7 dni do 15.2

Le 7️⃣ dni nas loči do …

15.2. – MEDNARODNEGA DNEVA BOJA PROTI OTROŠKEMU RAKU

Letos je tretje leto od nastanka društva, ko obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. 

Vsako leto smo pripravili letak z informacijami o otroškem raku, pri čemer so nam pomagali strokovnjaki, pediatri onkologi, ki zdravijo naše Junake. Hvaležni smo jim za predano delo in podporo pri delovanju društva!

L. 2021 smo predstavili 10 dejstev o otroškem raku. Kdo se ji spomni? Govorili smo o statistiki in že takrat omenili, da je pomembna podpora celotni družini. 

10 zmot in resnic o otroškem raku je bila tema lanskega letaka. Upamo, da smo s tem razbili tudi kakšen tabu. 

Letos pa smo se osredotočili na družino otroka z rakom – na njihove potrebe ob soočanju s to kruto boleznijo in napornim zdravljenjem. Z nasveti želimo širši okolici približati težko situacijo, v kateri se znajde družina otroka z rakom. S pravim pristopom lahko družini obolelega otroka vsaj malo olajšate vsakdan in jim stojite ob strani. 

Vsi letaki so zbrani na naši spletni strani: https://junaki3nadstropja.si/kbtopic/letaki-brosure/

Danes sta na vrsti še 2 nasveta iz letošnjega letaka:

10 NASVETOV, KAKO PRISTOPITI DO DRUŽIN OTROK Z RAKOM IN KAKO NE

❌ NE RAZGLABLJAJTE O STATISTIKI

Statistika nikakor ni v pomoč staršem otroka, ki je zbolel za rakom. Morda menite, da bo v pomoč, če najdete informacije o statistično dobrih možnostih za izid zdravljenja. Starši so se znašli na drugi strani odstotkov in njihov otrok je edina statistika, ki jih zanima. Statistike pri raku so zelo različno interpretirane, zato je bolje, da ne rečete nič in samo ponudite pomoč. Nikoli ne širite informacij o statistiki glede prognoze zdravljenja.

✅ NASVETE O ZDRAVLJENJU PREPUSTITE ZDRAVNIKOM

Če niste onkolog, ne predlagajte protokolov zdravljenja in ne svetujte glede alternativnih ali komplementarnih metod. Če družino to zanima, bodo sami prebrali in raziskali možnosti ter vas vprašali za mnenje. Čeprav želite dati dobronameren nasvet, je ta lahko škodljiv brez strokovne razlage.