Druženje in koncert Junakov

V soboto, 30. 9. 2023, smo v društvu Junaki 3. nadstropja zaokrožili mesec ozaveščanja o otroškem raku. 27 Junaških družin se nas je zbralo v Thermana Lasko, Wellnes Park Hotel, Lasko Slovenia, kjer smo se ob sproščenem vzdušju v bazenu pogovarjali, zabavali, čofotali, spuščali po toboganih in pojedli kosilo.

Ob 15. uri nam je v Gala dvorani profesionalni tolkalist Franci Krevh znova pripravil bučen, organiziran in nadvse zanimiv Tolkalni krog, kjer smo lahko vsi hkrati igrali na različna tolkala in iz njih enotno izvabljali različne ritme. Na tolkalnem krogu je na momente bučno, ampak obrazi udeležencev so vedno vedri in nasmejani. Hvala Franci za še eno super ritmično izkušnjo!

Po tolkalnem krogu nas je pozdravil naš medo Mato, s katerim smo se objemali, dajali petke in fotografirali.

Ob 16. uri smo v Veliki dvorani skupaj s Thermana Laško pripravili čudovit dobrodelni koncert, na katerem je nastopilo kar 12 Junakov – otrok z rakom, trije starši, več sorojencev, sorodnikov in prijateljev. Zahvaljujemo se prav vsakemu izmed njih, še posebej pa smo veseli, ker je kar nekaj Junakov na koncertu nastopalo prvič in čisto vsem je nastop čudovito uspel.

Nastopali so (po vrstnem redu):

 • profesionalni tolkalisti Slovenskega Tolkalnega projekta SToP
 • Junak Teodor na kitari ob klavirski spremljavi Mojce Lukmar, mame Junakinje
 • pevska točka Junakinje Sare
 • Junakinja Kati na violi ob klavirski spremljavi svoje mami Simone in sestre Ane na kontrabasu
 • Žiga, sorojenec Junakinje, na ksilofonu ob klavirski spremljavi Mojce Lukmar, mame Junakinje
 • pevska točka Primoža Štavdekerja s kitaro, ob pevski spremljavi dveh sinov, Junaka Blaža in brata Reneja
 • plesni nastop dekliške rock’n’roll formacije B-girls, v kateri pleše Junakinja Mija
 • pevski nastop pevskega zbora Kranjskih vrtcev, ki ga vodi Tina, mama Junaka
 • operna točka Mojce Marije Bedenik, sestre umrlega Junaka ob klavirski spremljavi Mojce Lukmar, mame Junakinje, ob tej točki smo se spomnili tudi ostalih Junaških zvezdic, ki so nas prehitro zapustile
 • plesna hip-hop točka Junakinje Lucije B.
 • salonski orkester Lucky & The Pipes, ki ga vodi Junakinja Urška Sikovšek, pri eni od skladb pa je na violino igrala solo Junakinja Karolina
 • avtorska pevska točka Junakinje Lucije J. s pesmijo Soba 6, ki jo je napisala med zdravljenjenjem na hemato-onkološkem oddelku ob aranžmaju orkestra Lucky & The Pipes
 • profesionalna glasbena skupina Noreia

Povezovalke programa so bile letos kar štiri, Junakinji Sergeja in Nina Viktorija ter Ana in Lara, ki sta sestra in sestrična Junakinje. Vse pa so sodelovale tudi pri snovanju veznega teksta.

Vsako leto na dobrodelnem koncertu nastopa več Junakov. Hvala še enkrat vsem Junakom za korajžo. Najlepša hvala tudi vsem nastopajočim za iskrene nastope in da ste si vzeli čas za Junake in prispevali k ozaveščanju v zlatem septembru. Hvala tudi publiki, ki je ves čas spodbujala vse nastopajoče.

Brez čudovitega osebja iz Thermana Laško ne bi šlo. Še zlasti bi se radi zahvalili gospe Metki Krivec, gospe Tatjani Klinar in gospodu Gregorju Podkoritniku za pomoč, organizacijo in pogostitev.

Hvala tudi Lucifer Chocolate za čokoladne grizike, Ani Krč iz Kmetija Pr Krč za zelo okusne jogurte, Konditor za piškote in Zvonki Žvegler za sončnice.

Zahvaljujemo se tudi združenju SAZAS za sodelovanje.

Sklenili smo, da bomo s koncerti Junakov nadaljevali, saj je mnogo dobrih ljudi, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč ter mnogo Junakov in prijateljev, ki so dobri glasbeniki. Tako omogočimo Junakom nove izkušnje na odru, publiki pa čudovito popoldne.