnih odpravila v Črno na Koroškem na Olimpline. Spust po najdaljši jeklenici v Sloveniji predstavlja pustolovščino, ki za vedno ostane v spominu. Udeleženci so se kljub začetnemu straho-spoštovanju pogumno pripeli in “poleteli” 220 m nad čudovito pokrajino. Prav vsi so bili nad doživetjem navdušeni. Ob tem se najlepše zahvaljujemo Olimpline Črna na Koroškem, ker ste nam s popustom omogočili to neverjetno izkušnjo. Hvala tudi Kamot.si za brezplačen prevoz skupine, ki je šla na zipline.

Ostali smo se odpravili v Mežico, do vhoda v Podzemlje Pece. Nadeli smo si čelade, se opremili s svetilkami in se s pravim rudarskim vlakcem zapeljali 3,5 km v goro ter 700 m pod površje Zemlje v rudnik, kjer so nekoč kopali svinec in cink. Že sama vožnja z poskakujočim vlakcem je bila prav posebna izkušnja. V rudniku smo si ogledali stroje in orodje, ki so ga uporabljali pri izkopavanje, ter se podali po delu rovov. Najlepša hvala Podzemlje Pece, da ste nas sprejeli.

Manjša skupina staršev z majhnimi otroki se je v tem času odpravila na Čebelji sprehod po Mežici – ITER APIUM Mežica. Vodnika sta po poti povedala veliko zanimivosti o kraju, čebelarstvu in ljudeh. Ustavili so se tudi v Marinka pub, kjer so postregli medeno kavo. Hvala lastniku Lovro Miler za prijaznost in brezplačno postrežbo. Najlepša hvala tudi vodnikoma za vse informacije in prijetno družbo.

Dan smo vsi skupaj zaključili s piknikom v Šentanelu. Hvala za čudovit prostor in pogostitev Mesarija in trgovina Sedovšek. Za sladice so z donacijo poskrbeli Slaščičarna Polanšek.
Na dopoldanski dež smo po okusni hrani že vsi pozabili. Sonce se je prikazalo izza oblakov in vse je bilo popolno za druženje. Napihljiva igrala so tokrat priskrbeli Hop&Jump in omogočili noro zabavo za najmlajše. Starejši otroci in starši pa so se preizkusili v nogometu in košarki.
Z obiskom nas je razveselila tudi družina Fratar(Katra Fratar), ki smo se jim ob tej priložnosti vnovič zahvalili za njihovo dobrosrčnost, trud in delo, ki so ga nesebično vložili v to, da je dobrodelna Katra dosegla tako visoko ceno.

Hvala tudi Medeni raj – Perger 1757 za donacijo lizik za otroke, Grega Ravnjak Happy Memories za fotografije in vsem donatorjem, ki ste finančno podprli dogodek.
TAB – Tovarna akumolaturskih baterij, Tesnila GK, Ekstera, Vertikala, Občina Prevalje, Saint-Gobain Slovenija, Prislan, Slemenšek d.o.o., Arocnt ip, Arcont Arcont – Okna & Vrata

Hvala vsem družinam, ki ste se odpravile na dolgo pot na Koroško, da smo skupaj preživeli še en prekrasen dan. Zares smo hvaležni, da radi pridete na naše dogodke in da čutite pripadnost društvu. Društvo ne pripada posameznikom, ki ga vodimo. Društvo je del vseh nas, Junakov, skupaj mu dajemo smisel ❤️

Last but not least pravijo Angleži. Na koncu, ampak v resnici najpomembnejše. Matjaž in Nea Čepelnik, starša Junakinje Elly. Brez vaju tega dogodka ne bi bilo.
HVALA za pobudo.
HVALA za ideje.
HVALA za nešteto klicev in prevoženih poti do lokacij.
HVALA, da je bilo sodelovanje z vama tako enostavno in prijetno.
HVALA, ker sta del društva❤️